دانشنامۀ آريانا

۱۳۸۸ فروردین ۲۲, شنبه

سازمان فداييان زحمتكشان افغانستان (سفزا)

سازمان فداييان زحمتكشان افغانستان ـ سفزا (SSOA): در رابطه با سازمان فداييان زحمتكشان افغانستان (Sufferers Sacrifices Organization of Afghanistan)، در كتاب "آغاز و فرجام جنبش‌های سياسی در افغانستان" چنين آمده است: "سازمان فدائيان زحمتكشان افغانستان (سفزا) با صدور اعلاميه‌ای در مورخه‌ی ٢۴/٣/١٣۵٧، اعلام موجوديت كرد. رهبری اين سازمان را بحرالدين باعث دروازی به عهده داشت. سفزا، در حقيقت جناح بحرالدين باعث بود كه از سازا به رهبری طاهر بدخشی انشعاب كرد و در سال ١٣۵۴ عليه رژيم محمدداوود خان در بدخشان دست به قيام مسلحانه زد. قيام سفزا توسط نيروهای امنيتی و به كمك مردم محل سركوب شد و اعضا و رهبران آن دستگير شده به كابل در زندان دهمزنگ منتقل شدند. پس از سقوط جمهوريت محمدداوود خان و پيروزی كودتای هفتم ثور بحرالدين باعث و حفيظ پنجشيری [عبدالحفيظ آهنگرپور مشهور به عبدالله پنجشيری] در زندان بودند و باعث، به علت بيماری اعصاب در شفاخانه‌ی علی‌آباد بستری شد. در تاريخ ٢۴/۵/١٣۵٧ ساعت شش عصر يك گروه چريكی پنج نفری از همرزمان بحرالدين باعث او را از بيمارستان فراری دادند، اما چند روز نگذشته بود كه نيروهای امنيتی او را در خيرخانه دستگير و بدون محاكمه از بين بردند. اين حادثه كه در زمان حفيظ‌الله امين رخ داد خشم طرفداران باعث را برانگيخت و آنها در تاريخ ٢۵ دلو (= بهمن) ١٣۵٧ اقدام به گروگان گرفتن سفير آمريكا در كابل نمودند كه نيروهای امنيتی حفيظ‌الله امين، دابس، سفير آمريكا و گروگان‌گيران را طی عملياتی يك جا به قتل رساندند. بعد از اين حادثه ديگر خبری از فعاليت سفزا در داخل و خارج از افغانستان منتشر نشد. گفتنی است كه بحرالدين باعث قبلاً نيز دو بار زندانی شده بود. بار اول در سال ١٣۴٨ زمانی كه دانشجوی دانشگاه كابل بود به علت فعاليت سياسی زندانی شد و بار دوم در آستانه‌ی سقوط رژيم سلطنتی با ظهورالله ظهوری، قيام، صديق و رنجبر به انبار غله‌ی بدخشان حمله كرده و غله را در ميان دهقانان و بينوايان قحطی‌زده توزيع كرد كه توسط نيروهای امنيتی دستگير و زندانی شد."(١).

قابل ذكر است كه كمونيست‌های طرفدار بحرالدين باعث او را در صف منصورحلاج، شيخ شهاب‌الدين سهروردی، عين‌القضات همدانی، گاليله، سيد جمال‌الدين افغانی و سيد اسماعيل بلخی قرار داده‌اند كه دور از واقعيت و حقيقت است.

برخی از مسلمانان بنيادگرا، مولانا باعث را کمونيست و مخالف اسلام وانمود کرده‌اند.[*]

سفزا یا سازمان فدایان زحمتکشان افغانستان که در سالهای قبل به رهبری طاهر بدخشی تاسیس گردیده بود، رهبر این گروه در زمان حکومت حفیظ‌الله امین کشته شد.

اسماعیل اکبردربوتۀ نقد: ۱، ٢، ٣ [*]

قابل یاد آوری‌ست که سفزا فرکسیون جدا شده از گروه سازا یک فرکسیون دیگر سیاسی می‌باشد و از پنج سال بدین‌سو بین این دو گروه در حدود ۱۰ بار درگیری مسلحانه به وقوع پیوسته و در نتیجه بیش از ٣۰ تن از طرفین کشته و دهها تن دیگر مجروح گردیده‌اند.[گل محمد، گروه‌های سفزا و سازا در بدخشان خلع می‌شوند، کابل: آژانس خبری وخت، ۱۰ مارس ٢۰۰٨]

-------------------------------
١- آغاز و فرجام جنبش‌های سياسی در افغانستان، ص ٣٢٣-٣٢۴، به نقل از: ظهور و زوال حزب دموكراتيك خلق افغانستان، ص ١٧۴ـ١٧٧.
٢- مقاله‌ی مولانا باعث در سايت www.goftaman.com -