دانشنامۀ آريانا

۱۳۸۹ فروردین ۲۹, یکشنبه

گفت‌وگو و نظر کاربران در بارهٔ مقاله "فلات ايران"

درود. کاربران عزيز، به‌صفحه گفت‌وگو در بارهٔ مقالهٔ "فلات ايران" خوش آمديد! لطفاً نظرات خود را با قيد عنوان مقاله به آدرس ايميل‌ام ارسال فرماييد. نظرات شما در اين صفحه درج خواهد شد. سپاس - مهديزاده کابلی.


فهرست مندرجات



[] نظر استاد شاه‌محمود محمود دربارۀ فلات ايران

بسمه تعالی

استاد عزیز را عرض ادب دارم و صحتمندی و بهروزی‌شان را از پروردگار منان استدعا می‌نمایم.

مقاله‌تان را در مورد "فلات ایران" خواندم جالب و دلچسپ بود و معلومات گردآورده شما (که جوابگوی بخش جغرافیایی است) توجه‌ام را جلب نمود. باوجودی که در دوران مطالعه به کثرت با این اصطلاح روبرو بودم اما از اینکه اکثر اصطلاحات کشورهای مختلف را، اجانب و یا بیگانگان بخصوص سیاستمداران و یا محققان (با وجود آنکه عده زیاد از ایشان، قابل احترام است اما اکثراً دیده شده است که سر از گریبان وزارت مستعمرات انگلیس بیرون کرده‌اند) بریتانیایی بالای ما و دیگران گذاشته‌اند. مانند: شرق میانه، آسیای میانه، آسیای صغیر، آسیای دور و یا یک سلسله مفاهیم سیاسی و اقتصادی دیگر.

بدین ملحوظ کمتر به آن متوجه می‌شدم و ناگزیر آنرا بکار می‌بردم. بعد از مطالعه مقاله تحقیقی جناب شما، مرا واداشت که در پی منشاً و نامگذاری این اصطلاح برایم اما متأسفانه چیزی حاصل‌ام نشد شاید قلت منابع و ماًخذ باشد که در دیار غربت به آن کمتر دسترسی داریم. که چه وقت و کی این اصطلاح را بوجود آورده و یا گذاشته است؟

تاجايی که من دریافتم بعد از سال ۱۹٣۵ میلادی = ۱٣۱۴ و یا ۱٣۱۵ هجری شمسی زمانی که نام ایران به‌عوض فارس و یا پرشیا تغییر یافت این اصطلاح مود روز گردید و از این بابت دولتمردان ایران، نسبت به ما بیشتر سود بردند تا هر تحول اجتماعی – سیاسی و اقتصادی در این سرزمین پهناور به‌اصطلاح فلات ایران را مال خود و از آن خود بدانند. و بی‌مورد نیست که احتمالاً بعد از همان سال، تمام شاهان، دوره‌های تاریخی و دانشمندان را که حکمروایی و تولد و حوادث زندگی‌شان در سرزمین ما (افغانستان) سپری شده است به‌نحو از انحاً برای کشور ایران امروز یا فارس دیروز ثبت گردیده است. در حالی که به‌اتفاق آرا با چنین برداشت موافق نیستیم.

استاد گرانسنگ و دانشمند ارجمند اهلیت و دانش شما را به‌دیده قدر نگریسته و شما را یکی از قلم‌بدستان فرهیخته می‌دانم که با وجود آنهمه مشکلات که دامنگیر همه ما و شما است بلاوقفه تحقیق می‌کنید و لحظه از پژوهش در مورد افغانستان فراغت ندارید و هرچه می‌نویسید با تعمق و دانشمندانه می‌نویسید، اما شخصاً بدون کدام تعصب و تبعیض با این اصطلاح تاریخی-جغرافیایی، مشکل است کنار بیایم.

در حالی که مورخان و دانشمندان ایرانی این اصطلاح را در محدوده اصلی کشور ایران در دوره‌های تاریخی می‌دانند. دانشمند ایرانی (داکتر عبدالحسین زرین کوب) در مورد فلات ایران می‌نگارد که: از وقتی این سرزمین به‌نام طوایف آریایی، ایران خوانده شد، مرزهایش در طی حوادث دایم در معرض تغییر و تبدیل واقع شده، و آنچه امروز به نام "ایران" خوانده می‌شود جز قسمتی از بخش غربی و جنوبی آن - و به هر حال بیش از شصت و سه درصد تمام آن - نیست. و در جای دیگر آورده است که:

این فلات وسیع که طی حوادث قسمتهای از آن جدا شده است، در حال حاضر از جانب شمال با جمهوری‌های قفقاز و آسیای مرکزی، از جانب شرقی با افغانستان و پاکستان، از جانب غربی با ترکیه و عراق هم‌مرز است. (روزگاران یا تاریخ ایران صفحات ٢٠-٢۱-٢٢-٢٣-٢۴) با خوانش این صفحات، خواننده بخوبی متوجه می‌گردد که هدف و مراد این دانشمند بزرگ و شناخته شده ایران، کاربرد اصطلاح فلات ایران چه است.

اما در مورد مقاله علمی و تحقیقی شما، اگر موافق باشید امیدوارم نکات ذیل اضافه گردد.

    ۱- اصطلاح فلات ایران چه وقت و از طرف کی و یا کدام کشور استعمال گردیده است؟

    ٢- در مقاله تنها از دره خیبر نام گرفته‌اید بیجا نخواهد بود که دره بولان در جنوب و دره کرم در شرق نیز به‌آن علاوه گردد.

    ٣- در مورد راه ابریشم که در شمال افغانستان و راه ادویه که از هند آغاز می‌گردید و از طریق دره خیبر و تنگی ابریشم و کابل و بگرام به بلخ باستان می‌انجامید، نیز یادآوری نمایم.

در پایان به آرزوی صحتمندی شما این نامه را ختم می‌نمایم. سعادت همیشگی همرایت باشد. - شاه‌محمود محمود {جمعه ۱٦ آپريل ٢٠۱٠}


[]



[]



[] :



[] :



[] :



[] :



[] :



[] :



[] :



[] :



[۱]
[٢]
[٣]
[۴]
[۵]
[٦]
[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]

[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]

[٢۱]
[٢٢]
[٢٣]
[٢۴]
[٢۵]
[٢٦]
[٢٧]
[٢٨]
[٢۹]
[٣٠]
[٣۱]
[٣٢]
[٣٣]
[٣۴]
[٣۵]
[٣٦]
[٣٧]
[٣٨]
[٣۹]
[۴٠]
[۴۱]
[۴٢]
[۴٣]
[۴۴]


[] پی‌نوشت‌ها


[۱]-
[۲]-
[۳]-
[۴]-
[۵]-
[۶]-
[٧]-
[۸]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱۲]-
[۱۳]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱۶]-
[۱٧]-
[۱۸]-
[۱۹]-
[٢٠]-
[٢۱]-
[٢۲]-
[٢۳]-
[٢۴]-
[٢۵]-
[٢۶]-
[٢٧]-
[٢۸]-
[٢۹]-
[۳٠]-
[۳۱]-
[۳۲]-
[۳۳]-
[۳۴]-
[۳۵]-
[۳۶]-
[۳٧]-
[۳۸]-
[۳۹]-
[۴٠]-
[۴۱]-
[۴۲]-
[۴۳]-
[۴۴]-
[۴۵]-
[۴۶]-
[۴٧]-
[۴۸]-
[۴۹]-



[] سرچشمه‌ها







[برگشت به بالا] [بازگشت به مقاله]