دانشنامۀ آريانا

۱۳۸۹ آبان ۲۶, چهارشنبه

شواهد باستانی از خلاقيت نياکان انسان

از: پل رينکون (خبرنگار بی بی سی)


فهرست مندرجات

[مردم‌شناسی][تکامل انسان]


دانشمندان می‌گويند يک تيغه سنگی ٣۵٠ هزار ساله را پيدا کرده‌اند که محل کشف آن نشان می‌دهد اجداد انسان در آن زمان مردگان خود را تدفين می‌کرده‌اند که نشانه برخورداری از تفکری نمادين است.

اين تيغه در سال ۱۹۹٨ در يک محوطه باستانی در شمال اسپانيا کشف شد اما دانشمندان به تازگی نتيجه تحقيقات چند ساله خود درباره آن را منتشر کرده‌اند.

اکتشافات تازه نشان می‌دهد برخی از اجداد انسان تا چه حد پيشرفته بوده‌اند

اين تيغه نشان می‌دهد که انسان‌ها بسيار پيش از آنچه تاکنون تصور می‌شد از قابليت تفکر نمادين برخوردار بوده‌اند.

پژوهشگران اسپانيايی اين تيغه را در ميان بقايای فسيل شده ٢٧ انسان اوليه که در بستر يک چاله ۱۴ متری در داخل شبکه‌ای از غارهای آهکی در آتاپوئرکا در نزديکی بورگس قرار داشت پيدا کردند.

اين تنها ابزار ساخته بشر است که در اين چاله کشف شد.


[] رنگ مخصوص

پروفسور يودالد کاربونل، از دانشگاه روويرا ورجيلی در تاراگونا، اسپانيا، و يکی از اعضای اصلی تيمی که تيغه تبر را کشف کرده است، گفت: "اين کشفی بزرگ است. اين يک تعبير است، اما به عقيده من و تيم من، تيغه تبر می‌تواند نخستين شاهد از وجود آداب و رسوم در ميان انسان و نمادگرايی در ميان نوع بشر باشد."

وی افزود: "نتيجه‌گيری ما اين بود که می‌تواند نوعی آيين تدفين باشد."

تيغه صورتی رنگ با مهارت خاصی از يک سنگ کوارتز که در منطقه به‌وفور يافت می‌شود تراشيده شده است.

تبرهای دستی از اين نوع معمولا برای قصابی لاشه حيوانات به کار می‌رفته است. اما محققان ادعا می‌کنند رنگ تيغه بر اهميت ويژه آن می‌افزايد.

لوئيس آرسواگا، مدير گروه حفاری آتاپوئرکا، گفت: "اين رنگ خيلی ويژه است. اين موجودات برای يافتن آن تلاش زيادی کرده‌اند. فکر می‌کنم اين رنگ برای اين افراد اهميت خاصی داشته است."

اين بقايا به گونه "هومو‌هايدلبرگنسيس" تعلق دارد که از ٦٠٠ هزار تا ٢٠٠ هزار سال قبل بر اروپا تسلط داشتند و تصور می‌شود بعدها به نئاندرتال‌ها و انسان‌های امروزی (هومو ساپينز) تکامل يافتند.

اما برخی پژوهشگران، نظير پيتر اندروز، از موزه تاريخ طبيعی در لندن اشاره کرده است که امکان دارد اسکلت‌ها اصلا جای ديگری در غارها خاک شده باشد اما در اثر سيل به قعر گودالی که تيغه در آن قرار داشت افتاده‌اند.

پروفسور کريس استرينگر نيز از همين موزه گفت: "من نسبت به اهميت آن محتاط هستم. با اين حال ارتباط تبر و اسکلت‌ها در اين چاله بسيار جالب است."

تاکنون تصور می‌شد که قديمی‌ترين آيين تدفين به نئاندرتال‌ها در صدهزار سال قبل باز می‌گردد. اما برخی محققان اهميت اين يافته‌ها را زير سوال می‌برند و بر اين باورند که تفکر انتزاعی اولين بار ۵٠ هزار سال قبل در انسان امروزی بروز کرد.

نتايج تحقيقات اخير در نشريه فرانسوی "مردم‌شناسی" (L'Anthropologie) چاپ شده است.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدی خراسانی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- پل رينکون، شواهد باستانی از خلاقيت نياکان انسان، بخش فارسی بی بی سی: پنج شنبه ٢٧ مارس ٢٠٠۳ - ٠٧ فروردین ۱۳۸٢



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

بخش فارسی بی بی سی


[برگشت به بالا]