ه‍.ش. ۱۳۹۰ فروردین ۹, سه‌شنبه

سبزیجات

از: دانشنامۀ آریانا


فهرست الفبايی

آابپتثجچحخد
ذرزژسشصضطظع
غفقکگلمنوهی

[گیاهان]


سبزیجات، تره‌بار یا صیفی‌جات (به انگلیسی: Vegetable؛ برگرفته از واژۀ یونانی: vegetabilis و vegetare؛ به آلمانی: Gemüse)، نام عمومی برخی محصولات گیاهی خوراکی و اغلب پختنی است. گرچه رنگ بسیاری از تره‌بار، مانند هویج، سبز نیست، اما بیشتر در گفتار روزمره آن را سبزیجات نیز می‌نامند. سیب زمینی، گوجه فرنگی، کدو، بادمجان و هویج از رایج‌ترین انواع تره‌بار است[۱].

در این میان، به گیاهانی خوراکی سبز رنگ که در تهیه خوراک‏ها، دسرها و سایر خوردنی‌ها به‌کار می‌رود، اصطلاحاً سبزی می‌گویند. از سبزی‌ها که بخشی از تره‌بار یا صیفی‌جات هستند، در پخت برخی غذاها مثل: قرمه سبزی، انواع کوفته، انواع کوکو و انواع آش و هم چنین تهیه انواع ترشی استفاده می‌شود. علاوه بر این، در افغانستان، ایران و برخی کشورهای آسیای میانه، بعضی از این سبزی‌ها را به‌صورت خام و در قالب دسر و سلاد همراه غذا میل می‏کنند که به سبزی خوردن شناخته می‌شود[٢].

سـبزیجات یا تره‌بـار اگر محصـول مهندسـی کشـاورزی و نتیجه انتخاب مصـنوعی باشـد گاه به‌عنـوان تره‌بـار پرورشـی، تره‌بـار گلخانـه‌ای و تره‌بـار کشـاورزی نامیده می‌شـود. تره‌بـاری که چنیـن نباشـد، در سـال‌های اخیـر، به تره‌بـار رسمی معروف اسـت[٣].


آسبزیجات ردهٔ  " آ "




اسبزیجات ردهٔ  " الف "

  • اسفناج (سبزی پالک)


بسبزیجات ردهٔ  " ب "

  • بابونه
  • بادرنگ (خیار)
  • باقلا (باقلی)
  • باقلا سبز
  • بامیه
  • بانجان
  • بانجان رومی (گوجه فرنگی)


پسبزیجات ردهٔ  " پ "

  • پودینه (پونه)
  • پیاز
  • پیازچه


تسبزیجات ردهٔ  " ت "

ثسبزیجات ردهٔ  " ث "




جسبزیجات ردهٔ  " ج "

  • جعفری


چسبزیجات ردهٔ  " چ "

  • چغندر (لبلبو)
  • چمبر خیار


حسبزیجات ردهٔ  " ح "




خسبزیجات ردهٔ  " خ "

  • خیار (بادرنگ)


دسبزیجات ردهٔ  " د "




ذسبزیجات ردهٔ  " ذ "




رسبزیجات ردهٔ  " ر "

  • ریحان
  • ریواس


زسبزیجات ردهٔ  " ز "

ژسبزیجات ردهٔ  " ژ "




سسبزیجات ردهٔ  " س "

شسبزیجات ردهٔ  " ش "

  • شاهی
  • شلغم
  • شنبلیله
  • شوید (شبت)


صسبزیجات ردهٔ  " ص "




ضسبزیجات ردهٔ  " ض "




طسبزیجات ردهٔ  " ط "




ظسبزیجات ردهٔ  " ظ "




عسبزیجات ردهٔ  " ع "




غسبزیجات ردهٔ  " غ "




فسبزیجات ردهٔ  " ف "

  • فاسولیه
  • فلفل (مُرچ)
  • فلفل دلمه‌ای (مُرچ دلمه‌ای)


قسبزیجات ردهٔ  " ق "




کسبزیجات ردهٔ  " ک "

گسبزیجات ردهٔ  " گ "

لسبزیجات ردهٔ  " ل "

  • لبلبو (چغندر)
  • لوبیا
  • لوبیا سبز


مسبزیجات ردهٔ  " م "

  • مُرچ (فلفل)
  • مُرچ دلمه‌ای (فلفل دلمه‌ای)
  • مرزه


نسبزیجات ردهٔ  " ن "

وسبزیجات ردهٔ  " و "




هـسبزیجات ردهٔ  " هـ "

یسبزیجات ردهٔ  " ی "




[] يادداشت‌ها

يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی باهمکاری محمد محمدی و الهام محمدی برشتۀ تحرير درآمده است.
یاداشت ٢: سبزیجات (به انگلیسی: Vegetable؛ به آلمانی: Gemüse)، به گیاهان خوراکی گفته می‌شود که به‌طور خام یا پخته در خوراک‏ها و خوردنی‌ها به‌کار می‌رود. در اینجا لیستی از سبزیجات خوراکی وجود دارد. برخی از سبزیجات که از نظر گیاه‌شناسی جزو میوه‌ها محسوب می‌شوند، از نظر تهیه غذا جزو سبزیجات می‌باشند و به‌همین علت در این لیست دیده می‌شوند.



[] پيوست‌ها

پيوست ۱:
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]-
[٢]-
[٣]-



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها








[] پيوند به بیرون

[1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]