- زندگینامه
- کد ریاضی قرآن و باورها
- آثار
- يادداشتها
- پيوستها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
- پيوند به بيرون
[...] [...]
رَشـاد خلیـفه (زادۀ ۱۹ نوامبـر ۱۹۳۵ مصـر - درگذشـتۀ ۳۱ ژانویه ۱۹۹۰ توسان آریزونا) بیوشیمیست مصریتبار آمریکایی بود که مدعی کشف رابطهای ریاضی در قرآن شد که بعدها توسط مجامع رسمی تشیع و تسنن رد شد[۱]. او همچنین پایهگذار گروه مذهبی اتحاد تسلیمشدگان بینالملل است[٢].
[↑] زندگینامه
وی مدتها تحقیقاتی روی قرآن از بُعد خاصی انجام داد، که محور اولیهاش کنجکاوی در مورد حروف مقطعه بود[٨]. حاصل تحقیقات او، ابتدا در نشریات عربی انتشار یافت و این امر بازتاب گسترده در کشور ایران در نشریهی مکتب اسلام و بعداً در بعضی از تفاسیر جدید مثل تفسیر نمونه (البته بدون قضاوت نهایی) داشت، بعضی دیگر نیز خواسته بودند که این نوع قضیه را در قرآن مورد تدبر قرار دهند[۹].
در سال ۱۹٧٧، ترجمه جزئی اول قرآن توسط وی در امریکا انتشار یافت که در آن اظهار داشته بود که نخستین مسلمان عرب زبانی است که دست به ترجمۀ قرآن به انگلیسی زده و در آخر آن جزوه، آخرین بررسیهای خود را در مورد حروف مقطعه قرآن به کمک ماشینهای «کامپیوتر» ارائه داد و با دلائل مختلف اصرار در اثبات این نکته داشت که این حروف با ظرافت خاصی با مضربی از عدد ۱۹ در سورههای مذکوره قرار داشته و سر کشف خود را، موضوع شناخته شدۀ قبلی قلمداد کرده، مبنی بر اینکه سابقاً توسط بعضی از مسلمین محقق بیان شده بود که نخستین سورۀ قرآن مدون یعنی سورۀ حمد دارای ۱۹ کلمه است و آیه اول یعنی «بسمالله الرحمن الرحیم» همخود دارای ۱۹ حرف از رسمالخط متعارف است و هم تمام کلماتش با مضربی از ۱۹ در قرآن تکرار شده و هم تعداد سورههای قرآن ۱۱۴ است که مضربی از ۱۹ میباشد و هم کلمۀ ۱۹ در آیۀ ٣٠ سوره المدثر بهصراحت ذکر شده است[۱٠].
آخرین اظهارنظرهایی که در مورد این کار دکتر خلیفه در ایران منعکس شد، در یکی دو شماره از کیهان فرهنگی در سال ۱٣٦٦ بود. نکته مهم دیگر این است که دکتر خلیفه خوابنما شده، و خود را متکفل رسالت از جانب خدا میدانست. وی با توسل به آیه چهلم از سورۀ «احزاب» (ما کان محمد ...) میگوید حضرت محمد، فقط آخرین نبی است نه خاتمالرسل. با طرح مفاد آیه هشتادویکم از سورۀ آلعمران (و اذ اخذالله میثاق ...) مدعی میشود که نقش هر رسول بعد از حضرت محمد، تبلیغ و تصدیق قرآن است[۱۱].
او با استشهاد آیه سیوچهارم از سورۀ «مومن» (و لقد جائکم یوسف...) ادعا میکند که اگر مسلمانان روزی وجود هر رسول بعد از حضرت محمد را نفی کنند کاری است که تازگی ندارد و گمراهان قبلی هم در مورد حضرت یوسف چنین عقیدهای ابراز میکردند... سپس براساس همان «کشف» سابقش، مبنی بر الگوی مضرب ۱۹ میگوید ریشۀ نام اول خودش «رشاد» که «ر ش د» باشد، ۱۹ بار در قرآن آمده و عین کلمۀ رشاد دو بار (در آیات ٢۹ و ٣٨ از سوره مومن) و نیز شهرتش «خلیفه» نیز دو مرتبه (آیه ٣٠ از سورۀ بقره و ٢٦ از سوره ص)در قرآن ذکر شده که اولی به «خلیفه مفسد» و دومی به «خلیفه مقبول» اشاره دارد. ضمنا آیه بیستونهم از سوره کهف (و قل الحق من ربکم...) را خطاب بهخود مطرح میکرد و مدعی بود که هشت سال خفض جناح کرده و حقیقت رسالت خود را از ترس اعلام نکرد تا اینکه خداوند امر به ابلاغ رسالتش نموده و شاهدش را منطبق آیه شصتوسوم از سورۀ هود (قال یا قوم...) قرار میدهد... همچنین ادعا داشت که در سفر مکه در بیداری، شاهد رویایی از جانب پروردگار بود... که طی آن به همۀ پیامبران معرفی شده و به او ماموریت داده شد که ضمن تصدیق آنها به اذن خداوند کتابهای آسمانی آنان را تصحیح نماید و مفهوم آیه چهلوسوم از سوره رعد (و یقول الذین کفروا لست مرسلا...) را بر این ادعا تطبیق میدهد... و ادعاهای سست و بیپایه و مضحکی از این قبیل[۱٢].
او، در سـال ۱۹٧۱ میـلادی، در شـهر مكـه رسـماً بـه جـرگه نائبان مكتـب تصـوف درآمـد[۱٣] و در آمریکا پایهگذار جریانی شد که خود را «تسلیمشدگان» (Submitters، معادل انگلیسی واژهٔ مُسلِم یا مسلمان) مینامند و از باورهای اصلی آنان میتوان، اختصاص پرستش به تنها خدا با تکیه بر تنها قرآن و بدون ایدهآل قراردادن پیامبرها و رد نمودن حدیث و سنت، نام برد[۱۴].
رشاد خلیفه در ۳۱ ژانویه ۱۹۹۰ در مسجد شهر توسان در آریزونای آمریکا با ۲۹ ضربه کارد به قتل رسید. یک گروه افراطی پاکستانی بهنام انجمن فقرا (جماعةالفقرأ) مسئول ترور او شناخته شد و یک عضو این گروه موسوم به «جیمز ویلیامز» به جرم قتل خشونتبار او، به تحمل ٦۹ سال حبس محکوم گردید.[۱۵] بعدها اف بی آی پلیس آمریکا، گروه تروریستی «انجمن فقرا» را با القاعده بهرهبری اسامه بن لادن و حملات ۱۱ سپتامبر مرتبط دانست و یک تروریست عضو القاعده بهنام «ودیع الحاج» را مرتبط با قتل دکتر خلیفه که مورد تنفر تندروهای اسلامی بود، معرفی نمود.[۱٦]
[↑] کُد ریاضی قرآن و باورها
رشاد خلیفه از سال ۱۹۶۸ با وارد نمودن تمام متن قرآن در کامپیوترها[۱٧]، تحقیق خود را درباره تعداد و نحوه تکرار حروف مقطعه (پارافهای قرآنی)، در سورههایی که با آن حروف آغاز میشوند و همچنین رابطهٔ ارزش عددی (ابجدی) کلمات با تعداد تکرار آنها، آغاز نمود و در سال ۱۹۷۴ میلادی ادعایی مبنی بر کشف رابطهای ریاضی در تعداد سورهها، آیهها، کلمات، اعداد و حروف قرآن را مطرح کرد و آنرا با عددِ ۱۹ مذکور در (سوره ۷۴ آیهٔ ۳۰)، مرتبط دانست. او این عدد را مضرب قرآن نامید و در کتابش اذعان نمود که امکان نگارش قرآن، توسط نوع بشر، با وجود این رابطه پیچیده ریاضی، وجود ندارد. خلیفه همچنین از سایر متون مذهبی و شریعتهای افزوده شده در کنار قرآن مثل «سنت پیامبر» و «احادیث» بهعنوان منابع جعلی نسبت داده شده به محمد و در تضاد با قرآن، یاد کرد[۱٨].
از آنجایی که دو آیهٔ پایانی از سورهٔ نهم قرآن[]، (تنها سورهای که برخلاف سورههای دیگر با «بسمالله» شروع نمیشود) در ۹ جا تئوری کد ۱۹ وی را نقض میکرد، او این دو آیه را جعلی نامید و اینطور بیان داشت که ۱۹ سال پس از مرگ محمد، کاتبانی که مأمور نوشتن قرآن از روی قرآن اصلی نوشته شده توسط محمد، و فرستادن آن به سرزمینهای مسلمانان شدند، دو آیه پایانی را در مدح محمد اضافه نمودند.[۱۹]
خلیفه با رجوع به قرآن، از دو کلمه «نبی» (پیامبر) و «رسول» (فرستاده) بهعنوان دو مفهوم متفاوت یاد کرد و از محمد بهعنوان آخرین نبی و نه آخرین رسول نام برد. او در رمضان سال ۱۴۰۸ هجری قمری رسماً ادعا کرد فرستاده (رسول) خداست و نام او در قرآن کد شده است و مأموریت او پاک کردن هرگونه اضافات و تزریقات نوع بشر در اسلام یا دین نهایی میباشد.[٢٠]
این ادعا از سوی محافل مذهبی شیعه و سنی رد شده و نوشتههای او ممنوع اعلام شد.[٢۱] اما بسیاری از همفکران او با عنوان اتحاد تسلیمشدگان بینالملل (United Submitters International) بهترویج باورهای او پرداختند.
[↑] آثار
كتاب او تحت عنوان «معجزة القرآن الكريم» در سال ۱۹٨٣ میلادی در بيروت چاپ شد[٢٢] و به زبان انگليسی نيز در آمريكا چاپ شد.[٢٣]
نخستینبار ترجمه قرآن مجید از عربی به انگلیسی را در ۱٢ جلد نگاشت. این ترجمهها توسط مؤسسه «روح حق» واقع در شهرستان توسان ایالت آریزونای آمریكا بهچاپ رسید. مقاله قرآن و كامپیوتر در پایان جلد اول كتاب ترجمهی قرآن درج شده است.
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی برشتۀ تحرير درآمده است.
[↑] پيوستها
پيوست ۱:
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:
[↑] پینوشتها
[۱]-
[٢]-
[٣]-
[۴]-
[۵]-
[٦]-
[٧]-
[٨]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱٢]-
[۱٣]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱٦]-
[۱٧]-
[۱٨]-
[۱۹]-
[٢٠]-
[٢۱]-
[٢٢]-
[٢٣]-
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□
□
□
□
[↑] پيوند به بیرون
□ [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]