دانشنامۀ آريانا

۱۳۹۲ خرداد ۵, یکشنبه

انسان هایدلبرگی

از: دانشنامه‌ی آریانا

انسان هایدلبرگی

فرگشت انسانانسان‌تباران

انسان هایدلبرگی (با نام علمی: Homo heidelbergensis)، گونه‌ای منقرض‌شده از سرده‌ی انسان است که در افریقا تکامل یافته[۱] و حدوداً بین ٦۰۰٫۰۰۰ تا ٢۵۰٫۰۰۰ سال پیش، در آفریقا، اروپا و آسیای غربی می‌زیسته‌ است[٢]. از این گونه به‌عنوان «انسان خردمند هایدلبرگی»[٣] و گاهی به‌عنوان «انسان رودزیایی»[۴] نیز نام برده می‌شود که گمان می‌رود نیای مستقیم انسان نئاندرتال و انسان خردمند امروزی باشد[۵].

انسان‌های هایدلبرگی معمولاً حیوانات بزرگ را شکار می‌کردند و بقایای فُسیلی آن‌ها اغلب با ابزار سنگی همراه است[٦].


تاریخچه‌ی کشف
انسان هایدلبرگی

بـرای اولـین‌بـار، آرواره‌ی انسـان هایـدلـبرگـی را که یکـی از بهتـرین نشـانه‌های موجـود از زیســت انســان اولیـه در اروپـا اســت، «اوتـو شــوتـن‌ســاک» (Otto Schoetensack)، استاد انسان‌شناسی در دانشگاه هایدلبرگ، در دهکده‌ی مویر در ده کیلومتری هایدلبرگ آلمان، در سال ۱۹٠٧ میلادی پیدا کرد[٧].

در این سال، سنگواره‌ی ٣۵ نوع از بی‌مهرگان و مهره‌داران و سنگواره‌ی انسان هایدلبرگ به‌دست آمد. ساختمان آرواره‌ی این انسان مخلوطی از انسان و میمون است. این آواره خیلی ابتدایی است و برجستگی چانه ندارد. حجم آرواره بزرگ و کلفتی آن زیاد است[٨].

جمجمه‌ی بازسازی شده‌ی «بروکن هیل» (Broken Hill skull)، که در سال ۱۹٢۱ میلادی، از کابوی پایتخت کشور زامبیا به‌دست آمد، بهترین نمونه‌ی شناخته‌شده‌ی انسان هایدلبرگی است. شواهد نشان می‌دهد انسان هایدلبرگی آفریقایی ممکن است جد انسان خردمند (Homo sapiens) و انسان مدرن (Modern humans) باشد[۹].

اسکلت جمجمه‌ی انسان هایدلبرگی


طبقه‌بندی علمی

انسان هایدلبرگی (براساس رده‌بندی اوتو شوتن‌ساک در سال ١٩٠٨ میلادی میلادی)، از فرمانرو جانوران[۱٠]، شاخه‌ی طنابداران[۱۱]، رده‌ی پستانداران[۱٢]، راسته‌ی نخستی‌سانان (نخستی‌ها یا پریمات‌ها)[۱٣]، خانواده‌ی انسان‌سانان[۱۴]، زیرخانواده‌ی انسان‌سایان[۱۵]، تبار انسان‌تباران[۱٦]، زیرتبار هومینینا[۱٧]، سرده‌ی انسان[۱٨] و گونه‌ی انسان هایدلبرگی[۱۹] است[٢٠].


ويژگی‌های بدنی

نخستین سنگواره‌ی فک انسان هایدلبرگی، در سال ۱۹٠٧ میلادی در نزدیکی هایدلبرگ در آلمان کشف شد و از آن پس، یافته‌های مختلف دیگری که در اروپا، آسیا و آفریقا به‌دست آمد، همه‌ی این نمونه‌ها، نشان می‌دهد که این انسان طرح صورت کوچکتر، اما بینی برجسته‌تر و کاسه‌ی سر بزرگ‌تر از هومو ارکتوس داشته و بیش‌تر از نئاندرتال و انسان مدرن دارای ویژگی‌های انسان بدوی بوده است[٢۱].

با این حال، انسان هایدلبرگی، مغز بزرگ داشت و حجم جمجمه او بین ۱۱٠٠-۱۴٠٠ سانتی‌مترمکعب بود که قابل مقایسه با حجم جمجمه انسان مدرن است که به‌طور میانگین ۱٣۵٠ سانتی‌مترمکعب می‌باشد[٢٢]. جنس مرد انسان هایدلبرگی، به‌طور میانگین، قامتی در حدود ۱،٧۵ متر و وزنی ٦٢ کیلوگرم داشت، در حالی که جنس زن این گونه، به‌طور میانگین، دارای قامتی در حدود ۱،۵٧ متر و وزنی ۵۱ کیلوگرم بود[٢٣].


[] يادداشت‌ها




[] پيوست‌ها

گزارش علمی: معمای کشف رنگ در آغاز تاریخ بشریت


[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- انسان هایدلبرگی، از ویکی‌پدیا، دانشنامه‌ی آزاد
[٢]- »Homo heidelbergensis«. Natural History Museum, London. Retrieved 18 March 2013.
اما امروزه، اکثراً گفته می‌شود که انسان هایدلبرگی حدود ۱،٣ میلیون تا ٢۵٠ یا ٢٠٠ هزار سال پیش می‌زیسته است. احتمالاً این گونه جد «انسان خردمند» (Homo sapiens) در آفریقا، و «نئاندرتال‌ها» (Neanderthals) در اروپا، و شاید «انسان‌تبار دنیسووا» (Denisova hominins) در آسیا بوده باشد.
[٣]- تکامل انسان، از ویکی‌پدیا، دانشنامه‌ی آزاد
[۴]- »Homo heidelbergensis«, From Wikipedia, the free encyclopedia
[۵]- معمای کشف رنگ در آغاز تاریخ بشریت، وب‌سایت فارسی بی‌بی‌سی (بخش دانش و فن): سه شنبه ۱٢ سپتامبر ٢٠٠٦ - ٢۱ شهریور ۱٣٨۵؛ و هم‌چنین: انسان هایدلبرگی، از ویکی‌پدیا، دانشنامه‌ی آزاد
[٦]- »Homo heidelbergensis«. Natural History Museum, London. Retrieved 18 March 2013.
[٧]- توماس فورد، پیدایش و تکامل انسان، ترجمه‌ی کاوه برزگر، ص ۴٨؛ هم‌چنین نگاه شود به:
□ »Homo heidelbergensis«. Natural History Museum, London. Retrieved 18 March 2013.
□ »Homo heidelbergensis: Evolutionary Tree information«. Smithsonian National Museum of Natural History. Retrieved 18 March 2013.
□ Mounier, Aurélien; Marchal, François; Condemi, Silvana (2009). »Is Homo heidelbergensis a distinct species? New insight on the Mauer mandible«. Journal of Human Evolution 56 (3): 219–46.
[٨]- توماس فورد، پیدایش و تکامل انسان، صص ۴٨-۴۹
[۹]- »Homo heidelbergensis«. Natural History Museum, London. Retrieved 18 March 2013.
[۱٠]- جانوران یا حیوانات (Animal)، یکی از انواع مهم جانداران هستند که از دو زیرگروه اصلی مهره‌داران و بی‌مهرگان تشکیل شده است.
[۱۱]- جانوران دو گروه هستند: طنابداران (Chordate) که مُهره‌داران (Vertebrate) یکی از بزرگ‌ترین زیرشاخه‌های این جانوران هستند و بی‌مهرگان (Invertebrate). طنابداران را مازه‌داران هم نامیده‌اند.
[۱٢]- پستانداران (Mammal)، رده‌ای از جانوران مهره‌دار هستند که غده‌ی پستانی‌شان، در جنس ماده، شیر برای تغذیهٔ نوزاد تولید می‌کند.
[۱٣]- نخستی‌سانان یا نخستی‌ها (Primate)، یکی از راسته‌های زیست‌شناسی است که شامل تمامی میمون‌ها، کپی‌های و انسان می‌شود. ۳۵۰ گونه از نخستی‌ها شمارش شده‌اند.
[۱۴]- انسان‌سا یا هومینید (Hominid)، با نام علمی »Hominidae«، که همچنین به‌نام کَپی‌های بزرگ (great apes) یاد شده‌ است، یک خانواده‌ی آرایه‌شناختی است که شامل چهار سرده‌ی موجود است: انسان‌ها، شامپانزه‌ها، گوریل‌ها و اورانگوتان‌ها.
[۱۵]- انسان‌ساییان با نام علمی »Homininae«، در آرایه‌شناسی علمی، زیرخانواده‌ای از خانواده‌ی انسان‌سانان است. این زیرخانواده تنها شامل سه سرده‌ی موجود گوریل‌، شمپانزه و انسان است.
[۱٦]- انسان‌تباران با نام علمی »Hominini«، تباری از زیرخانواده‌ی انسان‌ساییاناند. این تبار شامل تمام گونه‌های موجود یا منقرض‌شده‌ای است که به انسان امروزی نزدیک‌ترند تا به شمپانزه‌های امروزی. به اعضای این تبار نام متعارف‌تر دودمان انسان هم اطلاق می‌شود.
[۱٧]- »Hominina«
[۱٨]- سرده‌ی انسان با نام علمی »Homo« سرده‌ای از خانواده‌ی کپی‌های بزرگ است. گونه‌ی انسان خردمند (که نسل ما را نیز شامل است)، یکی از گونه‌های این سرده‌ است.
[۱۹]- »Homo heidelbergensis«
[٢٠]- برگرفته از: ویکی‌پدیا، دانشنامه‌ی آزاد
[٢۱]- »Homo heidelbergensis«. Natural History Museum, London. Retrieved 18 March 2013.
[٢٢]- »Homo heidelbergensis«, From Wikipedia, the free encyclopedia
[٢٣]- همان‌جا


[] جُستارهای وابسته






[] سرچشمه‌ها

توماس فورد، پیدایش و تکامل انسان، ترجمه‌ی کاوه برزگر، تهران: بنگاه مطبوعاتی گوتنبرگ - شاهرضا روبروی دانشگاه، بی‌تا
ویکی‌پدیا، دانشنامه‌ی آزاد
Natural History Museum, London


[] پيوند به بیرون

[۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ٦ ۷ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]

رده‌ها │ انسان‌شناسی │ انسان‌تباران │ فرگشت انسان