از: کاوون خموش (گزارشگر بیبیسی) |
پوشش زنان در افغانستان
پس از چندی فراموشی
تغییر و تحول
در پوشش زنان افغانستان
کاوون خموش
به نمایشگاهی که تصویر زن دیروز و امروز افغانستان است، خوش آمدید. پس از چندی فراموشی نگاهی به لباس و فشن زنان افغان در طول تاریخ معاصر. تلاش عکاس این بوده که نشان بدهد زن امروز افغانستان، زن دیروز نیست؛ دستکم در ظاهر. در این عکسها از یک مُدل استفاده شده. عکاس که کار گریم و چهرهپردازی هم میکند، یکماه وقت گذاشته تا نمونههای از لابلای تاریخ را شیبهسازی کند.
تصویری که پس از سالها جنگ از زن افغان بیرون شد، انسانی زیر چادری و برقع بود. اما در اینجا هنرمند، سعی کرده است که نشان دهد، تحولات سیاسی و اجتماعی روی پوشش زنها چه تأثیراتی داشته و چرخ زمان روی زندگی اجتماعی زنان چه تغییراتی آورده است.
تاریخ پر فراز و نشیب افغانستان، شاید در سیزده عکس، به دشواری منعکس شود، اما صاحب آثار میگوید، یک عکس هزار سخن. مجاهده خواجهزاده، استاد عکاسی در دانشگاه کابل میگوید:
«خانمهای افغان را اکثریت کسانی که در هر جا، در هر منطقه و در هر کشور که بودند، وقتی سخن از برقع یا چادری میشد، میگفتند، این افغان است. در زمان قبل از موضوع چادری، و زمان قبل از طالبان، خانمهای بودند، مثل ملکه ثریا، که خیلی آزاد بودند.»
مجاهده بیست و هفت سال دارد. بهدنیا آمده و بزرگ شدهیی ایران است. بررسیهایش نشان میدهد که بستهترین پوشش زمان طالبان و آزادترین آن دورهی حکومت امانالله، شاه افغانستان بوده است. بعد از سالهای ۱۹۱۹ میلادی.
این نمایشگاه محدود به زندگی زنان پایتخت است. عکاس، میگوید، بررسیهایش همچنان ادامه خواهد داشت.
مسعود حسینی، عکاس و برندۀ جایزۀ پولیتزر میگوید: «به نظر من، آغاز بسیار خوب است؛ اما باید اینرا در نظر بگیریم که برای کار هنری، نیاز به یک حوصله و صرف وقت بسیار مناسب است.»
این عکس در خاطرهی بسیاری بسیاری از افغانها تصویر روی صندلی ملکه ثریا همسر امانالله شاه، و از پیشگامان آزادی زنان افغان را تازه میکند. اما دورههای تاریخی و شیوههای حکومتداری در این کشور، روی زندگی اجتماعی زنان تاثیرگذار بوده، هر دوره راوی تصویر متفاوتی است.
پوشش زن در جامعه افغانستان، همواره مسئلهساز بوده، چه پیش از زمان طالبان و چه پس از حکومت آنها و حتی امروز.[۱]
▲ | پوشش زنان افغان در صد سال گذشته[٢] |
در کابل پایتخت افغانستان نمایشگاهی برگزار شده که نحوهی پوشش زنان افغان را در دورههای مختلف تاریخ معاصر این کشور تصویر کرده است. نام این نمایشگاه «پس از چندی فراموشی» است و به پوشش زنان در پایتخت اختصاص دارد.
[▲] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است. طراحی صفحه نیز توسط نامبرده صورت گرفته است.
[▲] پینوشتها
[۱]- کاوون خموش، سیزده عکس، نشانگر تغییر و تحول پوشش زنان در افغانستان، وبسایت فارسی بیبیسی: جمعه ٢٨ نوامبر ٢٠۱۴ - ٠٧ آذر ۱٣۹٣
[٢]- کاوون خموش، پوشش زنان افغان در صد سال گذشته، وبسایت فارسی بیبیسی: جمعه ٢٨ نوامبر ٢٠۱۴ - ٠٧ آذر ۱٣۹٣
[▲] جُستارهای وابسته
□
□
□
[▲] سرچشمهها
□ وبسایت فارسی بیبیسی