محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، روز دوشنبه اول دسامبر ٢٠۱۴ (۱٠ آذر ۱٣۹٣)، در راس یک هیات عالی رتبه دولتی برای شرکت در کنفرانس لندن و نشست وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو عازم اروپا شد.
کنفرانس لندن، در ۴ دسامبر ٢٠۱۴ برگزار شد. کشورها و سازمانهای شرکتکننده این کنفرانس، برای بازتعریف رابطه افغانستان و جامعه جهانی، تعهدات خود نسبت به این کشور را تجدید کردند.
برخی از کشورها، مانند ایالات متحده آمریکا اعلام کردند که سعی میکنند سطح کمک و همکاریشان با دولت جدید افغانستان، از سال ٢٠۱۵ به بعد هم، به سطح فعلی خود ادامه یابد، و بعضی دیگر از کشورها مانند چین و قزاقستان، تعهدهای جدیدی برای کمک ارائه کردند. دیوید کمرون، نخست وزیر بریتانیا، میزبان کنفرانس لندن هم گفت «ما از افغانستان خارج میشویم، اما این کشور را تنها نمیگذاریم».
اشرف غنی و عبدالله عبدالله، رهبران دولت وحدت ملی افغانستان، اولین و آخرین سخنرانهای کنفرانس لندن، بار دیگر تأکید کردند که مصمم به آوردن امنیت و مبارزه با فساد به کشورشان هستند.
غنی، در سخنرانی پایانی این کنفرانس، با لحنی متفاوت از حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان، ضمن قدردانی از همکاری و «فداکاری» نیروهای غربی در کشورش، از کشورهای غربی خواست افغانستان را تنها نگذارند و به رشد اقتصادش کمک کنند تا روی پای خودش بایستد. اشرف غنی گفت افغانستان میخواهد یک کشور مستقل باشد، اما در عین داشتن استقلال، رابطه خوب و نزدیکی با همه کشورهای جهان داشته باشد.
۴دسامبـر۲۰۱۴
کنفرانس یک روزه لندن برای افغانستان پنجشنبه ۴ دسامبر ٢٠۱۴ (۱۳ آذر ۱٣۹٣) بهکار خود پایان داد. در این کنفرانس بیش از هفتاد کشور و نهاد بینالمللی با هدف تجدید تعهدات مالی و سیاسی از این کشور شرکت کردند.
محمداشرف غنی، و عبدالله عبدلله، رهبران دولت وحدت ملی افغانستان و تنی چند از مقامات ارشد این کشور، در کنفرانس لندن شرکت کردند. مقامات افغانستان در این اجلاس طرحهای این کشور برای اصلاحات را ارائه دادند.
رییس جمهوری افغانستان از جامعه بینالملل خواسته است تا با پایان ماموریت این کشورها در افغانستان، کشورش را رها نکنند.
تا کمتر از یکماه دیگر ماموریت ۱۳ ساله آیساف در افغانستان رسماً به پایان میرسد و کابل مصمم است تا در رویارویی با مشکلات عدیدهای که ثبات کشور را تهدید میکند، تنها نماند.
کنفرانس لندن برای افغانستان با تجدید تعهد کشورهای شرکتکننده پایان یافت
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا، نواز شریف نخست وزیر کشور پاکستان، ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان، ابراهیم رحیمپور، معاون وزیر امور خارجه ایران و بسیاری دیگر از مقامات ارشد کشورهای جهان در این گردهمایی شرکت کردند.
کشورها و سازمانهای شرکت کننده کنفرانس لندن برای بازتعریف رابطه افغانستان و جامعه جهانی، تعهدات خود نسبت به این کشور را تجدید کردند.
برخی از کشورها، مانند ایالات متحده آمریکا اعلام کردند که سعی میکنند سطح کمک و همکاریشان با دولت جدید افغانستان، از سال ۲۰۱۵ به بعد هم، به سطح فعلی خود ادامه یابد، و بعضی دیگر از کشورها مانند چین و قزاقستان، تعهدهای جدیدی برای کمک ارائه کردند.
نخستوزیر بریتانیا نیز در سخنانی گفت که کشورش و جامعه جهانی افغانستان را تنها نخواهند گذاشت.
رئیس جمهوری افغانستان به حاضران در کنفرانس گفت: «اینجا آمدهایم که بگوییم حالا ما متحدیم و به ما کمک کنید. ما توافقنامههای امنیتی را امضا کردیم، پرونده کابلبانک را گشودیم، دادگاه عالی در یکماه آینده این پرونده را نهایی خواهد کرد. در مواجهه با مشکلات درنگ نکردیم، مشکلات را میدانیم و میخواهیم آنرا حل کنیم.»
غنی همجنین افزود: «فقر شدید کماکان دامنگیر افغانستان است، فقر از عوامل بیثباتی است، عامل تولید مواد مخدر است، باید به فقرزدایی بهعنوان معضل اصلی تمرکز کنیم، اصلاحات دولت ما طوری پیش خواهد رفت که هرکسی بتواند کاری داشته باشد عرضه خدمات برای ما بسیار مهم است.»
وی از شرکای بینالمللی این کشور خواست با آنها همکاری کنند، تا بتوانند یک سیستم پاسخگو و کارا ایجاد کنند. او گفت که افغانستان تواناییهای بالقوه زیادی دارد.
غنی در پایان سخنان خود بار دیگر از نخست وزیر بریتانیا به خاطر برگزاری کنفرانس امروز قدردانی کرد.
[▲] پینوشتها
در کنفرانس حمایت مالی از افغانستان در لندن تاکید شد که این کشور پس از خروج نیروهای نظامی خارجی تنها نخواهد ماند. اشرف غنی در این نشست مبارزه با فساد دولتی و اصلاحات در عرصه حقوق بشر و حقوق زنان را وعده داد.
▲
کمکمالی جایگزین کمکنظامی به افغانستان
جامعه جهانی پس از خروج نیروهای نظامی خارجی از افغانستان در کنار این کشور میماند. این تاکیدی بود که کشورهای حاضر در کنفرانس یک روزه لندن با وعده پرداخت میلیاردها یورو کمک مالی به دولت کابل بیان کردند.
اشرف غنی، رئیس جمهور جدید افغانستان در واکنش به ارائه این کمکها، اطمینان خاطر داد که دولتش با فساد مقابله جدی کند و اصلاحات سیاسی به جریان بیندازد.
وزیر خارجه آمریکا، جان کری نیز در سخنرانی خود تاکید کرد که اجرایی شدن این وعدهها تنها به سود افغانستان نخواهد بود، بلکه «همگی از یک افغانستان با ثبات و همسو با همسایگان خود، سود میبرند.» وزیر خارجه آمریکا ابراز امیدواری کرد که افغانستان، هندوستان و پاکستان بتوانند مشترکاً به یک قطب اقتصادی در منطقه تبدیل شوند.
کنفرانس افغانستان در لندن
نشست پنجشنبه ۴ دسامبر ٢٠۱۴ (۱۳ آذر ۱٣۹٣) در لندن در پیوند با اجلاس کمکهای مالی توکیو در سال ۲۰۱۲ میلادی برگزار شد که وعده پرداخت میلیاردها دلار به افغانستان را در مقابل اصلاحات سیاسی و اجتماعی داد.
متجاوز از ۹۰ درصد بودجه افغانستان تاکنون از طریق این کمکهای خارجی تامین شده است.
فیلیپ هاموند، وزیر خارجه بریتانیا بر این اساس در سخنرانی افتتاحیه کنفرانس لندن، خواستار پشتیبانی دراز مدت از افغانستان شد اما فراخوانی نیز به خود افغانها داد: «مردم و دولت افغانستان باید از کمکهای مالی ارائه شده به نحو احسن و بهینه استفاده کنند.»
دولت بریتانیا متعهد شده که تا ۲۰۱۷ سالانه ۲۲۵ میلیون یورو به افغانستان کمک کند.
اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان در این نشست، طرحهای اصلاحاتی خود را ارائه کرد و گفت کانون این اصلاحات مبارزه با فساد، حمایت از حقوق بشر و تقویت نقش زنان در جامعه افغانستان خواهد بود.
غنی در درجه نخست در صدد بهبود ساختارهای اقتصادی کشورش بر آمده است. او میخواهد بخش خصوصی را به سرمایهگذاری وابدارد و تحرکی در بازار اشتغال ایجاد کند.
اشرف غنی اطمینان خاطر داد که کشورش را پس از پایان ماموریت ناتو، به مسیر پیشرفت اقتصادی و چشماندازی مسالمتآمیز هدایت کند.
اشرف غنی افزود که در پنج سال آینده شرایط زنان، جوانان و فقیران در افغانستان بهبود مییابد. او از جامعه جهانی خواست برای تاسیس نخستین دانشگاه زنان در این کشور همیاری کنند و با سرمایهگذاریو پروژههای مشترک، ساختارهای اقتصادی آن را تقویت سازند.
غنی همچنین پیشنهاد کرد که کمکهای نقدی در آینده، برای طرحها پرداخت نشوند بلکه مبتنی بر نتایج و دستاوردها باشند. او یادآور شد که چنین مکانیسمی موجب رضایت همگی از روند به جریان افتادن کمکهای مالی میشود.
طبق برنامه توافق شده، واحدهای ناتو تا سال ۲۰۱۴ خاک افغانستان را ترک میکنند و مسئولیت امنیت این کشور را به نیروهای محلی میسپارند. در لندن و چند هفته مانده به اجرایی شدن این تصمیم، نخست وزیر بریتانیا، وزیر خارجه امریکا و رئیس جمهور افغانستان در باره نقش غرب در دوران پس از خروج ناتو مذاکره کردند.
محور اصلی وظایف نیروهای غربی در افغانستان منبعد، آموزش پلیس و ارتش این کشور خواهد بود.
از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ حدود ۱۲ هزار سرباز خارجی همچنان در افغانستان میمانند تا واحدهای مسلح محلی را تربیت کنند.
نخستوزیر بریتانیا گفت که کشورش به آموزش افسران افغان همت خواهد گماشت و افغانستان را تنها نخواهد گذاشت.
جان کری گفت آمریکا برای تقویت مناسبات اقتصادی خود با افغانستان، تسهیلات بیشتری برای صدور ویزا و امکان سفر کارفرمایان، دانشجویان و گردشگران افغان فراهم میکند.
نواز شریف، نخستوزیر پاکستان نیز در نشست لندن بر همکاری تنگاتنگ دو کشور در مقابله با تروریسم تاکید کرد. شریف گفت هچیک از دو کشور نباید بگذارند که از خاکشان خطری متوجه دیگری شود. حملات اسلامگرایان افراطی در افغانستان در هفتههای گذشته جان دهها نفر را گرفتهاست.
آخر سال جاری میلادی، ناتو به ماموریت ۱۳ ساله خود در این کشور پایان میدهد؛ ماموریتی که پس از مداخله نظامی آمریکا شروع شد. از میان ۱۲ هزار سرباز دیگر که برای امور آموزشی در افغانستان میمانند، ۸۵۰ نفر آلمانی هستند.
در حاشیه کنفرانس لندن، نمایندگان جامعه مدنی افغانستان نیز به طرح خواستهای خود از دولت غنی و جامعه جهانی پرداختند.
در این نشست که با عنوان «کنفرانس آینده» برگزار میشد، گروههای حقوق بشری مانند سازمان عفو بینالملل، دیدهبان حقوق بشر و بیش از ۵۰ کنشگر مدنی افغان حضور داشتند. آنها از دولت غنی میخواستند که تلاش بیشتری برای احقاق حقوق زنان به خرج دهد و بهویژه امکان سرمایهگذاری برای تقویت ساختارهای آموزشی زنان فراهم سازد.
تنها ۱۵ نماینده جامعه مدنی افغانستان جزء مدعوین رسمی نشست لندن بودند. نماینده عفو بینالملل با انتقاد از این بیتوجهی تاکید کرد که مشارکت جامعه مدنی افغانستان در بحثهای مربوط به آینده این کشور امری اجتنابناپذیر و ضروری است.
هیاتهایی از ۷۰ کشور جهان در کنفرانس لندن حضور داشتند. آلمان به عنوان سومین کشور کمککننده به افغانستان، میشائیل کوخ، نماینده ویژه دولت در امور پاکستان و افغانستان را به کنفرانس اعزام کرده بود.
دولت آلمان از سال ۲۰۰۱ تاکنون، ۲،۸ میلیارد یورو به افغانستان کمک مالی پرداخته است. روز جمعه پنجم دسامبر، اشرف غنی و عبدالله عبدالله برای دیداری رسمی از آلمان، وارد برلین خواهند شد.
[▲] پینوشتها
جان کری، وزیر خارجه آمریکا، بر تعهدات کشورش برای سرمایهگذاری در افغانستان و «قدرتمند» ساختن آن تأکید کرد. وی گفت: «همچنان متعهد به بازسازی افغانستان هستیم». اشرف غنی در این کنفرانس در پی کسب تایید از طرح خود موسوم به «دهه تغییر» برای بازسازی کامل کشورش بود که قرار است از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۴ را در بر بگیرد.
▲
همچنان متعهد به بازسازی افغانستان هستیم
جان کری که در کنفرانس یک روزه بازسازی افغانستان در لندن سخنرانی میکرد افزود به تواناییهای اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان، برای ایجاد کشوری «قوی و شکوفا» ایمان دارد.
در این کنفرانس بیش از ۷۰ کشور و نهاد بینالمللی با هدف تجدید تعهدات مالی و سیاسی در افغانستان شرکت کرده بودند.
اشرف غنی در پی دریافت تضمینهایی از شرکتکنندگان در کنفرانس برای تداوم سرمایهگذاری در افغانستان بود.
تا پایان ماه جاری قرار است بخش اعظم نیروهای چند ملیتی خاک افغانستان را ترک کنند.
دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، به اشرف غنی اطمینان خاطر داد که کشورش در ادامه مسیر همراه افغانستان باقی خواهد ماند.
رییس جمهوری افغانستان در سخنرانی خود وعده داد که اصلاحات ادامه مییابد و گفت: «تاریخ دوباره تکرار نخواهد شد، ما گذشته را پشتسر گذاشتهایم.»
بیش از یک دهه جنگ در افغانستان اکنون این کشور به کمکهای خارجی وابسته است.
حملات طالبان در هفتههای اخیر افزایش یافته و این موضوع پرسشهایی را درباره توانایی نیروهای افغان در ایجاد امنیت به وجود آورده است.
اشرف غنی در ماه سپتامبر ریاست جمهوری افغانستان را بر عهده گرفت و وعده داد که آرامش را در این کشور برقرار کند.
رییس جمهوری افغانستان در این کنفرانس در پی کسب تأیید از طرح خود موسوم به «دهه تغییر» برای بازسازی کامل کشورش بود که قرار است از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۴ را در بر بگیرد.
او همچنین از کشورهای فعال در جنگ اخیر خواست که پس از خروج نیروهایشان کمکهای مالی به افغانستان را ادامه دهند.
وزیر خارجه آمریکا از تداوم سرمایهگذاری کشورش در رشد افغانستان سخن گفت و «حمایت وسیع» افغانها از برنامههای اصلاحی اشرف غنی را مهم دانست.
به گفته جان کری، رییس جمهوری افغانستان پیشاپیش توانسته روابط کشورش با پاکستان را ترمیم کند و در مبارزه با پولشویی و فساد مالی اقدامات گامهای اساسی بردارد.
گروهی از بنیادهای خیریه بریتانیایی و ایرلندی که در این کنفرانس حضور داشتند هشدار دادند که کاهش بودجههای بینالمللی برای افغانستان و افزایش ناامنی میتواند روند پیشرفت امور را در این کشور بهعقب بازگرداند.
بنا به پژوهشی که پیش از برگزاری این کنفرانس منتشر شد سه چهارم سازمانهای کمککننده فعال در افغانستان با کاهش بودجه در سال گذشته مواجه شدهاند.
همچنین در مدت مشابه، نیمی از کارکنان سازمانهای بین المللی در افغانستان پیامهای تهدیدآمیز دریافت کرده و یا ارعاب شدهاند.
در ماههای اخیر، طالبان بر شدت حملاتش به شهروندان خارجی، سربازان و غیرنظامیان افغان افزوده است.
در تازهترین این زنجیره حملات، روز شنبه دفتر یک بنیاد خیریه آمریکایی هدف قرار گرفت و سه شهروند آفریقای جنوبی شاغل در آن کشته شدند.
هفته قبل، دو سرباز آمریکایی و دو کارمند سفارت بریتانیا در حملاتی جداگانه کشته شدند و دهها شهروند افغان نیز جان خود را از دست دادند.
بخش عمده نیروهای نظامی خارجی تا پایان دسامبر از افغانستان خارج میشوند. قرار است حدود ۱۲ هزار سرباز ناتو با ماندن در افغانستان وظیفه آموزش و مشاوره دادن به نیروهای افغان را حفظ کنند.
همچنین یک نیروی جداگانه به رهبری آمریکا در عملیات نظامی علیه طالبان به ارتش افغانستان یاری خواهد رساند.
[▲] پینوشتها