دانشنامۀ آريانا

۱۳۹۴ اردیبهشت ۲۲, سه‌شنبه

دنیاهای تن

از: دویچه‌وله فارسی

دنیاهای تن

از سکس تا رقص



موزه جنجال‌برانگیز مردگان در برلین

 

دکتر گونتر فون‌ هاگنز، یکی از مشهورترین آناتومیست‌های دنیا و مبدع روش پلاستینه کردن اجساد واقعی است. در موزه «انسان» کالبدها، نه به شکلی ساده بلکه به شکلی هنرمندانه که هر کدام داستانی دارند به نمایش گذاشته شده‌اند.

پس از ماه‌ها جدل، موزه‌ «انسان» در شهر برلین افتتاح شد. این موزه آثار کالبدشناس معروف آلمانی را به نمایش‌ می‌گذارد؛ این آثار اجساد و اندا‌م‌‌های واقعی بدن انسان هستند که با روش ویژه «پلاستینه‌کردن» از فساد محافظت شده‌اند.

از این پس درست در زیر برج تلویزیونی مشهور شهر برلین، در فضایی به مساحت ۱۲۰۰ مترمربع موزه‌ای برپا خواهد بود که روزانه ۲۰ عدد بدن کامل انسان در ژست‌های مختلف و ۲۰۰ عدد از اندام‌های مختلف بدن نظیر استخوان‌ها و بافت‌ها را به نمایش می‌گذارد. هر کدام از اجساد و اندام‌های به نمایش گذاشته شده با توضیحی علمی برای بازدیدکنندگان همراه است.

این موزه نخستین نمایشگاه دائمی گونتر فن‌هاگنز دانشمند، کالبد شناس آلمانی و مبدع روش پلاستینه کردن است.

پلاستینه کردن در کالبدشناسی به روشی گفته می‌شود که با استفاده از آن می‌توان از قطعات بدن انسان حفاظت کرد. در این روش آب و چربی بافت‌های بدن انسان خارج شده و با نوعی از پلاستیک جایگزین می‌شود. به این ترتیب عضو پلاستینه‌شده که قابل لمس است، از فساد در امان می‌ماند.

خارج کردن آب و چربی بافت‌های بدن و جایگزینی آن با پلاستیک سال‌هاست که به عنوان روشی شناخته‌شده در علم بافت‌شناسی به‌شمار می‌رود. اما در روشی که گونتر هاگنز به دنیا معرفی کرد، این امکان وجود دارد تا بافت‌ها و اندام‌های بزرگ بدن نیز حفاظت شده و فاسد نشوند.

این دانشمند آلمانی با برپایی نمایشگاهی سیار در سراسر جهان به‌نام «دنیاهای تن» (Body Worlds) به شهرت رسید.


صدای بلند منتقدان

افتتاح موزه‌ای دائمی در برلین از اجساد پلاستینه‌شدن بدن انسان مدت‌ها به‌عنوان موضوعی بحث‌برانگیز و جنجالی مطرح بود. کلیسای پروتستان و رئیس انجمن آناتومی از مخالفان سرسخت این ایده به‌شمار می‌رفتند.

برخی مخالفان گونتر هاگنز را متهم به تلاش برای جلب ‌توجه کرده و به نمایش گذاشتن اجساد انسان‌ها را مخالف اصول اخلاقی، حرفه‌ای و آموزشی می‌‌دانند.

آنجلینا ولی، همسر گونتر هاگنز و طراح این موزه، در پاسخ به این انتقادها هدف از این نمایشگاه را «وادار کردن انسان‌ها به تأمل و به نمایش گذاشتن ابعاد مختلف انسان بودن» خوانده و تأکید کرده است که به‌هیچ‌وجه قصد تحریک اجتماع در میان نبوده است.

او برای نمونه عنوان کرده‌، جسد یک زن و مرد در حال انجام رابطه جنسی که در نمایشگاه‌های پیشین در معرض تماشا بوده، در این موزه به نمایش گذاشته نخواهد شد.

افتتاح این موزه در حالی صورت می‌گیرد که مسئولان منطقه مرکزی شهر برلین اقدامات قانونی را برای جلوگیری از برپایی آن آغاز کرده‌اند و قرار است دادگاه عالی در این باره تصمیم بگیرد.


نمایش هنرمندانه کالبدهای واقعی انسان


اخیراً موزه‌ دائمی «انسان» در شهر برلین افتتاح شده است. این موزه نخستین نمایشگاه دائمی گونتر فون‌هاگنز دانشمند، کالبدشناس آلمانی و مبدع روش پلاستینه کردن است. اجساد و کالبدهای این موزه تا کنون در شهرها و کشورهای مختلفی به نمایش گذاشته شده است.
۱٢ ۱۱ ۱٠ ۹ ٨ ٧ ٦ ۵ ۴ ٣ ٢ ۱

٢۴٢٣٢٢٢۱٢٠۱۹۱٨۱٧۱٦۱۵۱۴۱٣< > ۱٢۱۱۱٠۹٨٧٦۵۴٣٢۱


[] يادداشت‌ها




[] پی‌نوشت‌ها

از سکس تا رقص؛ نمایش هنرمندانه کالبدهای واقعی انسان، دویچه‌وله فارسی: چهارشنبه ۱٨ فوریه ٢٠۱۵ - ٢۹ بهمن ۱٣۹٣
افتتاح موزه جنجال‌برانگیز مردگان در برلین، دویچه‌وله فارسی: چهارشنبه ۱٨ فوریه ٢٠۱۵ - ٢۹ بهمن ۱٣۹٣


[] جُستارهای وابسته






[] سرچشمه‌ها

وب‌سایت دویچه‌وله فارسی