دانشنامۀ آريانا

۱۳۸۹ آبان ۱۲, چهارشنبه

آنگلا مرکل

از:


فهرست مندرجات


آنگلا دوروتئا مـرکل یا آنجـلا مـرکل (به آلمانـی: Angela Dorothea Merkel) (زادۀ ۱۷ ژوئیه ۱۹۵۴ در هامبورگ - )، سیاست‌مدار آلمانی، دبیر کل اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان و از ۲۲ نوامبر ۲۰۰۵ صدراعظم کنونی و نخستین بانویِ صدراعظم در تاریخ آلمان است.[۱]

او به‌عنوان رئیس اتحادیه دموکرات مسیحی‌ها (CDU) ائتلافی با حزب خواهرش اتحادیه سوسیال مسیحی‌ها (CSU) و حزب سوسیال دموکرات آلمان (SPD) را رهبری می‌کند. این ائتلاف پس از دو ماه مذاکره در پس انتخابات فدرال آلمان در ۲۰۰۵ تشکیل شد.

مرکل که از ایالت "مکلنبورگ-فورپومرن" به بوندس‌تاگ راه یافته از سال ۲۰۰۰ تا کنون رئیس اتحادیه دموکرات مسیحی‌ها بوده و از ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ رئیس ائتلاف پارلمانی این حزب با اتحادیه سوسیال مسیحی بود.[٢]

مرکل اولین صدراعظم زن آلمان و اولین شهروند سابق آلمان شرقی که بر آلمان دوباره متحد شده حکم می‌راند است.[٣]


[] زندگی‌نامه

آنگلا دوروتئا مـرکل در سال ۱۹۵۴ در هامبورگ زاده شد. پدرش یک کشیش و مادرش آموزگار بود. اندکی پس از تولد او، خانواده‌اش به آلمان شرقی مهاجرت کردند. وی در زمان تحصیل در دبیرستان همیشه شاگرد اول بود و در جوانی آرزو داشت تا روزی آموزگار شود.

آنگلا در سال ۱۹۷۳ در دانشگاه لایپزیگ به تحصیل فیزیک پرداخت که آن را در سال ۱۹۷۸ به پایان رسانید و دکترای خود را در مقطع شیمی فیزیکی در سال ۱۹۸۶ به‌دست آورد.

بین سال‌های ۱۹۷۸-۱۹۹۰، آنگلا مرکل عضو هیات علمی در موسسه مرکزی فیزیک شیمی در فرهنگستان علوم بود. وی در سال ۱۹۸۹، عضو حزب "دموکرات بیداری" (Aufbruch Demokratischer) شد.

تا قبل از فروپاشیِ دیوار برلین مرکل جایگزین آخرین سخنگوی دولت آلمان شرقی بود. در سال ۱۹۹۰، وی عضویت حزب مسیحی دموکرات (CDU) را پذیرفت و در پایان همین سال به‌عنوان نماینده این حزب وارد مجلس آلمان شد. در ژانویه ۱۹۹۱ هلموت کهل (صدراعظم وقت آلمان) او را به‌عنوان وزیر بانوان و جوانان نامید و سپس وی پست خود را به وزیر محیط‌ زیست، حفظ طبیعت و بالاًخره به امنیت راکتورها تغییر داد و این وزارت را تا سال ۱۹۹۸ که به‌قدرت گرفتن حزب سوسیال دموکرات آلمان به‌رهبری گرهارد شرودر انجامید، نگه‌داشت. بعد از آن، سعی بِه ائتلاف با سوسیال-دموکرات‌ها برای حکومت در بعضی از ایالات کرد که به‌نتیجِه‌ای نرسید.

آنگلا مرکل در سال ۲۰۰۰ به‌عنوان دبیر کل حزبش انتخاب شد. با این وجود، در سال ۲۰۰۲ ادموند شتویبر دبیر کل حزب مسیحی سوسیال آلمان که با دموکرات-مسیحی‌ها در پارلمان متحد است به‌عنوان نماینده دو حزب متحد برای صدراعظمی کاندید شد. این دو حزب با رهبران‌شان (مرکل و شتویبر) بارها شرودر و سوسیال-دموکرات‌ها را به‌خاطر سیاست‌های غلط اقتصادی، افزایش بدهی‌های کشور و مهم‌تر از همه تعداد بسیار زیاد بیکاران مورد سرزنش قرار می‌دادند. با این وجود، اتحاد آن‌ها بار دیگر در سال ۲۰۰۲، بیشتر به‌خاطر سیاست‌های اشتباه آن‌ها در مورد جنگ با عراق از ائتلافِ سبز-قرمز به‌رهبری شرودر و یوشکا فیشر شکست خورد.

با افزایش بدهی‌ها و بیکاران کشور در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ ، فشار بر شرودر و متحدانش بیشتر شد تا آنجا که دموکرات-مسیحی‌ها در سایر ایالت‌های آلمان به پیروزی رسیدند. سوسیال-دموکرات‌ها و شرودر برای جبران این شکست‌ها پیشنهاد به‌عقب کشاندن انتخابات پارلمانی در سال ۲۰۰۵ را دادند، تا به رقبای خود محبوبیت‌شان را میان مردم به اثبات برسانند. در حالی که کارشناسان امیدی دیگر برای سوسیال-دموکرات‌ها نمی‌دیدند.

در انتخابات بوندستاگ در سال ۲۰۰۵ مرکل خود را نامزد صدراعظمی از طرف دو حزب متحد کرد. بر خلاف انتظار همه، سوسیال-دموکرات‌ها رأی بالایی آوردند به‌طوری که دموکرات-مسیحی‌ها و سوسیال-مسیحی‌ها نتوانستند به اهداف خود برسند. البته هیچ حزب یا اتحادی در انتخابات برنده از آب در نیامد. به این ترتیب دو حزب بالا مجبور شدند برای اداره کشور با سوسیال-دموکرات‌ها ائتلاف بزرگ تشکیل دهند. بر طبق مذاکراتِ ائتلاف بزرگ ، سوسیال-دموکرات‌ها به صدراعظمی مرکل و کناره‌گیری شرودر از سیاست رضایت دادند به‌شرط این‌که ۸ وزارت‌خانه بزرگ در دستان آن‌ها باقی بماند. به این صورت آنگلا مرکل اولین صدراعظم زن در کشور آلمان معرفی شد.

درباره مرکل و در واقع سیاست کنونی حزب او گفته می‌شود که او گرایش سنتی آلمان به فرانسه که پایه تشکیل یک اتحادیه قوی اروپایی است را می‌شکند و مثل تونی بلر و مارگارت تاچر بیشتر گرایش به نزدیکی با آمریکا دارد. این برای اتحادیه اروپا مساله مهمی است وگرنه در زمینه سیاست‌های اقتصادی اختلاف احزاب بزرگ حاکم در اروپا بسیار کم شده‌است. او به‌عنوان مارگارت تاچر قرن بیست و یک یاد می‌شود.


[]



[]



[] :



[] :



[] :



[] :



[] :



[] :



[] :



[] :





[۴]
[۵]
[٦]
[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]

[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]

[٢۱]
[٢٢]
[٢٣]
[٢۴]
[٢۵]
[٢٦]
[٢٧]
[٢٨]
[٢۹]
[٣٠]
[٣۱]
[٣٢]
[٣٣]
[٣۴]
[٣۵]
[٣٦]
[٣٧]
[٣٨]
[٣۹]
[۴٠]
[۴۱]
[۴٢]
[۴٣]
[۴۴]

[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط برشتۀ تحرير درآمده است.



[] پيوست‌ها

پيوست ۱:
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- Angela Merkel, Office Website of the Federal Government of Germany
[۲]-
[۳]-
[۴]-
[۵]-
[۶]-
[٧]-
[۸]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱۲]-
[۱۳]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱۶]-
[۱٧]-
[۱۸]-
[۱۹]-
[٢٠]-
[٢۱]-
[٢۲]-
[٢۳]-
[٢۴]-
[٢۵]-
[٢۶]-
[٢٧]-
[٢۸]-
[٢۹]-
[۳٠]-
[۳۱]-
[۳۲]-
[۳۳]-
[۳۴]-
[۳۵]-
[۳۶]-
[۳٧]-
[۳۸]-
[۳۹]-
[۴٠]-
[۴۱]-
[۴۲]-
[۴۳]-
[۴۴]-
[۴۵]-
[۴۶]-
[۴٧]-
[۴۸]-
[۴۹]-



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها








[] پيوند به بیرون

[1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]




[برگشت به بالا] [گفت و گو و نظر کاربران در بارهٔ مقاله]