دانشنامۀ آريانا

۱۳۸۹ آبان ۲۷, پنجشنبه

هند

گردآوری از: دانشنامۀ آریانا

هندستان


فهرست مندرجات

[نمايه کلی][تاریخ هند]


هند یا هندوستان با نام رسمی جمهوری هند (هندی: भारत गणराज्य؛ تلفظ: بهارات گنارایجا) کشوری در جنوب آسیا است که پایتخت آن دهلی نو است. هندوستان از شمال باختری با پاکستان؛ از شمال با چین، بوتان، نپال و تبت؛ و از شمال خاوری با برمه و بنگلادش همسایه‌است. همچنین هند از باختر با دریای عرب، از خاور با خلیج بنگال، و از جنوب نیز با اقیانوس هند مرز آبی دارد.



پهناوری هندوستان ۳٬۴۰۲٬۸۷۳ کیلومتر مربع است که از این لحاظ (هفتمین کشور در جهان می‌باشد. بیشتر سرزمین هندوستان پست و هموار است و رشته‌کوه هیمالیا که در شمال کشور قرار دارد باعث شده ‌است که رطوبت و ابرهای باران‌زا به شمال آسیا نفوذ نکند و در نتیجه هند کشوری پرباران و مرطوب و دارای خاک بسیار حاصلخیز است. از این روی، این کشور توانسته است، جمعیت بسیاری را در خود جای دهد.

جمعیت هندوستان، براساس برآورد سال ٢٠٠۹، حدود ۱٬۱۴۸ میلیون نفر است که دومین کشور پرجمعیت جهان پس از چین به‌شمار می‌آید. بندر بمبئی (مومبايی) با جمعیتی نزدیک به ۱۴ میلیون تن، پرجمعیت‌ترین شهر هند است. هند بیش از سی و پنج شهر بزرگ با جمعیت بالای یک میلیون تن دارد. بمبئی (مومبايی)، دهلی، کلکته، مدرس، بنگلور، حیدرآباد، اگرا، میسور، جی‌پور، گوا، پونا، بوپال، تریواندروم، سورات، کانپور و احمدآباد از شهرهای مهم این کشور پهناور هستند.


[]نام هند

"هند" (India) مشتق شده از واژهٔ "ایندوس" (Indus) در زبان پارسی باستان است که به‌جای واژه سانسکریت "سیندو" (Sindhu) به‌کار می‌رفته و نام رودخانه سند بوده‌است.[] همچنین واژه "هندوستان" که به‌عنوان نام کامل این سرزمین در اغلب کشورها از جمله خود هند رواج دارد واژه‌ای فارسی است به‌معنی "سرزمین هندوها".[] در زبان پارسی باستان هند به‌معنی پر آب، آبدار، مرطوب و حتی در مواردی رود و رودخانه استفاده شده‌است (مانند هندوانه به‌معنی میوه آبدار) و از آنجا که سرزمین هند سرزمینی با آب و هوای مرطوب و شرجی می‌باشد و از سوی دیگر دارای رود و رودخانه‌های بسیار است با ترکیب این کلمه (هند) با پسوند "ستان" به‌معنی سرزمین، می‌توان کلمه هندوستان را به سرزمین پر آب و یا پر رودخانه معنی کرد.[]


[]جغرافیا




[]تاریخ




[]سیاست




[]اقتصاد




[]مردم




[]ادیان




[]زبان




[]هنر




[۱]
[٢]
[٣]
[۴]
[۵]
[٦]
[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]

[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]

[٢۱]
[٢٢]
[٢٣]
[٢۴]
[٢۵]
[٢٦]
[٢٧]
[٢٨]
[٢۹]
[٣٠]
[٣۱]
[٣٢]
[٣٣]
[٣۴]
[٣۵]
[٣٦]
[٣٧]
[٣٨]
[٣۹]
[۴٠]
[۴۱]
[۴٢]
[۴٣]
[۴۴]

[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط برشتۀ تحرير درآمده است.



[] پيوست‌ها

پيوست ۱: نگاهی به تاريخ هند
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]-
[۲]-
[۳]-
[۴]-
[۵]-
[۶]-
[٧]-
[۸]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱۲]-
[۱۳]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱۶]-
[۱٧]-
[۱۸]-
[۱۹]-
[٢٠]-
[٢۱]-
[٢۲]-
[٢۳]-
[٢۴]-
[٢۵]-
[٢۶]-
[٢٧]-
[٢۸]-
[٢۹]-
[۳٠]-
[۳۱]-
[۳۲]-
[۳۳]-
[۳۴]-
[۳۵]-
[۳۶]-
[۳٧]-
[۳۸]-
[۳۹]-
[۴٠]-
[۴۱]-
[۴۲]-
[۴۳]-
[۴۴]-
[۴۵]-
[۴۶]-
[۴٧]-
[۴۸]-
[۴۹]-



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها








[] پيوند به بیرون

[1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]




[برگشت به بالا] [گفت و گو و نظر کاربران در بارهٔ مقاله]