[جنايت جنگی] [جنگسالاران افغان]
یک هیات مشترک از فعالان صلح بینالمللی که به افغانستان رفتهاند، از تلاشها برای مداخله دادگاه بینالمللی جنائی (کیفری) در حوادث جاری در افغانستان حمایت کردهاند.
این هیات که متشکل از کارشناسانی از کشورهای آمریکا و ایتالیا است، با شعار "خشونت، جنگ و تروریسم بس است" به افغانستان رفته و با اعضای جامعه مدنی، نهادهای دفاع از حقوق بشر و قربانیان جنگ در این کشور دیدار کردهاند.
آنها میگویند که در جریان بازدید از افغانستان متوجه شدند که تمایل زیادی برای رسیدگی دادگاه بینالمللی جنائی، به جنایات جنگی در افغانستان وجود دارد.
فلاویو لوتی، از اعضای ارشد این هیات که عضو نهاد موسوم به "میزگرد صلح" است میگوید، کمک به رسیدگی به جنایات جنگی در افغانستان و تقویت نهادهای جامعه مدنی این کشور از وظایف مهم جامعه جهانی است که باید انجام شود.
او میگوید: "ما نه تنها از مداخله فوری و تاثیرگذار دادگاه بینالمللی جنائی حمایت میکنیم، بلکه خواهان ایجاد یک تغییر عمیق و بنیادی در شیوه نگرش نسبت به این بحران و وضعیت هستیم. ما به جامعه جهانی پیشنهاد میکنیم که به نظریات قربانیان گوش دهند و باور داریم که اگر میخواهیم واقعا مشکل را حل کنیم، این آغاز کار است."
نهاد حقوق بشر و دموکراسی افغانستان که با این هیات دیدار کرده میگوید که زمینهسازی برای مداخله دادگاه بینالمللی جنائی در مسایل افغانستان، از خواستهای اصلی آنها بوده است.
خداداد بشارت، مسئول اجرایی این نهاد به بی بی سی گفت: "دادگاه بینالمللی جنائی به صراحت میتواند به افغانستان بیاید و عملا تحقیقات خود را در مورد جنایات جنگی آغاز کند و این چیزی بود که در گفتگو با هیات صلح مطرح کردیم."
آقای بشارت میافزاید: "ما به دنبال این هستیم که دوستان بینالمللی حداقل در این راستا ما را یاری برسانند و بهویژه دادگاه بینالمللی جنائی در قبال رسیدگی به جنایات جنگی ما را همکاری کند و دوست داریم که در این زمینه دادخواهی بیشتر صورت گیرد."
[↑] عدالت انتقالی
افغانستان مدتهاست که برنامهای زیر نام "عدالت انتقالی" راه اندازی کرده است که مستندسازی جرایم جنگی در افغانستان بخش اصلی آن است.
اما شرایط شکننده سیاسی در افغانستان، عملا مانع از پیگیری جدی این برنامه شده است.
علاوه بر این، نهادهای دخیل در این برنامه میگویند که بخش اعظمی از گروهها و چهرههای که در جنگهای افغانستان درگیر بوده و به اجرای جنایات جنگی متهم هستند، هم اکنون پستهای مهمی در دولت دارند.
فعالان حقوق بشر در افغانستان میگویند، علاوه بر گروههای داخلی افغانستان و گروههای مسلحی چون طالبان و حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار، سربازان کشورهای خارجی که در این کشور برای مبارزه با تروریسم مستقر شدهاند نیز مرتکب جنایات جنگی شدهاند.
نهادهای مدنی در افغانستان تاکید دارند که نیروهای بینالمللی مستقر در افغانستان که در کشتار غیرنظامیان دست داشتهاند نیز بررسی شود.
ویدا احمد، مسئول "نهاد اجتماعی دادخواهان افغان" میگوید: "کشورهایی که به رهبری آمریکا به افغانستان آمدهاند، خود آنها جنایت می کنند و تحت نام اینکه طالبان را میکشیم، یک کودک شش ماهه یک خانواده را میکشند."
خانم احمد افزود: "ما میخواهیم مردم آمریکا بر دولت خود فشار وارد کنند تا از تلفات غیرنظامیان جلوگیری شود."
در ده سال گذشته نهادهای مدنی و دولت افغانستان در مورد، چگونگی برخورد با گذاشته، توافق نظر نداشتهاند و دولت افغانستان نیز تاکید داشته است که بررسی حوادث خونین گذشته افغانستان، این کشور را بهسوی بیثباتی، جنگ داخلی و خشونت و خونریزیهای دیگر میبرد. اما نهادهای مدنی تاکید دارند که ادامه وضعیت کنونی، سبب نقض گسترده حقوق بشر میشود.[۱]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانادکتر توسط فقیرچند چندوک ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- سید انور، افغانها خواستار مداخله دادگاه بینالمللی کیفری هستند، وبسایت بخش فارسی بی بی سی: ٠۴ سپتامبر ٢٠۱۱ - ۱٣ شهریور ۱٣۹٠
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ وبسایت بخش فارسی بی بی سی