دانشنامۀ آريانا

۱۳۹۰ شهریور ۳۱, پنجشنبه

ربانی از رهبری مجاهدین تا رهبری شورای عالی صلح

گزارش از: برشنا عمرخیل

زندگی‌نامه برهان‌الدین ربانی


فهرست مندرجات




[] زندگی‌نامه

برهان‌الدین ربانی در سال ١٩٤۰ میلادی در فیض‌آباد ولایت بدخشان، بدنیا آمده است. تحصیلات ابتدای را در همان ولایت به اتمام رسانید و سپس به دارالعلوم امام ابوحنیفه در کابل شامل گردید و بعداً شامل پوهنځی شرعیات پوهنتون کابل شد. بدنبال آن ربانی به پوهنتون الازهر مصر، در رشته فلسفه اسلامی درجه فوق‌لیسانس گرفت.


وی در سال ١٩٦٨ در پوهنتون کابل مسوولیت گروه محصلین را موسوم به جمعیت اسلامی بر عهده گرفت و در سال ١٩۷٢ رهبر حزب جمعیت اسلامی شد که تا اخیر این وظیفه را بدوش داشت.

آقای ربانی در سال ١٩۷٤ تلاش‌ها علیه حکومت وقت را آغاز کرد. او در دهه ١٩٨۰ حزب جمعیت را که یکی از گروه‌های هفتگانه مجاهدین بود رهبری می‌کرد که جنگجویانش در مناطق مختلف افغانستان فعال بودند.

ربانی مدت زیادی را در پیشاور پاکستان سپری نمود. وی پس از پیروزی مجاهدین و شکست دولت نجیب‌الله در سال ۱۹۹۲ رئیس جمهور موقت افغانستان شد.

ربانی معیاد ریاست جمهوری‌اش را که بر اساس توافقات اسلام‌آباد دو سال بود با ایجاد شورای اهل حل و عقد که مسوول انتخاب رئیس جمهور بود به بیشتر از آن ادامه داد. در زمان حکومت وی کابل شاهد جنگ‌های شدید احزاب مختلف جهادی بود و حکومت مرکزی کنترول چند ولایت محدود را در دست داشت.

در سال ١٩٩٦ که تحریک اسلامی طالبان کابل را تسخیر نمود، ربانی به تخار فرار کرد. در زمان طالبان نیز حکومت ربانی چند ولایت انگشت شمار را تحت کنترول خود داشت که از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته شده بود.

با حمله ایالات متحده بر افغانستان در ماه اکتوبر سال ۲۰۰۱ و شکست طالبان حامد کرزی در اجلاس بن در جرمنی رئیس جمهور دولت موقت افغانستان شد و برهان‌الدین ربانی در ماه دسامبر سال ۲۰۰۱ طی مراسم رسمی حکومت را به اداره موقت افغانستان تحویل داد. اما او و حزب جمعیت اسلامی در حکومت کرزی نیز کرسی‌ها و پست‌های مهم را احراز نمودند.

ربانی بعداً در انتخابات پارلمان افغانستان شرکت کرد و به‌عنوان اولین نماینده مردم ولایت بدخشان انتخاب شد. او کاندید ریاست ولسی جرگه نیز بود. آقای ربانی ریاست جرگه‌های مهم را در کشور نیز بدوش گرفته است. ربانی مسولیت جرگه مشترک امن افغانستان پاکستان را به عهده داشت.

سال گذشته رئیس جمهور حامد کرزی شورای عالی صلح را جهت مذاکره با طالبان تاسیس نمود و وی را منحیث رئیس آن شورا تعیین نمود، عهده زیادی انتخاب وی را در این پست نامناسب می‌خواندند. زیرا وی در دوران حکومتش لحظه‌ای را هم در صلح با طالبان سپری نکرده بود. اما آقای ربانی می‌گفت که در آوردن صلح به افغانستان از هیج نوع جد جهد دریغ نخواهد کرد. ولی طالبان به پیشنهاد صلح از سوی ربانی پاسخ مثبت ندادند.

آقای ربانی عصر دیروز در یک حمله انتحاری در منزلش در منطقه وزیر اکبرخان به قتل رسید. آقای ربانی هفتاد و یک سال عمر داشت.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- ربانی از رهبری مجاهدین تا رهبری شورای عالی صلح، برنامۀ صبحگاهی رادیو صدای آمریکا: چهارشنبه, ٢۱ سپتمبر ٢٠۱۱



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

بخش دری رادیو صدای آمریکا