فهرست مندرجاتبرنامۀ دوازدهم
انحرافات جنسی
- برنامۀ اول: آموزش و مشاوره در مورد مسایل جنسی
- برنامۀ دوم: رابطه جنسی در قالب کلی روابط زوجها
- برنامۀ سوم: رابطه جنسی زوجها در طول زمان
- برنامۀ چهارم: ارتباط رابطه جنسی و بارداری
- برنامۀ پنجم: ارتباط جنسی در زمان بارداری و تولد فرزند
- برنامۀ ششم: تاثير مجرد ماندن بر سلامتی جسمی و روحی
- برنامۀ هفتم: همجنسگرايی، همجنسبازی، مبدلپوشی و تغيير جنسيت
- برنامۀ هشتم: علائم، درمان و عوارض دراز مدت بيماریهای مقاربتی
- برنامۀ نهم: شایعترين اختلالات جنسی مردان
- برنامۀ دهم: شايعترين اختلالات جنسی در زنان
- برنامۀ يازدهم: آزار و سوءاستفادۀ جنسی
- برنامۀ دوازدهم: انحرافات جنسی
- پاسخ بهپرسشهای شما درباره رابطه جنسی
- يادداشتها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
- پيوند به بيرون
انحرافات جنسی عبارتند از خیالات، تمایلات یا رفتارهای ناراحتکننده و تکرار شونده جنسی.
این مسایل باید برای مدت طولانی ادامه داشته باشند و یا با روابط جنسی سالم یا عملکرد روزمره فرد تداخل پیدا بکنند که بتوان از آنها بهعنوان انحرافات جنسی نام برد. افرادی که دچار انحراف جنسی هستند، ممکن است متوجه باشند که کار درستی انجام نمیدهند اما غالباً فکر میکنند که نمیتوانند شرایط را تغییر دهند و یا این عادت خود را ترک کنند.
موارد اصلی انحرافات جنسی عبارتند از: چشمچرانی، عورتنمایی، بچهبازی، یادگارخواهی، دستمالیکردن. خودآزاری جنسی، دیگر آزاری جنسی.
چشمچرانی: افرادی که بهاین انحراف دچار هستند از تصور یا دیدن افراد برهنۀ در حال درآوردن لباسشان و یا مشاهده رابطهی جنسی افراد دیگر (حتی در فیلم) باهم لذت میبرند. این در اکثر مواقع در صورتی است که شخص و یا اشخاصی که نظاره میشوند از حضور شخص چشمچران مطلع نیستند.
[↑] برنامۀ دوازدهم
برای اینکه بتوان تشخیص چشمچران را برای شخصی قایل شد این تخیلات، تمایلات و یا رفتارها باید برای خود فرد بسیار ناگوار باشند و یا در زندگی روزمرهاش اختلال ایجاد کنند. این انحراف ممکن است ریشهی در تجربیات فرد در دوران کودکی داشته باشد و روانکاوی میتواند در شناخت این ریشهها بهفرد کمک کند.
[↑] عورتنمایی:
در این انحراف فرد اندام و یا اندامهای جنسیاش را بهفرد یا افراد غریبه نشان داده و از این موضوع لذت جنسی میبرد.
همانند مورد بالا تأکید میشود که برای تشخیص قطعی این اختلال فرد باید از رفتار خود احساس خوبی نداشته باشد یا در زندگی روزمرهاش اختلال ایجاد شده باشد. روانکاری برای این افراد مفید خواهد بود. این کار بهشناسایی ریشهی واقعی مشکل کمک خواهد کرد. گاهی نیز درمانهای دارویی برای این اشخاص تجویز میشود.
[↑] یادگارخواهی یا فتیشیزم:
در این انحراف فرد از یک شی غیر زنده (مانند کفش پاشنه بلند خانمها یا جوراب زنانه و غیره) لذت جنسی میبرد. بهطور معمول فرد برای برانگیخته شدن جنسی بهاین شی نیاز دارد و بدون آن برانگیخته نمیشود.
این مسئله در صورتی انحراف تلقی میشود که فرد باطناً از این مسئله ناراحت باشد و یا این کار وی در زندگی روزمرهاش یا روی شریک جنسیاش اثر منفی داشته باشد. برای این امر روان درمانی با هدف شناسایی علت اولیه این انحراف صورت میگیرد و معمولاً درصد زیادی از افراد به درمان جواب میدهند.
[↑] دستمالیکردن یا فروتوریسم:
این انحراف عبارت است از لذت بردن از تماس یا مالیدن دست یا بدن خود به بدن فرد دیگر بدون آنکه آن فرد رضایت داشته باشد.
معمولاً این کار در مکانهای شلوغ مانند اتوبوس یا مترو اتفاق میافتد. این افراد غالباً درک درستی از حدود اجتماعی خود و دیگران ندارند؛ بنابراین ممکن است این عمل خود را بهعنوان یک انحراف جنسی تلقی نکنند. درمان معمول برای این افراد روان درمانی میباشد و پاسخ بهدرمان در اکثر مواقع موفق است.
[↑] بچهبازی:
این اختلال عبارت است از تخیلات، تمایلات یا رفتارهای جنسی که با یک کودک نابالغ (بهطور معمول زیر ۱٣ سال) انجام میشود.
در صورتی که این تخیلات، تمایلات و رفتارهای جنسی بهکرات و برای مدت زمانی معینی تکرار شود، فرد بهانحراف بچهبازی دچار است. طبق تعریف این فرد باید خود بالغ بوده و حداقل پنج سال از کودک مورد آزار بزرگتر باشد.
برای درمان باید این افراد را مدتها تحت روان درمانی قرار داد تا ریشههای عمیق این مسئله را که شامل نگرششان نسبت بهجنسیت، احساسشان نسبت بهخودشان و اغلب تجربه آزار جنسی و یا جسمی در دوران کودکی میشود، شناسایی کرده و تحت کنترل درآورد.
درمان دارویی قطعی برای این مسئله وجود ندارد اما بعضاً از داروهای کاهنده تستوسترون استفاده میشود. پیش آگهی (سیر بیماری و پاسخ بهدرمان) این انحراف متغییر است و در کسانی که این انحراف را قبول دارند و باور بهتری نسبت بهمشکلات دوران کودکی خود دارند، بهتر است.
کسانی که علاوه بر انحراف بچهبازی دچار شخصیت ضد اجتماعی هستند، به درمان معمولاً پاسخ مثبتی نمیدهند.
[↑] خودآزاری جنسی (مازوخیسم):
خودآزاری جنسی عبارت است از لذت بردن جنسی فرد از تحقیر شدن، کتک خوردن، بستهشدن یا هر نوع زجر کشیدن. لذت بردن جنسی از تنها تصور کردن موارد ذکر شده نیز خودآزاری جنسی بهحساب میآید.
در برخی موارد تجارب این چنینی ممکن است برای فرد خطر مرگ بههمراه داشته باشد. این انحراف ریشه در دوران کودکی یا نوجوانی دارد و درمان آن معمولاً از طریق روان درمانی است.
[↑] دیگرآزاری جنسی (سادیسم جنسی):
در این انحراف فرد از تحقیر کردن و یا آزار دادن فرد دیگر لذت جنسی میبرد. حتی تصور کردن این مسایل میتواند برای او لذت جنسی داشته باشد.
در اکثر موارد ریشه سادیسم جنسی در تجربیات دردناک دوران کودکی (مانند تجاوز، و یا آزار جنسی) است. رواندرمانی میتواند برای این افراد مفید باشد.
[↑] نتیجه
ممکن است پس از خواندن این متن بهفکر افتاده باشید که شاید شما هم بهیکی از این انحرافات جنسی دچار هستید. باید تاکید کنم که اگرپس از دانستن تعریف هریک از این اختلالات نگران افکار و یا اعمالی که انجام میدهید هستید، ممکن است بهدرجاتی از انحراف جنسی دچار باشید.
اما اگر این تخیلات، تمایلات و رفتارها در حدی نیستند که شما را نگران کنند، در زندگی روزمره تان اختلال ایجاد کنند یا برای افراد دیگر خطرناک یا آزاردهنده باشند، تشخیص انحراف جنسی قطعی نیست.
اما در نهایت این احساس شماست. چنانچه فکر میکنید دوست دارید بیشتر در مورد اینکه چرا اینگونه فکر و یا عمل میکنید بدانید. مشاوره با روان درمانگران و روانکاوان خبره میتواند کمککننده باشد.[۱]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزداه کابلی ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- سارا ناصرزاده، در گوشیها (برنامۀ دوازدهم: انحرافات جنسی)، وبسایت فارسی بی بی سی: چهارشنبه ٠٨ نوامبر ٢٠٠٦ - ۱٧ آبان ۱٣٨۵
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ وبسایت فارسی بی بی سی