دانشنامۀ آريانا

۱۳۹۱ مهر ۲۶, چهارشنبه

خلاقیت، بخشی از دیوانگی است

از: میشل رابرتز (سردبیر بخش بهداشت وب‌سایت انگلیسی بی‌بی‌سی)

خلاقیت، بخشی از دیوانگی است

فهرست مندرجات

[قبل][بعد]



[] خلاقیت، بخشی از دیوانگی است

بنا بر نتایج پژوهشی که بر روی یک میلیون نفر در جهان صورت گرفته، خلاقیت بخشی از بیماری‌های روانی است که به‌ویژه نویسندگان مستعد آنند.

بر اساس پژوهشی که موسسه سوئدی کارولینسکا انجام داده، نویسندگان معمولا بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به اختلالات روانی چون اضطراب، اختلال دو قطبی (شیدایی - افسردگی)، اسکیزوفرنیا و وابستگی به‌مواد اعتیادآور هستند.

احتمال خودکشی در میان نویسندگان تقریبا دو برابر مردم عادی است.

پس از نویسندگان، رقصنده‌ها و عکاس‌ها در رتبه بعدی ابتلا به اختلال دو قطبی (شیدایی - افسردگی) قرار دارند.

ویرجینیا وولف، نویسنده انگلیسی که خودش را کشت

با این حال، اگر افراد فعال در مشاغل خلاق را به‌صورت یک گروه فرض کنیم، آن‌ها نسبت به گروه‌های دیگر جامعه در میزان ابتلا به اختلالات روانپزشکی تفاوت چشمگیری ندارند.

اگرچه بنابر نتایج تحقیقی که در ژورنال پژوهش‌های روانپزشکی منتشر شده احتمال آن‌که این گروه از افراد به بیماری‌هایی چون بی‌اشتهایی مزمن و اوتیسم مبتلا شوند بیشتر از دیگران است.

دکتر سایمون کیاگا سرپرست این تیم تحقیقاتی می‌گوید که یافته‌های جدید می‌توانند نحوه نگرش به این بیماری‌ها را تغییر دهند و به تشخیص نشانه‌های چنین بیماری‌هایی کمک کنند.

برای مثال، در خود فرورفتگی و علایق خاص یک بیمار اوتیسم یا کسی که با تکانش شیدایی (Manic Drive) ناشی از اختلال دو قطبی (شیدایی - افسردگی) مواجه شده، می‌تواند برای تمرکز بر خلق یک اثر یا ممارست لازم برای آفرینش یک اثر هنری ضروری تلقی شود.

به‌طور مشابهی ممکن است آنچه افکار پریشان و بدون قاعده در بیماران اسکیزوفرنیک نامیده می‌شود، در حقیقت همان جرقه‌های اصلی شکل‌دهنده یک شاهکار هنری باشد.

دکتر کیاگا می‌گوید: «اگر بتوان به نشانگان و خلق و خوی ویژه یک بیمار روانی از نظرگاه سودمندی آن‌ها نگریست، آن‌وقت رویکردی جدیدی به درمان پدید خواهد آمد. در این صورت، بیمار و درمانگر باید بر سر آنچه قرار است «درمان» شود و بهایی که در این راه باید پرداخت شود به توافق برسند.»

به گفته او رویکردهای فعلی به بیماری‌های روانی معمولاً به این اختلالات T سیاه و سفید نگاه می‌کنند و بر اساس چنین دیدگاهی درمان عبارت است از حذف امراض و نشانگان بیماری.

بتث مورفی، رئیس بخش اطلاعات مرکز تحقیقاتی مایند (Mind) هم می‌گوید ویژگی‌های شخصیتی کسانی که اختلال دوقطبی (شیدایی – افسردگی) دارند می‌تواند به آن‌ها در انتخاب شغلی که در آن شانس موفقیت بیشتری دارند کمک کند.

با این حال بتث مورفی می‌گوید که نباید همه کسانی که به اختلالات روان‌شناختی مبتلا هستند را نوابغ خلاقی که با مشکلات روحی - روانی دست و پنجه نرم می‌کنند تصور کرد.

به گفتـه این پژوهشـگر آنچـه اهمیـت دارد این اسـت که درمانگـران و مراکـز درمانـی اطمینـان یابنـد اطلاعـات و خدمـاتی که شـایسـته مراجعـان اسـت به آن‌ها ارایـه دهنـد.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط دانیال مهدی برشتۀ تحرير درآمده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- میشل رابرتز، خلاقیت، بخشی از دیوانگی است، بخش فارسی دانش و فن بی بی سی: سه شنبه ۱٦ اکتبر ٢٠۱٢ - ٢۵ مهر ۱٣۹۱



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

بخش دانش و فن وب‌سایت فارسی بی بی سی