دانشنامۀ آريانا

۱۳۹۳ مهر ۱, سه‌شنبه

حامد کرزی با کارمندان دولت خداحافظی کرد

از: بی بی سی

حامد کرزی با کارمندان دولت خداحافظی کرد

فهرست مندرجات

[قبل][بعد]


حامد کرزی نخستین رئیس جمهوری منتخب افغانستان پس از چهار دور زمامداری و سیزده سال حکومت سرانجام با کارمندان دولت، در مراسمی در کاخ ریاست جمهوری خداحافظی کرد.

حامد کرزی اولین رئیس جمهوری است که مجال خداحافظی می‌یابد، حکومت‌های قبلی در افغانستان عمدتاً با خونریزی پایان یافته است

کرزی هنگام سخنرانی به ده‌ها نفر از کارمندان دولتی گفت که این مراسم به هدف خداحافظی با «شما که در سیزده سال گذشته در ساختن این خاک و در تهداب‌گذاری نهاد‌ها با من و معاون صاحب‌ها، قدم به قدم همراهی کردید» برگزار شده است.

وی از «دست‌آوردها» و فراز و فرودهای حکومت سیزده ساله‌اش یاد کرد و گفت که سیزده سال پیش اداره دولتی در افغانستان اصلاً وجود نداشت و حالا «صدها مرتبه» بهتر شده است:

    «افغانستان امروز صاحب نظام دولتی است، حکومت دارد، نظام دارد و دستگاه دولتی و حکومتی در هر ساحه کاری. پس برای کشور ما اساس دولت قوی و مسبوط و بالاخره به‌زودی خودکفا و به‌پای خود ایستاده... تنها از طریق اداره قوی ممکن است که امروز به بخشی از آن رسیدیم.»

کرزی تشکیل اداره مستقل اصلاحات اداری را از دیگر محصولات حکومت خود خواند و گفت که هیچگاهی در مقرری‌ها دست نداشته و در کار خدمات ملکی مداخله نکرده است بلکه «کاغذهای مقرری‌ها را نادیده امضا کرده» تا به گفته او حکومت قوی شود و اساس یک دستگاه و سیستم گذاشته شود.

پیش از این نهادهای بین‌المللی از دستگاه دولتی افغانستان به‌عنوان دستگاهی فاسد و ضعیف یاد کرده‌اند.

رئیس جمهور کرزی که یک هفته بیشتر به پایان کارش باقی نمانده گفت که هنوز راه دور و درازی برای پیشرفت است و موانع درونی و خارجی برای اساس گذاری سیستم‌ها وجود داشته است.


[] صلح در دست ما نیست

کرزی در این سخنرانی بی‌پرده از پاکستان و آمریکا انتقاد کرد و گفت که اگر این دو کشور «صداقت می‌داشتند» در افغانستان صلح و امنیت برقرار شده بود.

او گفت که برای تأمین صلح در افغانستان تلاشی که برای متقاعد کردن پاکستان کرده [که] «در تاریخ افغانستان هیچ رهبری نکرده است.»

کرزی تأکید کرد که جنگ افغانستان «جنگ بیگانه‌ها است که در پرتو منافع بیگانه‌ها صورت می‌گیرد» و افغان‌ها قربانی این جنگ‌ اند و تا زمانی‌که پاکستان و آمریکا نخواهند در افغانستان صلح نمی‌آید.

رئیس جمهوری افغانستان افزود: «ما با آمریکا و پاکستان دوستی می‌خواهیم و با آمریکا روابط عمیق و بهتر و استراتژیک می‌خواهیم ولی آمریکا با افغانستان راه صداقت و دوستی را در پیش گیرد، افغانستان دوست خوب‌شان می‌شود به‌شرطی که حرف و عمل‌شان یکی شود.»

او به حکومت بعدی توصیه کرد که با غرب راه احتیاط را در پیش گیرد و متوجه منافع افغانستان در تامین روابط با آمریکا و سایر کشورها باشد.

کرزی گفت که از دلایل ناکامی روند صلح این بود که «آمریکا اهداف خود را داشت و خواهان این صلح نبود و دوم این‌که پاکستان از افغانستان دو چیز می‌خواست؛ یکی به‌رسمیت شناختن خط دیورند و دیگر در دست داشتن کنترل سیاسی خارجی افغانستان که ابداً حاضر نبوده‌ایم.»


[] در کابل می‌مانم

رئیس جمهوری افغانستان گفت که قرار است فردا وزرای کابینه گزارش کارکرد سیزده سال گذشته را در مراسمی به اشرف‌غنی احمدزی رئیس جمهوری جدید و عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه تحویل دهند.

کرزی برگزاری انتخابات جنجالی ریاست جمهوری را مثال زد و گفت که انتخابات نشان داد که میان افغان‌ها وحدت ملی تأمین شده چرا که اقوام مختلف در ستادهای مختلف جا داشتند و هر نامزد از هر گوشه افغانستان رای آورد. از برادران خود یاد کرد که یکی با یک گروه انتخاباتی و دیگری با گروه دیگر پیوستند.

دوشنبه هفته آینده در کابل مراسم بزرگی برای اولین انتقال قدرت مسالمت‌آمیز در تاریخ افغانستان از یک رئیس جمهوری منتخب به رئیس جمهوری منتخب دیگر برگزار می‌شود.

کرزی می‌گوید که تدارک برگزاری بهترین مراسم تحلیف را دیده‌اند و قرار است محفلی بزرگ با حضور هزاران نفر از شهروندان افغان و مهمانان خارجی در کابل برگزار شود.

در پایان سخنرانی خود گفت که در کابل می‌ماند و با خانواده‌اش به «زندگی در همین خاک» ادامه خواهد داد.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- نخستین رئیس جمهوری انتخابی افغانستان خداحافظی کرد، وب‌سایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: سه‌شنبه ٢٣ سپتامبر ٢٠۱۴ - ٠۱ مهر ۱٣۹٣



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

وب‌سایت فارسی بی بی سی برای افغانستان