دانشنامۀ آريانا

۱۳۹۴ اردیبهشت ۲۴, پنجشنبه

فیزیولوژی انسان

از: دانشنامه‌ی آریانا

فیزیولوژی انسان


فیزیولوژییاخته

فیزیولوژی (کاراندام‌شناسی) انسان (به انگلیسی: )، به دانش که شاخه‌ای از است، اطلاق می‌شود که به مطالعه عملکردهای مکانیکی، فیزیکی، بیوالکتریکی و زیست‌شیمی اندام‌ها و سلول‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن‌ها، در یک بدن سالم می‌پردازد.

فیزیولوژی عمدتاً بر روی اندام‌ها و سیستم‌ها متمرکز می‌باشد. بیشترین جنبه‌های فیزیولوژی بدن انسان مانند () بسیار نزدیک به جنبه‌هایی از فیزیولوژی جانوران است. از این‌رو، بسیاری از آزمایش‌های حیوانی اساس دانش فیزیولوژی را فراهم کرده است. آناتومی و فیزیولوژی حوزه مطالعه نزدیکی دارند. آناتومی مطالعه شکل و ساختار، و فیزیولوژی مطالعه عملکرد می‌باشد که ذاتاً به‌هم مربوط هستند و به‌عنوان بخشی از برنامه آموزشی پزشکی مورد مطالعه قرار می‌گیرند.


فیزیولوژی انسانی چیست؟

در فیزیولوژی انسانی تلاش بر این است که ویژگی‌ها و مکانیسم‌های خاص بدن انسان که آن را یک موجود زنده ساخته است، توضیح داده شود. بدیهی است که زنده بودن انسان حاصل سیستم‌های کنترل‌کننده‌ی پیچیده‌ای است؛ گرسنگی او را وادار به جستجوی غذا می‌کند، و ترس او را وادار به جستجوی سرپناه می‌نماید. احساس سرما انسان را وادار می‌کند که به جستجوی گرما بیفتد. دیگر نیروهای جبری، باعث می‌گردند که او به جستجوی هم‌نوع افتاده و تولید مثل کند. از خیلی جهات، بدن انسان همانند یک ماشین خودکار است، و این واقعیت که انسان حس می‌کند، دارای احساس است و در حال یادگیری است، قسمتی از این ترکیب خودکار زندگی است؛ این ویژگی‌های خاص به انسان اجازه‌ی زنده ماندن در شرایط بسیار متفاوت را می‌دهد.


دستگاه‌های بدن

به‌طور کلی، نظم علمی فیزیولوژی، بدن را به‌عنوان مجموعه‌ای از سیستم‌های برقرارکننده ارتباط، هر یک با ترکیبی از کارکردها و اهداف خاص، می‌بیند.

در واقع، بدن انسان از سیستم‌های تعاملی بسیاری تشکیل شده است. هر یک از سیستم‌ها به حفظ () خود، دیگر سیستم‌ها و کل بدن کمک می‌کنند. هر سیستم از یک یا چند اندام که مجموعه‌ای از بافت‌های عملکردی می‌باشد، تشکیل شده است. سیستم‌ها به تنهایی کار نمی‌کنند و سلامتی فرد بستگی به سلامتی تمام سیستم‌های تعاملی بدن دارد. سیستم‌های تعاملی بدن با نام‌های مشترکی معرفی می‌شوند مثل سیستم عصبی و سیستم غدد درون‌ریز که باهم سیستم غددی عصبی نامیده می‌شوند.

بسیاری از مکانیسم‌ها و سیستم‌های تعاملی، محیط داخلی بدن را حفظ می‌کنند. سیستم عصبی پیام‌هایی را از تمام نقاط بدن دریافت می‌کند و به‌وسیله پیام‌رسان‌های عصبی آن‌ها را به سمت مغز هدایت می‌کند. سیستم غدد درون‌ریز نیز هورمون‌هایی را برای تنظیم فشار خون و حجم خون ترشح می‌کند. سوخت‌وساز سلولی نیز به تنظیم () خون کمک می‌کند. به‌طور کلی، به سیستمی که محیط درونی بدن را تنظیم کرده و آن را در شرایط نسبتاً پایداری حفظ می‌کند، گفته می‌شود. اصولاً همه‌ی اعضای بدن اعمالی انجام می‌دهند که به حفظ این شرایط ثابت کمک می‌کند. برای مثال، ریه‌ها اکسیژن مایع خارج سلولی را تامین می‌کنند تا جایگزین اکسیژن مصرف‌شده توسط سلول‌ها شود، کلیه‌ها غلظت یون‌ها را ثابت نگاه می‌دارند و سیستم گوارش، مواد غذایی را تامین می‌کند.


[] يادداشت‌ها




[] پيوست‌ها

گایتون - هال، فیزیولوژی پزشکی
...


[] پی‌نوشت‌ها




گایتون، فیزیولوژی پزشکی، ج ۱، ص ٢


[] جُستارهای وابسته






[] سرچشمه‌ها







[] پيوند به بیرون

[۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]

رده‌ها:پزشکیفیزیولوژی