جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۳ فروردین ۱۸, دوشنبه

گزارشی از وضع برگزاری انتخابات در افغانستان

از: بی بی سی

انتخابات افغانستان

(گزارشی از وضع برگزاری انتخابات در افغانستان)

فهرست مندرجات

[قبل][بعد]


شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از دیشب آغاز شده و نتایج تا کمتر از دو هفته دیگر اعلام می‌شود. اما از همین حالا دو نامزد مطرح می‌گویند نتایج اولیه غیررسمی نشان می‌دهد آن‌ها برنده‌اند، اگر تقلبی صورت نگیرد. کمیسیون شکایات انتخاباتی می‌گوید تا حالا بیش از هزار شکایت را درج کرده‌اند.

بهار جویا از کابل گزارش می‌دهد: قفلی که بعد از شش‌ماه انتظار بالاخره به‌دست میلیون‌ها افغان باز شد. برنامه‌ریزی انتخابات و امنیتی آن ماه‌ها وقت گرفت. انتخابات ریاست جمهوری با تدابیر سنگین امنیتی دیروز پایان یافت و شمارش آرأ شروع شد.

اما این انتخابات با حمله‌های پراکنده‌ای طالبان همراه بود. مقام‌های افغان می‌گویند:

  • آمار انتخابات افغانستان: شرکت‌کننده‌ها ٧ میلیون نفر، حوزه‌ی باز (فعال) ٦ هزار، حوزه‌ی بسته (تعطیل) ٢٠۵ حوزه.


  • مشکلات امنیتی: تعداد حملات ۱۴٠ حمله؛ کشته‌ها ١٨ سرباز، ١٧٠ پیکارجوی طالبان، بازداشتی‌ها ٧٦ نفر، از جمله ٣ انتحارکننده.

درست چند دقیقه بعد از شروع شمارش آرا، اشرف غنی احمدزی اولین نامزدی بود که ندای پیروزی سر داد: «نتایج مقدماتی امیدوارکننده است، که پیام ما را ملت نجیب افغانستان لبیک گفته‌اند.»

دکتر عبدالله عبدالله، از دیگر نامزدهای مطرح هم در خانه‌اش، با خوش‌بینی نتایج اولیه انتخاباتی را به‌نفع خودش اعلام کرد: «نگاه ما به انتخابات از لحاظ شفافیت پروسه، از لحاظ عادلانه بودن پروسه در حال حاضر تامین عدالت خواهد بود و یک پروسه‌ی که عادلانه باشد، و شفاف باشد، به هر صورت مورد تایید ما خواهد بود.» اما او هم از کم‌شدن برگه‌های رای‌دهی و احتمال تقلب ابراز نگرانی کرد.

زلمی رسول، که گفته می‌شود نامزد مورد حمایت رئیس جمهوری است، نرم‌تر از دیگران، برخلاف بقیه می‌گوید به نتایج انتخابات تمکین می‌کند: «اگر انتخابات ما یک انتخابات مشروع باشد، و به رای اکثریت مردم افغانستان احترام گذاشته شود، اگر در آن ببازیم، ما آن را احترام می‌کنیم.»

تقلب در انتخابات ٢٠٠٩ بر این انتخابات هم سایه انداخته است. نگرانی اصلی مردم و نامزدان در این انتخابات هم «تقلب» است. به‌رغم آن‌که آرا زیر نظر هزاران ناظر داخلی و خارجی شمرده می‌شود و کمیسیون انتخابات اطمینان داده که در این انتخابات مکانیزم‌های برای جلوگیری از تقلب در نظر گرفته‌اند.

یک روز پس از پایان پروسه‌ی رای‌دهی، کمیسیون انتخابات با آماجی از شکایات مواجه است. نادر محسنی از کمیسیون شکایات انتخاباتی: «الی ساعت ١١ دیشب، ١٢٦٩ مورد تخطی و تخلف و تقلباتی انتخاباتی از سراسر کشور به کمیسیون شکایات انتخاباتی گزارش شده است.»

دیروز در مراکز رای‌گیری که در مساجد و مدارس موقتاً ایجاد شده بود، هزاران زن و مرد افغان آمدند و به نامزد مورد دلخواه‌شان رای دادند. نتیجه آرای شمرده شده پشت درهای مراکز درج شده است. اما نتایج اولیه رسمی تا ١٨ روز دیگر اعلام می‌شود. تنها آن وقت روشن خواهد شد که پیشتاز واقعی این انتخابات چه کسی است.[۱]


[] تخلفات انتخاباتی

انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی افغانستان روز شنبه ۱۶ حمل برگزار شد و پس از شمارش آرا در مراکز رای‎دهی، اکنون روند انتقال صندوق‌ها به مراکز ولایات و سپس به کابل جریان دارد.

مقام‌های کمیسیون مستقل رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی افغانستان می‌گویند که ۳۱۰۳ مورد تخلف در روز انتخابات به آن‌ها گزارش شده است.

نادر محسنی، سخنگوی این کمیسیون روز سه‌شنبه ۱۹ حمل (فروردین) در یک نشست خبری گفت که ۱۵۷۳ مورد از این تخلف‌ها به عنوان شکایت رسمی ثبت شده اما متباقی از طریق تلفن به آن‌ها خبر داده شده است.

او می‌گوید تخلف‌هایی که از طریق تلفن اطلاع داده شده، مستند نیست و کمیسیون نمی‌تواند به آن‌ها رسیدگی کند.

آقای محسنی گفت که از مجموع شکایات ثبت شده، ۲۲۸ مورد علیه نامزدان ریاست جمهوری، ۵۷۳ مورد علیه نامزدان شوراهای ولایتی و ۷۷۲ مورد علیه کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات می‌باشد.

به گفته او، این آمار شکایاتی است که در دفاتر کمیسیون‌ رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی ثبت شده و کمیسیون مستقل انتخابات تاهنوز شکایت‌هایی را که در محلات رای‌دهی ثبت شده در اختیار کمیسیون رسیدگی به این شکایت‌ها قرار نداده است.

آقای محسنی می‌گوید که مطمئنا پس از رسیدن این شکایات، آمار تخلفات ثبت شده در روز انتخابات افزایش خواهد یافت.

زمان ثبت شکایت از تخلفات صورت گرفته در روز انتخابات، تا ۴۸ ساعت پس از آغاز روند رای‌دهی ادامه داشت و اکنون پایان یافته است.[*]

پیش از این کمیسیون شکایات انتخاباتی گفته بود که هر نوع شکایتی باید به‌صورت رسمی ثبت شود و برای بررسی آن باید اسناد و مدارک کافی و قناعت‌بخش وجود داشته باشد.[*]

تخلفات گزارش شده

به گفته سخنگوی کمیسیون مستقل رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی، کمبود محلات رای‌دهی، تمام شدن برگه‌های رای‌دهی، تشویق رای‌دهندگان برای رای‌دادن به نامزدهای مشخص از سوی ناظران و کارمندان کمیسیون انتخابات، شرکت افراد زیرسن قانونی در انتخابات، داشتن بیش از یک کارت، پُر شدن صندوق‌های رای به نفع یک نامزد، شناسایی کارت‌های جعلی، بی‌نظمی، برخورد نادرست کارمندان انتخاباتی و نبود فرم‌های ثبت شکایت در مراکز رای‌دهی، از جمله شکایاتی است که به این کمیسیون رسیده است.

نادر محسنی همچنین از تاخیر در آغاز به کار مراکز رای‌گیری، نرسیدن به موقع صندوق‌ها به مراکز، شمارش پیش از وقت آرا و مداخله کارمندان دولتی به‌عنوان شکایت‌های دیگر نام برد.

او تأکید کرد که کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی با جدیت شکایت‌های رسیده را بررسی خواهد کرد و نمی‌گذارد «آرای بی‌صاحب که از سوی افراد غیر مسئول به صندوق‌ها ریخته شده»، اعتبار پیدا کند.

به گفته آقای محسنی، با توجه به‌حضور ناظران در تمام مراکز و گزارش‌دهی موارد تقلب از سوی شاهدان، نگرانی از تقلب سازمان یافته وجود ندارد.

به گفته آقای محسنی، با توجه به‌حضور ناظران در تمام مراکز و گزارش‌دهی موارد تقلب از سوی شاهدان، نگرانی از تقلب سازمان‌یافته وجود ندارد.

سخنگوی کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی افغانستان گفت موضوع کمبود برگه‌های رای‌دهی هم با دقت بررسی و رسیدگی خواهد شد.

کمبود برگه‌های رای‌دهی از مهم‌ترین مشکلاتی بود که در روز انتخابات، شمار زیادی از رای‌دهندگان را در مناطق مختلف افغانستان به آن انتقاد داشتند.[*]


[] عبدالله و غنی، آماده رفتن به دور دوم هستند

در حالی که آماری رسمی از نتایج رای‌گیری در افغانستان اعلام نشده است، دو نامزد ریاست جمهوری که در منابع غیر رسمی به عنوان پیشتازان انتخابات مطرح هستند، می‌گویند اگر برنده انتخابات در مرحله اول مشخص نشود، آماده رفتن به دور دوم هستند.

عبدالله عبدالله و اشرف‌غنی احمدزی، در گفتگوهای جداگانه به بی‌بی‌سی گفتند که مردم انتظار دارند انتخابات ریاست جمهوری یک برنده روشن داشته باشد.

سه روز پس از انتخابات شانزدهم حمل/فروردین که حدود هفت میلیون نفر در آن شرکت کردند، برخی این احتمال را مطرح کرده‌اند که شاید هیچ‌ کدام از ۸ نامزد این انتخابات نتواند برنده قطعی دور اول باشد.

در پایان رای‌دهی روز شنبه، اشرف غنی احمدزی و عبدالله عبدالله هر دو ادعا کردند که پیروز این انتخابات هستند اما این دو نامزد، حالا می‌گویند ترجیح می‌دهند کمیسیون مستقل انتخابات نتیجه رسمی را اعلام کند. در همین حال، این کمیسیون امروز اعلام کرد که نتایج اعلام شده در منابع خبری و شبکه‌های اجتماعی، «درست نیست» و نتایج هنوز نهایی نشده است.

کمیسیون مستقل انتخابات در حال شمارش آرائی است که از ولایات به مرکز می‌رسند.

پس از آن‌که یک کامیون پر از برگه‌های رای در ولایت قندز در شمال شرق افغانستان منفجر شد، کمیسیون مستقل افغانستان اعلام کرد که احتمالا برگه‌های رای را از این پس با کمک هلی‌کوپتر به کابل منتقل خواهند کرد.

انتظار می‌رود نتیجه اولیه انتخابات تا دو هفته دیگر اعلام شود.

چند روز مانده به اعلام نتیجه اولیه انتخابات، عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی می‌گویند امیدوارند نهادهای برگزارکننده انتخابات با دقت و صداقت به شکایت‌های انتخاباتی رسیدگی کنند.

ائتلاف نمی‌کنیم

این دو نامزد انتخابات که منابع غیررسمی بیشترین شانس را برای پیشتازی آنها قائل هستند، گفته‌اند در صورتی‌ که به دور دوم انتخابات بروند، با رقیب احتمالی خود ائتلاف نخواهند کرد.

آقای عبدالله به هارون نجفی‌زاده خبرنگار بی‌بی‌سی گفت: «مردم افغانستان باید از حق‌شان محروم نشوند. اگر انتخابات برود به دور دوم، مردم حق دارند باز بروند پای صندوق‌های رای و رای خود را به نامزد خود بدهند. ولی ما در باره یک احتمال صحبت می‌کنیم.»

آقای غنی به ندا کارگر دیگر خبرنگار بی‌بی‌سی گفت: «ما خبرهای خوبی دریافت می‌کنیم. از مردم تشکر می‌کنیم که به ما اعتماد کردند. ولی ترجیح می‌دهیم که کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان نتیجه نهایی را اعلام کند و این صلاحیتی است که قانون به کمیسیون مستقل انتخابات داده است.»

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در کلیک اعلامیه کوتاهی که در وب‌سایت رسمی خود منتشر کرده، گفته است آماری که از سوی منابع خبری و یا کاربران شبکه اجتماعی در مورد نتیجه انتخابات اعلام می‌شود نادرست است.

این کمیسیون گفته که «تا حال هیچ فیصدی نتایج در دفتر مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات طی مراحل نگردیده» است.

این اعلامیه افزوده که ثبت نتایج رسیده از مراکز رای‌گیری از روز دوشنبه ۱۸ حمل (فروردین) آغاز شده اما اعلام نتایج تدریجی به‌دست آمده، وقت بیشتری را خواهد گرفت.

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان همچنین گفته است صفحه‌ای که به‌نام این کمیسیون روی شبکه اجتماعی فیس‌بوک ایجاد شده، جعلی است.

در یکی دو روز گذشته، آمار و ارقامی به‌عنوان نتایج اولیه انتخابات روی این صفحه منتشر شده است و بسیاری از کاربران فیس بوک و هواداران نامزدهای مختلف اقدام به بازنشر این آمار کرده‌اند.

زلمی رسول، یکی دیگر از نامزدان مطرح در این انتخابات نیز دیروز در یک کنفرانس خبری گفته که نتیجه رسمی انتخابات را خواهد پذیرفت اما پیش‌بینی کرده که اگر نتیجه انتخابات در مرحله اول مشخص نشود، او یکی از دو نامزد حاضر در مرحله دوم خواهد بود.

بسیاری از مردم افغانستان، موضوعات مربوط به انتخابات را با دقت دنبال می‌کنند؛ انتخاباتی که سرنوشت سیاسی افغانستان را مشخص خواهد کرد.

انتظار می‌رود تا چند روز دیگر و مشخص شدن نتایج اولیه انتخابات، صف‌بندی‌های سیاسی هم روشن‌تر شود.

کارشناسان بر این باور هستند که در صورت کشیده شدن انتخابات به دور دوم، احتمالا بحث ائتلاف‌های سیاسی هم بیشتر مطرح خواهد شد و ممکن است نامزدانی که از دور حذف می‌شوند، برای حضور در نظام آینده، ناگزیر به ائتلاف با یکی از دو نامزد باقی مانده شوند.[*]


[] شکایت‌ها جدی است

نهادهای انتخاباتی افغانستان گفته‌اند که شکایت‌های مطرح شده در این دوره از انتخابات و آرای تقلبی به اندازه‌ای هستند که اگر به آن‌ها به‌درستی رسیدگی نشود، می‌توانند مشروعیت انتخابات را زیر سوال ببرند.

یوسف نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات و عبدالستار سعادت، رئیس کمیسیون مستقل رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی در یک نشست مشترک خبری در کابل، تأکید کردند که به این شکایت‌ها رسیدگی می‌کنند.

آقای سعادت در این نشست گفت: «اگر به شکایات رسیدگی نشود، اگر آرای خراب، بد و تقلبی از آرای واقعی جدا نشود، جدا مشروعیت انتخابات زیر سوال می‌رود، اما اگر پاکش کردیم، بر مشروعیت انتخابات هیچ اثری ندارد.»

او گفت شکایت‌های انتخاباتی به چهار دسته الف، ب، ج و د تقسیم شده است.

به گفته آقای سعادت، بیشترین و مهم‌ترین شکایت‌ها نوع الف هستند که می‌تواند بر نتیجه انتخابات تأثیر بگذارد.

او افزود که ثابت‌شدن شکایت‌های نوع الف، می‌تواند منجر به باطل‌شدن بخشی از آرا شود.

آقای سعادت گفت که اگر شکایت‌های نوع ب ثابت شود، ممکن است به مجازات فردی بیانجامد.

شکایت‌های فاقد اسناد و مدارک در گروه ج طبقه‌بندی می‌شود که این نهاد آن‌ها را بررسی نمی‌کند و شکایت‌های نوع د شامل موارد جرمی می‌شود که بررسی آن‌ها خارج از صلاحیت این نهاد است.

رئیس کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی افزود که بیشترین تعداد شکایت‌ها علیه کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات ثبت شده است.

او گفت که این کارمندان در حفاظت از آرای مردم کوتاهی کرده‌اند، اما این‌که چه کسی آن‌ها را «تحریک و تشویق» کرده، بعداً مشخص می‌شود.

یوسف نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات هم تایید کرد که گزارش‌هایی در مورد «تخلفات، تقلبات و تخطی‌ها» علیه کارمندان این نهاد و همچنین کارمندان دولت، زورمندان و بعضی مردم رسیده است.

او با تاکید بر این که کمیسیون متعهد به شفاف بودن روند انتخابات است، گفت که جای آن عده از کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات که علیه آن‌ها با اسناد و شواهد شکایتی مطرح شده، «دادستانی» است.

ادعای کمبود برگه‌ رای: سوال برانگیز

کمبود برگه‌های رای در مراکز رای‌گیری در روز انتخابات، از شکایت‌های مهمی بود که از نیمه آن روز به رسانه‌ها درز کرد و شماری از نامزدها خواستار پاسخگویی کمیسیون انتخابات در این مورد شدند.

اما مسئولان نهادهای انتخاباتی در نشست خبری امروز گفتند که این ادعا، سوال برانگیز است.

آقای نورستانی گفت که بیشتر این درخواست‌ها از سوی نامزدها مطرح شده بود و نه کارمندان کمیسیون.

آقای عبدالستار سعادت نیز گفت که آرزو می‌کند این ادعاها «دروغ» باشد. وی گفت که طرح این ادعا از چند حالت خارج نیست: «یا دروغ می‌گفتند، یا شش‌صد برگه در آنجا نبود، یا آن رای پیش از آن‌ها (رای‌دهندگان) به شکل غیرقانونی استعمال شده بود، یا این که می‌خواستند کمیسیون را اغفال کنند تا آرای اضافی و احتیاطی را که در نظر گرفته بود، به طرف خود بکشانند و در شب آینده زمینه تقلب را آماده کنند.»

او افزود که مطابق استاندارد، ریختن یک برگه رای به صندوق ۴۵ ثانیه وقت می‌گیرد و اگر در مراکز رای‌گیری رای‌دهندگان زود هم رای داده باشند، دو برگه رای را در یک دقیقه به صندوق‌ها ریخته‌اند که در آن صورت شش‌صد دقیقه (۱۰ ساعت) وقت می‌گیرد.

کمیسیون در هر مرکز رای‌گیری حداقل شش‌صد برگه برای محل رای‌گیری زنان و شش‌صد برگه دیگر برای محل رای‌گیری مردان قرار داده بود.

روسای کمیسیون‌های انتخاباتی گفتند که ادعای تمام شدن برگه‌های رای در ساعات پیش از ظهر روز انتخابات منطقی نیست.

آقای سعادت گفت که او خودش در آن روز به برخی از مراکز رای‌گیری سر زده و همه چیز عادی بوده و برگه‌های رای هم پیش از ساعت ۳:۳۰ بعد از ظهر تمام نشده بود.

او گفت که نهادهای انتخاباتی این موضوع را به صورت جدی بررسی می‌کنند.

با این حال به گفته آقای سعادت در برخی از ولایت‌ها از جمله هرات، برگه‌های رای به جای این که به مراکز رای‌گیری منتقل شود، به «جاهای دیگر» منتقل می‌شد که برای «تقلب» از آن‌ها استفاده شود.

عبدالستار سعادت با اشاره به فیلم‌های پخش شده از برگه‌های آرایی که به‌صورت غیرقانونی توسط عده‌ای علامت‌گذاری و به صندوق انداخته می‌شود، گفت که این برگه‌ها شاید بخشی از آرایی باشد که به مراکز رای‌گیری نرسیده بود.

یوسف نورستانی هم با تاکید بر این که نهادهای انتخاباتی به وظیفه اساسی خود مبنی بر تشخیص آرای واقعی و حفظ آن‌ها عمل خواهند کرد، از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و هواداران آن‌ها خواست که از پیش‌داوری خودداری کنند و با انتشار آمار زود هنگام، «اذهان مردم را مغشوش نکنند».

در روزهای پس از انتخابات برخی از نامزدها ادعای پیروزی کرده‌اند و در صفحه‌های فیس‌ بوک و وبسایت‌های خود آماری پخش کردند که نشان می‌داد آن‌ها پیشتاز انتخابات هستند.

اما به‌دنبال درخواست کمیسیون، این آمار را از شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌های نامزدان حذف شد.

آقای نورستانی ضمن «بی‌اعتبار» خواندن این آمارها، گفت که کمیسیون مستقل انتخابات از هفته آینده تا چهارم ثور (اردیبهشت) بخشی از نتایج اولیه انتخابات ریاست جمهوری را اعلام خواهد کرد.

به دنبال آن، کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی به شکایت نامزدها در رابطه با روند شمارش آرا و نتایج اعلام شده رسیدگی می‌کند و نتایج نهایی در روز ۲۴ ثور منتشر خواهد شد.[*]


[] انتخابات ۹۳ افغانستان شفاف‌تر از دوره‌های قبلی

بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه موسوم به فیفا می‌گوید که ناظران این نهاد صدها مورد تخلف را در روز انتخابات ثبت کرده‌اند.

این نهاد حدود ده هزار ناظر در روز انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی افغانستان داشت.

نادر نادری، رئیس فیفا می‌گوید که این انتخابات با توجه به پوشش زنده و گسترده از سوی رسانه‌ها و حضور بی‌سابقه ناظرین از شفافیت و اعتبار بیشتری نسبت به دوره‌های قبلی برخوردار بود.

به گفته وی، شمار تخلفات ثبت شده در روز انتخابات نیز در این دوره کمتر بوده است.

فیفا از کمیسیون مستقل رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی می‌خواهد به تخطی‌ها به‌صورت علنی رسیدگی کند تا شاکیان به بررسی شفاف این قضایا باور داشته و نتایج را بپذیرند.

تخطی‌های ثبت شده در روز انتخابات

رای‌دادن مردان به نیابت از زنان یکی از تخلفات ثبت شده در گزارش فیفا است.

آقای نادری می‌گوید که این تخلف در ۵۰۷ محل رای‌دهی و بیشتر در ولایت‌های پکتیا، پکتیکا، غور و ننگرهار گزارش شده است.

به گفته وی، ناظران فیفا در ۹۹۸ محل رای‌دهی، مواردی از رای دادن افراد زیرسن قانونی را ثبت کردند.

این تخلف بیشتر در ولایت‌های تخار، بغلان، کابل و بدخشان صورت گرفته است.

رئیس فیفا می‌گوید که آن‌ها گزارش‌هایی از پُر شدن شماری از صندوق‌های رای به نفع برخی از نامزدان دارند که میزان آن نسبت به دوره‌های قبلی انتخابات بسیار کمتر است.

ناظران فیفا در ۱۴۱ مورد به اسناد و شواهدی دست یافته‌اند که نشان می‌دهد آرا به‌طور غیرقانونی و به نفع برخی از نامزدان شوراهای ولایتی و ریاست جمهوری به صندوق‌ها ریخته شده است.

این تخلف بیشتر در ولایت‌های تخار، هرات، بغلان، کابل، بدخشان و قندهار ثبت شده است.

فیفا می‌گوید که آن‌ها جزئیات تخطی‌های ثبت شده را برای بررسی به کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی می‌سپارند.

به گفته آقای نادری ناظران فیفا از ۳۲۳ مورد تهدید مستقیم مخالفان مسلح و مسدود بودن ۴۳۷ محل رای‌دهی به‌دلیل تهدیدات امنیتی نیز در روز انتخابات گزارش دادند.

این گزارش‌ها بیشتر از ولایات لغمان، ننگرهار و غور به فیفا رسیده است.

پیشنهاد فیفا

جان داد سپین غر مسئول اجرایی فیفا می‌گوید که جمع آوری صندوق‌های رای و شمارش آرا نیز مراحل بسیار مهمی در روند انتخابات هستند، بنابراین برای شفافیت بیشتر، کمیسیون انتخابات باید شرایط را برای حضور رسانه‌ها و ناظران در این مراحل فراهم سازد.

او از کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی می‌خواهد به گزارش‌های ناظران اهمیت بدهد و با استفاده از آن‌ها، آرای پاک و ناپاک را از هم جدا کند.

فیفا همچنین برای رسیدگی به شکایت‌ها در مورد کمبود برگه‌های رای‌دهی، خواستار تشکیل یک کمیته مشترک از دو کمیسیون انتخاباتی است.

آقای سپین‌غر می‌گوید: «باید بررسی شود که مشکل سیاسی بوده، مشکل در احصائیه بوده و یا تقلب و تخطی در کار بوده. رسیدگی به این قضیه باید با هماهنگی انجام شود تا شفافیت انتخابات تضمین شود.»

او از نامزدان ریاست جمهوری نیز خواست تا پیش از اعلان نتایج انتخابات از سوی نهاد مسئول، از هر نوع پیشگویی خودداری کنند.

به باور آقای سپین‌غر این کار پذیرش نتیجه واقعی را برای مردم مشکل می‌سازد.

او تأکید کرد که مشارکت گسترده مردم در انتخابات، به این روند مشروعیت داده و تخلفات ثبت شده این مشروعیت را زیر سوال نمی‌برد.

تخطی‌ها در مدیریت انتخابات

  • کیفیت پایین رنگ در ۲۵۹ محل

  • ممانعت از ورود ناظران در ۲۹۸ محل

  • کمبود مواد انتخاباتی در ۷۵۹ محل

  • مشاهده مواد تبلیغاتی نامزدان در ۹۶۶ محل

  • بسته شدن ۱۷۲۸ محل قبل و یا بعد از زمان تعیین شده

  • دیر باز شدن ۲۳۰۵ محل[*]


[] يادداشت‌ها

يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- گزارشی از وضعیت برگزاری انتخابات در افغانستان، وب‌سایت فارسی بی بی سی: یکشنبه، ٠٦ آوریل ٢٠١۴ – ۱٧ فروردین ١٣٩٣
[٢]-
[٣]-
[۴]-
[۵]-
[٦]-
[٧]-
[٨]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱٢]-
[۱٣]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱٦]-
[۱٧]-
[۱٨]-
[۱۹]-
[٢٠]-



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها