رابرت پاتریک جان فین (به انگلیسی: Robert Patrick John Finn) (زادۀ ۱۹ دسامبر ۱۹۴۵ م. -)، نخستین سفیر ایالات متحده آمریکا به افغانستان، پس از ٢٠ سال قطع روابط دیپلماتیک میان دو کشور بود[۱] که توسط جرج دبليو بوش، رئيس جمهورى آمريكا، به این سمت منصوب شد. او که، ديپلمات كاركشته و متخصص در مطالعات ترك است[٢]، از ٢٢ مارس ٢٠٠٢ تا ٢٧ نوامبر ٢٠٠٣ در افغانستان خدمت کرد. پس از آن، دکتر زلمی خلیلزاد جانشین او شد[٣].
[↑] زندگینامه
رابرت پاتریک جان فین، در ۱۹ دسامبر ۱۹۴۵ میلادی زاده شد و در محلۀ پارک چستر (Parkchester)، واقع در برانکس (The Bronx) شمالیترین محلات شهر نیویورک پرورش یافت. کارشناسی (B.A) خود را در رشتۀ ادبیات آمریکا و تاریخ اروپا - با درجه ممتاز - در دانشگاه سنت جان (St. John's University)، بهپایان برد. سپس، کارشناسی ارشد در مطالعات خاور نزدیک، را از دانشگاه نیویورک و کارشناسی ارشد و دکترا در مطالعات شرق نزدیک، را از دانشگاه پرینستون، در سال ۱۹٧٨ میلادی. بهدست آورد[۴].
از سال ۱۹٦٧ تا ۱۹٦۹، بهعنوان داوطلب سپاه صلح (Peace Corps) در ترکیه مشغول بهکار بود و از سال ۱۹٧٦ تا ۱۹٧٧، با استفاده از بورسیۀ «فولبرایت» (Fulbright Scholar)، در انستیتوی «تُرکی یات» (Turkiyat) دانشگاه استانبول به تحقیق پرداخت[۵].
فین، از سال ۱۹٧٨ تا آگست ٢٠٠۵ عضو دفتر خدمات خارجی بود. نخست او، از سال ۱۹٨۴ تا ۱۹٨٦، بهعنوان معاون سر کنسولگری آمریکا در لاهور، پاکستان مشغول بهکار شد و سپس، در سمتهای مختلف در شهرهای آنکارا، ازمیر و استانبول، ترکیه بهخدمت پرداخت[٦].
در سال ۱۹۹٢، بهعنوان کاردار به آذربایجان رفت و سفارت ایالات متحده آمریکا را در باکو باز گشود و بهمدت سه سال در آنجا انجام وظیفه کرد[٧]. پس از آن، بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۱۹۹٨، بهعنوان معاون سفیر، در سفارتخانه آمریکا در کرواسی گماشته شد.
از ٢٢ اکتبر ۱۹۹٨ تا ۱٣ جولای ٢٠٠۱، وی بهعنوان سفیر فوقالعاده و تامالاختیار ایالات متحدۀ آمریکا در جمهوری تاجیکستان مشغول بهخدمت بود[٨] و در ٢۱ مارس ٢٠٠٢، بهعنوان سفیر فوقالعاده و تامالاختیار آمریکا در جمهوری اسلامی افغانستان منصوب شد و ٣ آوریل، اعتبارنامه خود را به دولت افغانستان ارائه کرد[۹]. وی تا اول آکست ٢٠٠٣، در این سمت باقی ماند.
رابرت فین، در حال حاضر دارای کرسی استادی در بخش مطالعات ترک و روابط بینالملل در دانشگاه پرینستون است و او به پانزده زبان، از جمله تمام زبانهای آسیای مرکزی، سخن میگوید[۱٠].
او با «هلنا کان فین» ()، عضو سرویس ارشد خارجی و دیپلمات مقیم در انستیتوی واشنگتن، ازدواج کرده است و آنان، از این پیوند زناشویی، یک پسر بهنام «ادوارد فردریک فین دوم» () دارند[۱۱].
[↑] آثار
رابرت پاتریک جان فین، نویسندۀ چندین اثر است که از جمله میتوان کتابهای زیر را نام برد:
- نویسندۀ رمان قدیمی ترکی (۱٨٧٢-۱۹٠٠)، که در سال ۱۹٨۴ توسط انتشارات اس اس (Isis) چاپ شد.
- مترجم کتاب رمان «ارفئوس» (Orpheus) از نویسندۀ ترکی بهنام «نازلی اری» (Nazli Eray) که توسط دانشگاه تگزاس در آستین، در سال ٢٠٠٦ منتشر شده است.
- دستیار ویراستار («ولفگانگاف. دانشپک گروبر» Wolfgang F. Danspeckgruber)، در کتاب «ساختار دولت» (Building State)
- امنیت در افغانستان (دانشکده عمومی و امور بینالملل «وودرو ویلسون» (Woodrow Wilson)، دانشگاه پرینستون (Princeton University)، ٢٠٠٧)[۱٢].
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی برشتۀ تحرير درآمده است.
[↑] پيوستها
پيوست ۱:
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:
[↑] پینوشتها
[٢]- روزنامۀ جام جم، (١١/١٢/١٣٨٠) مینویسد: «جرج دبليو بوش رئيس جمهورى آمريكا، رابرت پاتريك جان فين، ديپلمات كاركشته و متخصص در مطالعات ترك را بهعنوان سفير آمريكا در افغانستان منصوب كرد.»
[٣]- ویکیپدیا، دانشنامۀ آزاد (بهزبان انگلیسی)، پیشین
[۴]- همانجا
[٦]- همانجا
[٧]- ویکیپدیا، دانشنامۀ آزاد (بهزبان انگلیسی)، پیشین[٨]- Robert Patrick John Finn, Office of the Historian, Bureau of Public Affairs, United States Department of State[۹]- همانجا
[۱٠]- ویکیپدیا، دانشنامۀ آزاد (بهزبان انگلیسی)، پیشین
[۱۱]- زندگینامۀ رابرت پاتریک جان فین، بر اساس آرشیف دولت آمریکا
[۱٢]- ویکیپدیا، دانشنامۀ آزاد (بهزبان انگلیسی)، پیشین
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ Wikipedia, the free encyclopedia
□ U.S. Department of State (ARCHIVE)
□ Office of the Historian, Bureau of Public Affairs, United States Department of State
[↑] پيوند به بیرون
□ [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]