|
ریشههای سکس در ماقبل تاریخ
فهرست مندرجات
.
ریشههای سکس در ماقبل تاریخ
کریستوفر ریان (به انگلیسی: Christopher Ryan)، که آخرین کتاب او آمیزش جنسی از آغاز: خاستگاه پیشاتاریخی مسائل جنسی امروزی (به انگلیسی: Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality) نام دارد و آن را بهصورت مشترک با ساسیلدا جِفا نوشته شده است، در رشتهی ادبیات انگلیسی و آمریکایی دریافت کرد و بیست سال بعد موفق به دریافت دکترای روانشناسی از دانشگاه سیبروک در سانفرانسیسکو شد.
ریان رسالهی دکترای خود را به تحلیل ریشههای ماقبل تاریخیِ تمایلات جنسی انسان اختصاص داد و راهنمایش در این زمینه روانشناس نامدار جهان استَنلی کریپنر بوده است. ریان ضمن سخنرانی در دانشکدهی پزشکی دانشگاه بارسلونا و ارائهی مشاورههای آموزشی به بیمارستانهای مختلف، مقالات متعددی را با همکاری استنلی کریپنر و ساسیلدا جِفا در ژورنالهای معتبر منتشر کرده است. آخرین کتاب او، در سال ۲۰۱۰ میلادی، توسط انتشارات هارپرکالینز انتشار یافت.
کریستوفر رایان، دکتر روانشناس، به همراه همسرش دکتر سیسیل جِتا، در جدیدترین کتاب خود، با انرژی و شوری فراوان پایههای بنیانیترین باورهای انسان معاصر از ازدواج را زیر سئوال میبرند. این دو محقق، در کتاب «ریشههای سکس در ماقبل تاریخ» با بیپروایی منحصر بهفرد، ضمن بررسی انگیزههای جنسی انسانهای اولیه، به این نتیجه قطعی میرسند که مشکل و بحران اصلی در روابط زناشویی انسان معاصر در انکار این حقیقت نهفته است که بشر، در طول تکامل بیولوژیک خود هرگز قرار نبوده است که به شیوه تکهمسری زندگی کند.
آنها در مقدمه کتاب خود یادآوری میکنند: «این گفته را فراموش کنید که نیاکان بشر بهنوعی با میمونها مرتبط بودهاند چون حقیقت علمی این است که خود ما میمون هستیم. انسان اولیه به همراه شامپانزه، بابون، گوریل و اورانگوتان، آخرین گروه موجوداتی هستند که از رسته میمونها باقی ماندهاند.
به بیان دقیقتر، از ۵ میلیون سال پیش که در مقایسه با مدت طولانی تکامل جانداران، چیزی بیشتر از دو روز قبل نبوده است، اجداد بشر قابلیتهای حیوانی خود را مستقیماً از شامپانزه و بابونها به ارث بردهاند. اغلب دانشمندانی که درباره پستانداران نخستین تحقیق میکنند، معتقدند بعد از آن تاریخ، همه تفاوتهای ایجاد شده بعدی با میمونها، کاملاً مصنوعی و دستساز انسانها بوده است.»
نویسندگان کتاب برای پاسخگویی به بهت ناشی از ادعای علمی خود، با خونسردی تمام مروری دارند به باورهای اجتماعی/ فرهنگی انسان معاصر، و از دیدگاههای محافظهکارانه و ایدهآلیستی پرده برمیدارند، دیدگاههایی که از یک سو انسان را تافته جدابافته میدانند و از سوی دیگر با تناقضی آشکار، ناهنجاریهای ناشی از ارزشبخشی کاذب و غیرعلمی به انسانها را نهتنها نادیده میگیرند بلکه از آن وسیلهای میسازند که در طول تاریخ برایشان قدرت و سودآوری را به ارمغان میآورد.
نگاهی دقیقتر به صنعت عظیم «پورنوگرافی»، که محافظهکاران مذهبی در امریکا آن را عامل اصلی طلاق در نیمی از ازدواجهای آمریکای شمالی میدانند، نشان میدهد که مثلاً جنرالموتورز، حامی همیشگی جمهوریخواهان، دهها میلیون ویدئوی سکسی بیشتر از کمپانی «پلی بوی» به بازار عرضه میکند و میفروشد.
بیش از ٨ میلیون امریکایی با وصل شدن به شبکه تلویزیون ماهوارهای «دایرکت تی وی» که به کمپانی جنرالموتورز تعلق دارد، سالانه بیش از ٢٠٠ میلیون دلار برای فیلمهای سکسی پول میپردازند. از آنها مومنتر و محافظهکارتر، کمپانی «فاکس نیوز» آقای روپرت ماردوخ است که درآمد حاصل از فیلمهای سکسی کمپانی ایشان، بیشتر از تمامی شبکههای خصوصی از جمله «پلی بوی» است. کمی آن طرفتر، میتوان رد پای کمپانی معروف «ای تی اند تی» را که در دفاع از ارزشهای خانه و خانواده ید طولانی دارد، دید. این کمپانی تدارک فیلمهای شرمآور سکسی برای یک میلیون اتاق در هتلهای امریکای شمالی را به عهده دارد.
تناقض بین ادعای اخلاقی، حرمت گذاشتن به ارزشهای خانواده و دفاع از تکهمسری، فقط محدود به جهان غرب و پشتوانه مسیحی آن نمیشود. در گزارشهای ثبتشده درباره میزان استفاده از سایتهای پورنوگرافی در کشورهای مسلماننشین، کشور بسیار محافظهکار پاکستان با وجود سانسور شدید دولتی، دارای بالاترین کاربر سکس اینترنتی در جهان است.
طبق آمار گوگل، از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷ پاکستان بالاترین جستجوی اینترنتی درباره انواع غیرعادی سکس نظیر سکس با اسب، الاغ، کودک، و سکس از طریق تجاوز را به خود اختصاص داده است.
نویسندگان کتاب «ریشههای سکس در ماقبل تاریخ» برای آنکه بهت ناشی از دیدگاههای غیرمتعارف خود را در بستر ذهنی آرامتری قرار دهند و خوانندگان خود را با واقعیتهای طبیعی سکس انسان آشنا کنند، بیش از هر چیز قرار خود را بر آن گذاشتند تا نقاب کلیشههای ثبتشده در ذهن بشر را بردارند.
این دو نویسنده عنوان میکنند که بشر، همسان با بابونها و شمپانزهها، بیش از سایر جانوران فعالیت جنسی دارد. استنادی که در نگاه اول افراطی به نظر میرسد ولی حقیقتی است که میبایست مدتها قبل به یک باور عمومی تبدیل میشد تا بشر ناچار نباشد طبق عقیدهای ساختگی، به دروغ قسم بخورد که فقط مرگ، زندگی زناشویی را از هم خواهد گسست. دروغی که بالاخره در دنیای معاصر بعد از فرو ریختن قرار و مدارهای مذهبی، در عمل و به سرعت در حال برملا شدن است.
نگاهی به مشکلات وسیع ناشی از سکوت و کتمان هزارانساله واقعیت فیزیکی انسان، باعث شده است تا در دنیای معاصر، انبوه رشتههای درمانی دست به دست هم دهند تا بر غریزه جنسی بشر سرپوش بگذارند و آن را بیماری لقب دهند، آن هم برای بشری که به هر دری میزند و هر نوع خطری را به جان میخرد تا به نیازهای طبیعیاش پاسخ گوید.
خیانت، دروغ، خانوادههای از هم پاشیده، سردرگمی و شرم، دیگر اتفاقات استثنایی نیست بلکه مجموعه بینهایت گستردهایی است که ضمیر خودآگاه جمعی بشر را مورد ملامت قرار دادهاست. به نظر میرسد بیش از این برای بشر مقدور نیست لذت جنسی را که همواره در ذات طبیعیاش جا داشته است، به خاطر پایداری خانواده، محبت و رفاقت دوستانه سرکوب نماید.
در زبان اسپانیایی ریشه اصلی کلمه شریک زندگی (esposas)، هم به معنی «همسر» است و هم «دستبند»ی که به زندانیان میزنند. در زبان محاوره، از ازدواج به عنوان « زنجیری در پا» یاد میکنند. در بسیاری از نقاط دنیا، داشتن همسر برای مردان پایان زندگی جنسی مرد نیز تعبیر میشود.
در این باور عمومی غیر محترمانه، زنان نیز مورد توهین قرار میگیرند. چرا زنان باید این احساس کمابیش جهانی را بر دوش بکشند که شریک زندگیشان مدام بر این باور است که به دام او افتاده؟ زنان چرا باید به این بیحرمتی تن بدهند که وجودشان برابر با محدودیت دیگران است؟ و به کدام دلیل منطقی و انسانی، زنان باید این حس ناخوشایند را در تمام زندگی تحمل کنند؟
سازمان خدمات پزشکی امریکا رسماً اعلام کردهاست که ۴۲ درصد از زنان کشور از اختلالات جنسی رنج میبرند در حالی که فروش «وایگرا» بدون کمترین تزلزلی، مدتهاست که رکورد فروش سالانه را میشکند. در تمام جهان، صنعت «پورنوگرافی» بین ۵۷ تا ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد ایجاد میکند و در ایالات متحده امریکا، سهم درآمد اقتصادی ناشی از این سرگرمی، بالاتر از مجموعه مبادلات مالی است که تمام شبکهها و رسانههای عمومی و خصوصی و باشگاههای غولآسای ورزشی تولید میکنند. در همین کشور، کلوپهایی که زنان برهنه در آن میرقصند درآمدشان از همه فعالیتهای نمایشی، باله، موسیقی کلاسیک و جاز بالاتر است.
بشر موجودیست بسیار سکسی، و انکار این واقعیت بیش از این فایدهای ندارد. ازدواج سنتی نیز دیگر قادر به سیر کردن نیاز غریزی بشر نیست، و پایه و اساس این نهاد سنتی برای جبران نیازهای جنسی بشر با سرعت تمام در حال فروپاشی است. رهبران سیاسی جوامع بشری نیز یکی پس از دیگری، بعد از کنار رفتن نقاب دروغینِ سمبل خانواده و تعهد، قدرت تحمیق و مرعوب جنسی قرار دادن اجتماع را از دست دادهاند.
هر روز برملا شدن فضاحتهای جنسی کشیشان کاتولیک در سراسر جهان نیز بازگوکننده این حقیقت است که نمیتوان به ارزشهای سنتی آنها برای کنترل فشار جنسی که تاکنون بر بشر رو داشته شده است امیدوار بود، و سکس با همه معذورات و محدودیتها اگر از راه درست و سالم تامین نشود، به اشکال آزاردهندهای از جای دیگر سر باز خواهد کرد[۱].
[▲] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.
[▲] پینوشتها
[۱]- ونداد زمانی، بررسی کتاب «ریشههای سکس در ماقبل تاریخ» (بخش نخست)، وبسایت رادیو زمانه: ۱ مرداد ۱۳۸۹
[▲] جُستارهای وابسته
□
[▲] سرچشمهها
□ وبسایت رادیو زمانه؛ برگرفته از:Christopher Ryan، Ph. D. & Cacilda Jethá، M. D.، Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality