گزارش مهم کمیتهی اطلاعاتی سنای آمریکا دربارهی کاربُرد احتمالی شکنجه در بازجویی سیا (سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا) از مظنونان در «جنگ علیه تروریسم» بعد از مدتها تأخیر منتشر شد. گزارش منتشر شده صرفاً خلاصهای از تحقیق ٦۷۰۰ صفحهای این کمیته است.
شکنجههای مخوف سازمان سیا
۱٨
آذر
۱۳۹۳
حاصل پنج سال تحقیق کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا در این مجلس ارائه شد. گزارش سازمان سیا را بهدلیل رواج شکنجه و شیوههای وحشتناک بازجویی محکوم میکند. باراک اوباما گفت که شکنجه برخلاف ارزشهای امریکا است.
اعضای کمیتهی اطلاعاتی سنا گزارش تحقیق دربارهی استفاده از شکنجه در سازمان سیا را روز سهشنبه (۹ سپتامبر، ۱۸ آذر) در نشست مجلس سنا ارائه کردند.
گزارش مفصل ۶ هزار و ۲۰۰ صفحهای کمیتهی اطلاعاتی سنای آمریکا بعد از ۵ سال تحقیق دربارهی عملکرد و شیوههای سازمان سیا بعد از وقایع ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و شروع مبارزهی همهجانبه با گروههای تروریستی در خاورمیانه تنظیم شده است.
برای این گزارش با دستکم ۱۰۰ تن از متهمان و مجرمان نیز گفتوگو شده و بیش از ۴۰ میلیون دلار بودجه برای تهیهی آن خرج شده است.
گزارش تاکید دارد که رفتار با زندانیان در یک دههی گذشته در زندانهای تحت نظارت آمریکا «بسیار فاجعهبارتر از اطلاعرسانی دولت به کنگره» و «خارج از تصور» بوده است.
دایان فیناستاین، سناتور عضو حزب دموکرات و رئیس کمیتهی اطلاعاتی سنا بههنگام ارائه گزارش تاکید کرد: «با هر معیار و تعریفی از سوی هر باور سیاسی، زندانیان به دست ماموران سیا شکنجه شدند و در تکرار مداوم شکنجه به دست سیا هیچ شکی نیست.»
برپایه این گزارش ماموران برای هفتهها به برخی زندانیان اجازهی خواب نمیدادند، کتک زدن رویهی رایجی بوده، برخی زندانیان در صندوقهای کوچک که توان تکان خوردن نداشتند محبوس میشدند و بارها به مرگ تهدید شدند.
دستکم سه تن از زندانیانی که با آنها برای تهیهی این گزارش گفتوگو شده با شیوهی شکنجهی وحشتناک تلاش برای غرق کردن نمایشی در آب مواجه شدهاند.
بسیاری از زندانیان با دستوپای شکسته ناشی از شکنجهها ساعتها و گاه روزها به حال خود در سلول رها شدند. بسیاری از زندانیان به تجاوز جنسی تهدید شده و گاه خشونتهای جنسی را نیز تجربه کردند.
گزارش تاکید میکند که تقریبا همهی زندانیان با انواع مشکلات روحی جدی مواجه شده و گاه ناچارند تا پایان عمر با عواقب سهمگین این تجربههای هولناک سر کنند.
شیوههای بینتیجه و بیحاصل |
کمیتهی اطلاعاتی سنا میگوید این شیوههای وحشیانه در بسیاری موارد نتیجهبخش هم نبوده و منجر به این نشده که ماموران سیا «اطلاعاتی را که میخواهند» بهدست آورند.
دایان فیناستاین: رفتار سیا با زندانیان فاجعهبار بوده است
این در حالی است که سازمان سیا پیش از این بارها مدعی شد که اعمال این شیوهها برای «دفاع از امنیت شهروندان آمریکایی» اجتنابناپذیر است.
گزارش اما تاکید دارد که بررسی دقیق آنها نشان میدهد میزان موفقیت در جلوگیری از اقدامات تروریستی، کشف افراد و گروههای تروریستی یا کسب اطلاعات با این شیوههای خشن ناچیز بوده است. این گزارش سازمان سیا را در بخش نتیجهگیری به شدت محکوم میکند.
اوباماٰ: اجازهی تکرار چنین شیوههایی را نخواهم داد |
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، در واکنش به گزارش کمیتهی اطلاعاتی سنا دربارهی رواج شکنجه در سازمان سیا، در بیانیهای رسمی اعلام کرد که شکنجه برخلاف «ارزشهای آمریکا» است.
باراک اوباما در این بیانیه وعده داد که اجازه نخواهد داد این شیوههای بازجویی و شکنجه و آزار بار دیگر از سوی ماموران سیا، تکرار شود.
رئیسجمهور آمریکا در بیانیهی خود خطاب به سنا که اعضایش بیشتر از حزب جمهوریخواه و منتقد اوباما هستند، نوشت: «بگذارید به جای اینکه بار دیگر با یکدیگر بر سر اختلافنظرها بحث کنیم، با همکاری هم اطمینان حاصل کنیم که چنین شیوههای غیرقابلقبولی دیگر تکرار نشود.»
باراک اوباما ٦ سال پیش در اولین هفتههای کاری خود به عنوان رئیسجمهور آمریکا طی فرمانی استفاده از شکنجه در سازمان سیا و زندانهای تحت نظارت آن را ممنوع اعلام کرد.
رئیسجمهور آمریکا در بیانیهی خود تاکید کرد که اعمال چنین شیوههایی از سوی سازمان سیا «منافع آمریکا در خارج از کشور» را با تهدید و خطر مواجه و به فعالیتهای مبارزه با تروریسم در خارج از کشور نیز آسیب جدی وارد کرده است.
در آستانهی انتشار این گزارش مهم، تدابیر امنیتی پیرامون مراکز دیپلماتیک آمریکا تشدید شد. کاخ سفید اعلام کرد که بررسیها نشان داده انتشار گزارش میتواند تهدید علیه مراکز دیپلماتیک این کشور را افزایش دهد و بسیاری از نیروهای امنیتی آمریکا از ۲۴ ساعت قبل از انتشار گزارش در حالت آمادهباش بهسر میبرند.
[
▲]
يادداشتها
[
▲]
پینوشتها
گزارش شکنجههای مخوف سازمان سیا منتشر شد، وبسایت فارسی دویچهوله: سهشنبه ٠۹ دسامبر ٢٠۱۴ - ۱٨ آذر ۱۳۹۳
آدمربایی سیا
٢٢
آذر
۱۳۹۳
دیوانعالی اروپا در استراسبورگ دولت مقدونیه را به پرداخت ٦۰ هزار یورو غرامت به خالد المصری، شهروند لبنانیتبار آلمانی محکوم کرد. المصری در سال ۲۰۰۳ در مرز مقدونیه بازداشت و به افغانستان برده شده بود.
خالد المصری که یک آلمانی لبنانیتبار است، ۹ سال پس از بازداشت و انتقال مخفیانهی خود به افغانستان توسط ماموران اطلاعاتی مقدونیه و آمریکا، در آخرین نهاد حقوقی اروپا به پیروزی دست یافت.
دیوانعالی اروپا در استراسبورگ، روز پنجشنبه ۱۳ دسامبر (۲۳ آذر) دولت مقدونیه را در پنج مورد ناقض حقبشری خالد المصری شناخت و به پرداخت ۶۰ هزار دلار غرامت به شاکی محکوم کرد. ۱۷ قاضی دیوانعالی اروپا متفقالقول این حکم را صادر کردند.
المصری در آخرین روز سال ۲۰۰۳ هنگام ورود به خاک مقدونیه در مرز این کشور به عنوان فردی مشکوک به همکاری با شبکهی تروریستی القاعده بازداشت شد و به مدت ۲۳ روز در اتاق هتلی در اسکوپیه محبوس بود. ماموران امنیتی مقدونیه در بازجوییهای خود خواهان دانستن ارتباطات او با شبکهی ترور القاعده بودند.
المصری در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۰۴ در فرودگاه اسکوپیه به ماموران سازمان اطلاعاتی آمریکا تحویل داده شد. به گفتهی وکلای او، ماموران اطلاعاتی او را عریان کرده، کتک زده و با باتوم به او تجاوز کردهاند. سپس کیسهای به روی سر او کشیده و او را به داخل هواپیمایی برده و سرانجام به افغانستان منتقل کردهاند.
وکلای المصری همچنین گفتهاند که موکلشان بدون تفهیم اتهام بیش از چهار ماه در سلول بتنی کوچکی در زندانی نزدیکی کابل در حبس بوده است. وی در این زندان بارها بازجویی و شکنجه شده و مورد تهدید قرار گرفته است.
المصری در افغانستان پس از دو ماه به عنوان اعتراض به بازداشت غیرقانونی خود به اعتصاب غذا دستزده است. پس از اینکه از ظن نسبت به ارتباط او با شبکهی تروریستی القاعده یقین حاصل نشده، المصری را در ۲۸ مه ۲۰۰۴ به آلبانی منتقل کرده و از آنجا به آلمان آورده و رها کردهاند.
شکایت المصری از مقامات مقدونیه و نیز شکایت از سازمان سیا در آمریکا نتیجهای در بر نداشت. دولت مقدونیه ادعا کرد که المصری را پس از چند ساعت بازجویی آزاد کرده است. قضات دیوانعالی اروپا این ادعای دولت مقدونیه را باورنکردنی خواندهاند. آنان در این زمینه به پروتکل پرواز استناد کردهاند که گفتههای المصری را تایید میکند.
المصری همچنین طرحهایی از زندان مخفی خود کشیده و ارائه داده بود که یک مامور سیا آن را شناسایی و تایید کرده است.
قضات دیوانعالی اروپا در استراسبورگ ادعاهای المصری را در اساسیترین خطوط آن باورکردنی تشخیص دادند و گفتند که اظهارات وی از طریق شواهد قابل اثبات است. طبق حکم دادگاه، المصری قربانی عملیات انتقالی مخفی سازمان سیا بوده که از سالها پیش مورد انتقاد شورای اروپا و سازمانهای حقوقبشری قرار گرفته است.
محکومیت مقدونیه در پنج مورد |
دیوانعالی اروپا دولت مقدونیه را در پنج مورد شکنجه، بدرفتاری، سلب آزادی، نقض حریم شخصی و نقض حق برخورداری از وکیل مدافع مقصر شناخت. این دادگاه همچنین دولت مقدونیه را همدست خلافکاری سازمان سیا معرفی کرد، زیرا اجازه داده است که این سازمان از خاک مقدونیه برای عملیات خود استفاده کند و مقامات محلی برای جلوگیری از این کار مداخله نکردهاند. حکم صادر شده از طرف دیوانعالی اروپا قطعی است.
به گزارش سازمان عفو بینالملل، حکم قضات دیوانعالی اروپا نخستین حکم یک دادگاه بینالمللی در محکومیت یک دولت اروپایی برای همکاری با سیستم زندانهای مخفی و آدمربایی سازمان سیا است.
گفتنی است که اتو شیلی، وزیر کشور وقت آلمان، در آن زمان تازه در تاریخ ۳۱ مه یعنی مدت کوتاهی پس از آزادی المصری، توسط سفارت آمریکا در آلمان از این ماجرا آگاه شده است.
در رابطه با پروندهی خالد المصری نهادهای دیگری مانند کمیسیون مجلس آلمان و نیز دادگاههایی در آلمان، آمریکا و مقدونیه بعدها فعال شدند. برای نمونه دادستانی شهر مونیخ در آلمان این پیشامد را بررسی و حکم جلب کسانی را صادر کرد که احتمالا در ربودن المصری با سازمان اطلاعات آمریکا همکاری کردهاند.
سازمان عفو بینالملل بعدها از دولت آلمان انتقاد کرد که استرداد متهمان را از دولت مقدونیه خواستار نشده است.
[
▲]
يادداشتها
[
▲]
پینوشتها
۶۰ هزار یورو غرامت برای قربانی آدمربایی سیا، وبسایت فارسی دویچهوله: شنبه ۱۳ دسامبر ٢٠۱۴ - ٢٢ آذر ۱۳۹۳
زندانهای مخفی در لهستان
۵
بهمن
۱۳۹٢
به گزارش «واشنگتن پست» سازمان سیا ۱۵ میلیون دلار به لهستان پرداخته تا بتواند تروریستهای احتمالی القاعده را در خاک این کشور زندانی و از آنان بازجویی کند. نخستوزیر وقت لهستان این موضوع را تکذیب میکند.
پس از سالها گمانهزنی و شایعات درباره وجود زندانهای مخفی آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در لهستان، به گزارش روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» جزئیات تازهای در این باره فاش شده است.
این روزنامه روز جمعه ۲۴ ژانویه (۴ بهمن) گزارش داد که سازمان سیا در سال ۲۰۰۳ برای استفاده از چنین زندانهایی، ۱۵ میلیون دلار به سرویس اطلاعاتی لهستان پرداخته است. در این زندانها از قرار معلوم تروریستهای احتمالی شبکه القاعده نگهداری و بازجویی میشدهاند.
اسکناسها در دو کارتن مقوایی |
در این گزارش با استناد به سخنان یک همکار پیشین سیا آمده که پولها بهصورت نقد در دو کارتن مقوایی به سفارت آمریکا در ورشو فرستاده و سپس به معاون سرویس اطلاعاتی لهستان تحویل داده شده است.
انتشار این گزارش در لهستان باعث جنجال فراوانی شده است. سالهاست که در این کشور تحقیقاتی درباره زندانهای مخفی سیا در جریان است.
دونالد توسک، نخست وزیر لهستان در ورشو گفت: «امیدوارم عملیات مالی دوپهلویی صورت نگرفته باشد که در خدمت سرویسهای مخفی بیگانه در خاک لهستان بوده باشد».
در مقابل لچک میلر، نخستوزیر وقت لهستان که همواره وجود یک زندان مخفی سیا در شمال شرقی این کشور را تکذیب کرده است گفت: «من از چنین پولهایی خبر ندارم».
سخنگوی دادستانی لهستان در کراکاو اعلام کرد که این گزارش روزنامه آمریکایی ضمیمه پرونده میشود و مورد ارزشیابی قرار خواهد گرفت.
چنین برنامهای دیگر وجود ندارد |
کیتلین هیدن، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا به خبرگزاری آلمان گفت: «نکته اساسی این است که چنین برنامهای دیگر وجود ندارد». به گفته وی، باراک اوباما در نخستین هفته ریاستجمهوری خود، برنامه زندانهای مخفی سیا را پایان داده است. هیدن جزئيات گزارش "واشنگتن پست" را تائيد نکرد.
سازمان حقوق بشری «دیدبان حقوق بشر» در سال ۲۰۰۵ از جمله لهستان و رومانی را متهم کرد که زندانهای مخفی سازمان سیا برای بازجویی از تروریستهای احتمالی را در خاک خود تحمل میکنند.
دیک مارتی، بازرس ویژه شورای اروپا نیز در سال ۲۰۰۷ گزارشی منتشر کرد که در آن آمده، وجود زندانهای مخفی سیا در کشورهای اروپای شرقی امری محرز است.
تا کنون همه دولتهایی که در لهستان بر سر کار آمدهاند، این اتهامات را قویا تکذیب کردهاند.
آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) امروزه مهمترین وظیفه خود را کسب اطلاعات از کشورهای خارجی برای پیکار علیه تروریسم بینالمللی میداند. شمار همکاران و بودجه این سازمان مخفی است.
سالها پیش تخمین زده شده بود که سازمان سیا ۱۷ هزار همکار دارد و بودجه سالانه آن ۳میلیارد دلار است.
زندانهای مخفی در رومانی
۱۹
آذر
۱۳۹٠