جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۴ مهر ۱۲, یکشنبه

تحلیل سازه‌ها

از: دانشنامه‌ی آریانا

تحلیل سازه‌ها

مهندسی عمرانسازه‌

تحلیل سازه‌ها یا آنالیز سازه‌ها (به انگلیسی: Structural analysis؛ با تلفظ آمریکایی: Structural analysis)، که تئوری سازه‌ها (Theory of structures) نیز نامیده می‌شود، یکی از زیر رشته‌های عمده و مدرن در مهندسی عمران، و مهندسی هوافضا می‌باشد که با استفاده از قوانین ریاضی و فیزیک به تحلیل و پیش‌بینی رفتار سازه‌ها می‌پردازد.

تحلیل سازه، در واقع، روشی برای محاسبه میزان تغییر شکل، نیروهای داخلی و عکس‌العمل‌های تکیه‌گاهی یک سازه است. اطلاعات مورد نیاز برای این محاسبات مشخصات مقاطع سازه و بارهای وارد بر سازه هستند. پس از تحليل سازه‌ها و تعيين نيروهای داخلی (برشی، محوری، لنگر خمشی و نيروی پيچشی) سازه را برحسب آن‌ها طراحی می‌كنند. منظور از طراحی، تعيين مقاطع لازم برای اعضای مختلف یک سازه‌ی مهندسی است.

سازه‌ها، از لحاظ بارگذاری[۱]، از دو نظر قابل بحث هستند: بارگذاری دینامیکی و بارگذاری استاتیکی. هم‌چنین عوامل موثر در تحلیل سازه‌ها شرایط تکیه‌گاهی[۲]، اتصالات[٣]، و قیود[۴] آن‌ها می‌باشد.[۵]


واژه‌شناسی

واژه‌ی «سازه» (Structure)، معانی گوناگونی دارد. در فرهنگ کمبریج، در تعریف «سازه» آمده است: «روشی که در آن بخش‌هایی از یک سیستم و یا چیزی، مرتب‌شده و یا سازمان یافته است.»[٦] اما، یک سازه‌ی مهندسی را تقریباً می‌توان مجموعه‌ی دانست که ساخته و یا بنا می‌شود.[٧]


پیشینه‌ی تاریخی

...


سازه‌های مهندسی
طرح کامپیوتری یک سازه‌ای مهندسی

سازه‌های عمده مربوط به مهندسی راه‌وساختمان عبارتند از: پل‌ها، ساختمان‌ها، دیوارها، برج‌ها و سازه‌های پوسته‌ای. این چنین سازه‌هایی متشکل از یک یا تعدادی عضو صلب می‌باشد و ترتیب قرار گرفتن اعضای به گونه‌ای است که تمام سازه و هم‌چنین اجزای مختلف آن در مقابل بارگذاری و حذف بار، بدون تغییر شکل قابل ملاحظه مقاومت می‌نمایند.

در طرح سازه‌ها، مسایل مختلفی باید مدنظر قرار گیرد که از آن‌جمله دو شرط اساسی زیر باید حتما برآورده شود:

    ۱- سازه باید نقش مورد نظر را به‌خوبی ایفا نماید.

    ٢- سازه باید بارهای وارده (وزن خود سازه، بار پوششی سقف و نیروی باد و برف و ...) را با اطمینان‌خاطر تحمل کند.


تئوری سازه‌ها

...


بارگذاری

...


تغییر شکل سازه‌ها

...


خطوط تأثیر

...


روش‌های تحلیل

...


[] يادداشت‌ها

يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی برشتۀ تحرير درآمده است.


[] پيوست‌ها

پيوست ۱:
پيوست ۲: ...


[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- ...


[] جُستارهای وابسته






[] سرچشمه‌ها







[] پيوند به بیرون

[۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]

رده‌ها:مهندسی عمرانسازه