ایرانشناسی
قدرشناسی به سبک ایرانی از ریچارد فرای
فهرست مندرجات
- موافقت ایران با درخواست پرفسور امریکایی
- حاشیههای همایش ایرانیان خارج کشور
- هدیه تاریخی و مجلل رئیس جمهور به یک پروفسور آمریکایی
- پشت پرده «مکتب ایرانی» کیست؟
- گزارش وزارت اطلاعات سال ۷۶
- پيشنهاد پس گرفتن خانه اصفهان از ريچارد فرای
- يادداشتها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
[ایرانشناسی] [ریچارد نلسون فرای]
پروفسور «ریچارد نلسون فرای» (Richard Nelson Frye) ایرانشناس آمریکایی و استاد بازنشسته دانشگاه هاروارد در نامه چندی پیش خود خطاب به رییس جمهور اسلامی ایران آورده است: «اینجانب که تمام زندگی فعال خود را صرف شناختن و شناساندن فرهنگ و تمدن درخشان ایران باستانی و ایران اسلامی کردهام، از مقام ریاست جمهوری درخواست مینمایم، اجازه داده شود جسد اینجانب پس از مرگم در کنار زایندهرود در شهر زیبای اصفهان که پیوسته عاشق آن بودهام، بهخاک سپرده شود. باشد که پیوند ناگسستنی دو ملت شریف ایران و آمریکا برای جهانیان ثابت گردد.»
بر اساس این گزارش، این شخصیت علمی و مشهور آمریکایی در طول بیش از ٦٠ سال اخیر تحقیقات متعددی را درباره تاریخ، فرهنگ و هنر ایرانی – اسلامی انجام داده و کتب، مقالات و سخنرانیهای بسیاری را در معرفی و شناسایی فرهنگ غنی ایران و اسلام به جهانیان عرضه داشته است.
پروفسور ریچارد فرای که به زبانهای فارسی، عربی، ترکی، روسی، آلمانی و فرانسوی آشنایی کامل دارد، سفرهای مکرر و طولانی بهایران و دیگر سرزمینهای اسلامی داشته و با مراکز مختلف علمی و دانشگاهی ایران و جهان اسلام در ارتباط میباشد.
این در حالی است که انس و الفت وی با فرهنگ، تمدن و مردم ایران موجب شده تا لقب «ایران دوست» را برای خود برگزیند.
همچنین در نوزدهمین جشنواره خوارزمی در سال ٨۴ از «ریچارد فرای» بهعنوان میهمان افتخاری بهخاطر تلاشهایش در شناساندن قلمرو فرهنگی و تاریخی ایران و ایرانیان تقدیر شد[۱].
دکتر محموداحمدی نژاد: با تقدیر از این استاد ارجمند که عمر خود را وقف شناخت میراث کهن و ارزشمند فرهنگ وطن سرافرازمان کردهاند و با آرزوی طول عمر همراه با موفقیت در خدمت به بشریت و معرفی فرهنگ اصیل اسلامی این دیار به سایر ملتها، لازم است ترتیبی دهید که خواسته ایشان محقق شود.[↑] موافقت ایران با درخواست پرفسور امریکایی
دکتر محموداحمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، با درخواست پروفسور «ریچارد فرای» ایرانشناس برجسته آمریکایی برای تدفین وی پس از مرگ در کنار زایندهرود در شهر اصفهان موافقت کرد.
به گزارش مهر، دکتر محموداحمدی نژاد پس از مشاهده نامه پرفسور «ریچارد نلسون فرای» در دستوری به وزیر کشور برای انجام مقدمات این تقاضا، تصریح کرد: سلام بر سرزمین مقدس ایران و ملت بزرگش! بحمدالله فرهنگ و تمدن ایران اسلامی منطبق بر فطرتهای پاک بشری و جاذب دلهای شیفته از هر نژاد و قوم و سرزمینی است.
با تقدیر از این استاد ارجمند که عمر خود را وقف شناخت میراث کهن و ارزشمند فرهنگ وطن سرافرازمان کردهاند و با آرزوی طول عمر همراه با موفقیت در خدمت بهبشریت و معرفی فرهنگ اصیل اسلامی این دیار بهسایر ملتها، لازم است ترتیبی دهید که خواسته ایشان محقق شود.
رئیس جمهور در ادامه یادآور شد: این خواسته نمایش علاقه دو ملت بهعدالت، توحید و ارزشهای فطری بشری و الهی است و مطمئناً ایشان تنها کسی نیستند که نسبت به ایران چنین احساس پاکی دارند.
مردم ایران و آمریکا بهحکم فطرت الهی خواستار توحید، عدالت و زیباییهای برخاسته از اندیشههای ناب هستند. امیدوارم خداوند همه انسانهای خدوم و ملتهای خداخواه را به یکدیگر نزدیکتر و موانع محبت و مهرورزی را از روابط بین ملتها زایل فرماید[٢].
[↑] حاشیههای همایش ایرانیان خارج کشور
واحد مركزی خبر: جمع بزرگی از متخصصان ایرانی مقیم خارج امروز همایشی در تهران داشتند که در جریان این همایش و در خلال سخنرانیهای مدعوان حاشیههایی وجود داشت که گاهی از متن، پررنگتر بود.
آقای احمدی نژاد رئیس جمهور، وقتی پشت تریبون رفت تا سخنرانیاش را آغاز کند، بهعلت ابراز احساسات ایرانیهای ساکن کشورهای خارجی تا دقایقی نتوانست صحبتش را شروع کند.
آقای احمدی نژاد با دیدن و شنیدن اینهمه ابراز احساس هموطنان مقیم خارج، صحبتهایش را اینگونه آغاز کرد که ایران یک فرهنگ و تمدن و بهمعنی عشق، عدالت، برادری و انسانیت است و هیچ یک از اینها مرز نمیشناسد و نام ایرانیها بهاین دلیل پایدار مانده است که همواره جهانی و انسانی اندیشیده و عمل کردهاند.
رئیس جمهور درباره درخواستهای ریچارد فرای ایرانشناس آمریکایی هم گفت: وی با ابتکار عمل، صدها کتاب را در چند جمله خلاصه و عشق خود را به ایران با این مطالبه مطرح کرد که آرامگاه ابدیاش در ایران باشد.
آقای احمدی نژاد این نکته را هم افزود که ما، خودتان را در ایران میخواهیم و از طرف ملت ایران یک واحد مسکونی در اصفهان به شما هدیه میشود تا هر قدر که بخواهید در خدمتتان باشیم.[٣]
[↑] هدیه تاریخی و مجلل رئیس جمهور به یک پروفسور آمریکایی
گفتنی است بهخواست پروفسور ريچارد فرای مقبرهای در كنار رودخانه زايندهرود در جوار آرامگاه پروفسور آرتور آپرام پوپ ايرانشناس بزرگ آمريكايی در كناره شمال شرقی پل خواجو در ابتدای پارك مشتاق در نظر گرفته شده است.
پس از اعلام دستور رئيس جمهور ظرف كمتر از ٢۴ ساعت، خانهای مجلل و تاريخی در اختیار ريچارد فرای قرار گرفت. طی مراسمی سند تفاهمنامه اهدای خانه مسكونی نیز به پروفسور ريچارد فرای تقديم شد.
استاندار اصفهان، در مراسم اهدای منزل مسكونی و تاريخی در شهر اصفهان به پرفسور ريچارد فرای در جمع خبرنگاران گفت: پروفسور ريچارد فرای كه بهدعوت شورای عالی امور ايرانيان در همايش بزرگ ايرانيان مقيم خارج حاضر شده بود، خواست تا جسدش پس از مرگ در كنار زايندهرود دفن شود و بهدستور رئيس جمهور در اين مراسم قرار شد كه خانهای در شهر اصفهان به ريچارد فرای اهدا شود.
گفتنی است بهخواست پروفسور ريچارد فرای مقبرهای در كنار رودخانه زايندهرود در جوار آرامگاه پروفسور آرتور آپرام پوپ ايرانشناس بزرگ آمريكايی در كناره شمال شرقی پل خواجو در ابتدای پارك مشتاق در نظر گرفته شده است. همچنین این خانه تا زمان حیات پروفسور در اختیار وی خواهد بود[۴].
[↑] پشت پرده «مکتب ایرانی» کیست؟
در حالی که طی چند هفته گذشته جنجال بسیاری در خصوص آنچه که «مکتب ایرانی» خوانده شد به سطح رسانه راه یافت، اخبار بهدست آمده از پشت پرده جالب این مکتب و چگونگی راه یافتن آن بهحوزه سیاسی کشور حکایت دارد.
شاید بتوان نقطه پیوند شروع خبر شدن مکتب ایرانی را با همایش ایرانیان خارج از کشور آغاز کرد. رئیس دفتر رئیس جمهور گرچه در این همایش پر رمز و راز سخنانی در خصوص مکتب ایرانی به میان آورد؛ اما پرسش اصلی و اساسی اینجاست که مبدع این تئوری کیست؟.
بنابر اطلاعات بهدست آمده مبدع این تئوری شخصی بهنام پروفسور «ریچارد ن. فرای» با ملیت آمریکایی میباشد که در مرکز مطالعات خاورمیانه در آمریکا مشغول بهفعالیت میباشد.
نکته قابل توجه اینکه وی این نظریات را در قالب کتابی بهنام «عصر زرین فرهنگ ایران» منتشر کرده و کتاب فوق توسط یکی از انتشارات ایرانی نیز ترجمه بهچاپ میرسد.
از دیگر سو، ماجرای این مکتب و این کتاب زمانی جالب میشود که بدانیم وی امسال از میهمانان دومین همایش ایرانیان خارج از کشور بوده است.
گفته میشود بیان مکتب ایرانی عاریت گرفته شده از کتاب «عصر زرین فرهنگ ایران» توسط ریچارد ن. فرای بوده و این نظریه، بومی نبوده و توسط این فرد مطرح شده بود.
در همین حال، مشخص نیست دلیل عاریتگیری رئیس دفتر رئیس جمهور از نظریه یک شخص آمریکایی که در مرکز مطالعات خاورمیانه در آمریکا بهفعالیت مشغول بوده و حتی اخباری از پژوهشهای ضد ساختار سیاسی کنونی ایران را نیز در پرونده داشته بهچه علت میباشد.
گفتنی است ریچارد فرای، همچنین پیش از این کتاب «ایران کبیر»، «ادیسه قرن بیستم» را بهنگارش درآورده بود. این سیر پژوهش وی نشان میدهد که وی کدامین محور را در ایران نشانه گرفته و بهدنبال تفکیکسازی در هویت ایرانی میباشد، چیزی که متأسفاته مورد دقت برخی افراد قرار نگرفته است[۵].
[↑] گزارش وزارت اطلاعات سال ۷۶ در مورد ریچارد فرای
روزنامۀ مشرق: ریچارد فرای مبدع نظریه مکتب ایرانی که چندی پیش برای سخنرانی در همایش ایرانیان خارج از کشور به ایران سفر کرد، بر اساس اسناد آشکار وزارت اطلاعات در گذشته نیز با هدف جاسوسی و جمعآوری اطلاعات به کشورمان سفر کرده است.
وزارت اطلاعات در سال ۱٣۷٦ کتابی تحت عنوان هویت را منتشر کرد که در آن به برخی از جریانات مخالف نظام که در راستای فروپاشی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تلاش میکردند، اشاره کرده است. در صفحه ۱٣۱ این کتاب که در ٣۷۵ صفحه توسط انتشارات حیان بهچاپ رسیده، درباره ریچارد فرای آمده است:
- ریچارد فرای چندی پیش بهدعوت و تلاش برخی روشنفکران داخلی به ایران سفر کرد و در طول اقامت خود در تهران با استفاده از برخی عناصر ناآگاه اقدام به جمعآوری گسترده اطلاعات محرمانه نمود. ریچارد فرای که همکاری بهظاهر علمی او با سیا امری آشکار است در این سفر تا آنجا پیش رفت که حتی برای جذب برخی مدیران اجرایی و آموزشی کشور اقدام کرد که البته این تلاش با برخی هوشیاریها ناکام ماند.
گفتنی است، ریچارد فرای یکی از میهمانان ویژه همایش ایرانیان خارج از کشور بود، که مرداد ماه با حضور جمعی از ایرانیان خارج از کشور در تهران برگزار شد. فرای در این همایش به ایراد سخنرانی احساسی پرداخت و در سخنان خود از علاقهاش به ایران سخن گفت و در پایان آرزو کردن که جسد وی پس از مرگش در کنار سیوسه پل اصفهان دفن شود که در پی این سخنان یکی از خانههای تاریخی شهر اصفهان را بهوی هدیه شد![٦]
[↑] پيشنهاد پس گرفتن خانه اصفهان از ريچارد فرای
چند ماه بعد از برگزاری همايش ايرانيان خارج از كشور، حاشيههای اين همايش همچنان خبرساز بود.
به گزارش سرويس سياسی «فردا» ريچارد فرای يكی از ميهمانان اين همايش كه به پاس زحماتش در شناساندن ايران به جهانيان مورد تقدير قرار گرفت و از رئيس جمهور يك منزل مجلل و تاريخی در اصفهان دريافت كرد، اظهاراتی ضدايرانی بهزبان آورده است.
در واكنش به مواضع او، امروز يكی از نمايندگان مجلس در تذكری از رئيس جمهور خواست كه خانه تاريخی اصفهان از ريچارد فرای آمريكايی كه مدعی ايرانشناسی است، پس گرفته شود.
حميد رسايی در آغاز جلسه علنی نوبت بعد از ظهر چهارشنبه مجلس در تذكری به محمود احمدینژاد بر لزوم بازپسگيری خانه تاريخی اصفهان از ريچارد فرای تاكيد كرد.
دليل تذكر نماينده تهران و عضو فراكسيون انقلاب اسلامی مجلس به رئيس جمهور، اتخاذ موضعی ضد دينی از سوی فرای در مصاحبه با شبكه CNN و اهانت وی به حكومت مذهبی در ايران بوده است.
سايت خبری رجانيوز، نوشته است كه ریچارد فرای، یهودی آمریکایی و از بانیان مکتب جعلی ایرانی در مصاحبهای با شبکه امریکایی CNN در پاسخ به سوال جهتدار مجری این شبکه (آسیه نامدار)، مبنی بر اينكه «ایرانی که شما از آن صحبت میکنید زیر سلطه ملاها و آیتاللهها قرار دارد»، میگويد که مردم خوب و مردم بد در همهجای جهان وجود دارند و حکومت مذهبی در ایران نیز از بین میرود و همهچیز تغییر میکند. این آمد و شد حکومتها در گذشته نیز بارها وجود داشته است.
مجری در ادامه از وی درباره کسب مجوز دفن در ایران (اصفهان) سوال میكند كه فرای میگويد: پوپ هم پیش از این در اصفهان دفن شده بود. در آسیا دو فرهنگ بزرگ وجود دارد، یکی چین و دیگری ایران. من ایران را انتخاب کردهام و پسرم چین را.
بنابر اين گزارش، آرتور پوپ از مستشرقين و مورخین جاعل یهودی است که در آغاز قرن چهاردهم شمسی به ایران آمده و از بانیان تدوین کتب درسی تاریخ مدارس شد. پوپ، بخش عمدهای از اطلاعات مشكوك در مورد ادوار تاريخی ايران را حاصل فریبکاریهای جاعلین یهودی است، به تاريخ ايران تزريق كرد[٧].
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی گردآوری شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- موافقت ایران با درخواست پرفسور امریکایی، وبسایت فردانیوز
[٢]- همانجا
[٣]- حاشیههای همایش ایرانیان خارج کشور، وبسایت فردانیوز
[۴]- هدیه تاریخی و مجلل رئیس جمهور به یک پروفسور آمریکایی، وبسایت فردانیوز
[۵]- پشت پرده «مکتب ایرانی» کیست؟، وبسایت فردانیوز
[٦]- گزارش وزارت اطلاعات سال ۷۶ در مورد کسی که احمدینژاد بهوی خانه داد، وبسایت فردانیوز
[٧]- پيشنهاد پس گرفتن خانه اصفهان از ريچارد فرای، وبسایت فردانیوز
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ وبسایت فردانیوز