فهرست مندرجاتکشف قدیمیترین ژن انسان
[قبل] [بعد]
[↑] کشف قدیمیترین ژن انسان
اسپانیا، گودال استخوانهای انسان، ٣٠ متر در اعماق زمین. این جا معدنی ۱٢ متری با نام «Sima de los Huesos» است که محققان و دانشمندان علم ژنتیک در آنجا موفق به کشف استخوانهایی متعلق به ٢٨ نوع انسان کهن (Homo) شدند.
محققان در این مکان موفق به کشف استخوان ران پای یک انسان با قدمت ۴٠٠ هزار سال شدهاند. در این استخوان، متریال (مواد) ژنتیکی حفظ شده و سالم باقی مانده است. این قدیمیترین ژن «دی ان ای» انسان است که تا به امروز کشف شده و به ثبت رسیده است.
نتایج آزمایشات برروی این استخوان ران نشان داد که این استخوان متلعق به نسلهای پیش از انسانهای خردمند است. بهنظر میرسد که این همان زنجیرهی گمشده میان انسان «نئاندرتال» و انسان تبار «دنیسووا» باشد. این کشف منحصر بهفرد، شانس و کمک بسیار بزرگی برای دانشمندان ژنیک خواهد بود تا مشخص شود که اجداد نئاندرتال انسان، چه خویشاوندان دیگری داشتهاند.
همانطور که گفته شد، استخوانهای یافت شده در گودال «Sima de los Huesos» قدمتی بیش از پیدایش انسان خردمند «Homo sapiens» که از حدود ٢٠٠ هزار سال پیش در زمین میزیسته است، دارند. استخوانبندی اسکلتهای کشف شده به ۴٠٠ هزار سال پیش برگشته و شباهت بیشتری به انسان نئاندرتال دارد. آقای «فرد اسپور» کارشناس انیسیتو «انسانشناسی تکاملی» انجمن ماکس پلانک و محقق ارشد این پروژه میباشد. وی به این نوع انسانهای کهن که تازه کشف شدهاند، لقب «نئاندرتالهای تحت تکامل» داده است.
دانشمندان تا به امروز توانستهاند تنها «ژنوم» انسانهایی را کشف و رمزگشایی کنند که در مناطقی با اقلیم و شرایط سرد آبوهوایی قرار داشتهاند. این بدان خاطر است که «دی ان ای» در شرایط گرم آبوهوایی بهسرعت از بین میرود. پس از کشف «ژنوم» استخوانهای مربوط به خرسهای غارنشین با قدمت ٣٠٠ هزار سال در همان شرایط آبوهوایی، آقای اسپود و اعضای تیمش تصمیم گرفتند تا به کشف استخوانهای انسان بپردازند.
محققان و کارشناسان علم انسانشناسی برای کشف ژنوم مورد نظر، یک نمونهی کمتر از ٢ گرمی را انتخاب کرده و آن بهدقت پاکسازی کردند. این بدان خاطر بود که در چاه مذکور، بهغیر از استخوانهای کهن، استخوانهای انسانهای امروزی نیز قرار داشتند.
محققان در نتیجهی آزمایشات، موفق به دریافت یک ژنوم کامل شدند. در مقایسهی ژن کشف شده با ژنهای انسانهای امروزی، انسانهای نئاندرتال و انسانتبار دنیسووایی مشخص شد که استخوان مذکور متعلق به نسلی ٢ برابر کهنتر از نسل انسان خردمند «Homo sapiens» میباشد. آقای اسپور و تیم همراه وی کشف کردند که ژن جدید، قدیمیترین ژن با اطلاعات «دی ان ای» انسان است که تا به امروز کشف شده است. مقاله مربوط به این کشف بههمراه نتایج بررسی و آزمایشات بهعمل آمده در نشریهی «Nature» بهچاپ رسیده است.
آقای کریس استرینگر، از کارشناسان موزه تاریخ طبیعی لندن در رابطه با کشف جدید اظهار داشت:
«نکتهی جالب اینجا این است که ژنومهایی که امروزه کشف شدهاند، در میان بقایای استخوانهای انسان امروزی قرار داشتهاند. در هر صورت آزمایشات بهعمل آمده نشان میدهد که اجداد اولیه ما چگونه بودهاند.»
دانشمندان در زمان بررسی و انجام آزمایشات بر روی دی ان ای استخوان انسان کشف شده متوجه شدند که این گونهی انسان از لحاظ ظاهری، شباهت بسیاری به انسان نئاندرتال داشته است. لازم به ذکر است که انسان نئاندرتال بهعنوان موجود غالب و پیشرو، اروپا را تحت قلمرو و انحصار خود درآورده بود. بههمین خاطر دانشمندان به این نتیجه رسیدند که ژن دی ان ای مذکور نباید فرق چندانی با دی ان ای «Homo neanderthalensis» داشته باشد.
ولی معلوم شد که همه چیز پیچیدهتر از آنچه که بهنظر میرسید بوده است. آزمایشات نشان داد که ژن کشف شده بیشتر به ژن انسانتبار دنیسووا شباهت دارد. در هر صورت تا امروز هیچ گزارشی از وجود دنیسوواییها در محدودهی اسپانیا بهگوش نرسیده و ثبت نشده است.
بزرگترین معمای حل نشده در میان دانشمندان این است که چه وقت و بهچه دلیل، خط ژنی انسان خردمند از انسان نئاندرتال و دنیسووایی جدا شده است. همچین دانشمندان به این نکته واقف هستند که مهمترین تغییرات و وقایای مربوط به انسان، در همان دورانی که استخوانهای انسان کشف شده در گودال «Sima de los Huesos» در آن میزیستهاند، بهوقوع پیوسته است.
بهعقیدهی کاشف این رویداد جدید، مهمترین سناریویی که دربارهی این کشف جدید میتوان گفت این است که، انسانهایی که ۴٠٠ هزار سال پیش میزیستند، وارثان و نسل مشترک انسانهای نئاندرتال و دنیسووایی هستند. آنها در محدودهی اسپانیای امروزی سکونت داشتند. پس از مدتی، دستهای از اعضای این نسل به شرق مهاجرت کرده و در آنجا به نسل دنیسووایی تبدیل شدهاند.
برای اینکه دانشمندان بتوانند برای سوالات خود پاسخ مناسبی دریافت کنند، باید ژنوم تمامی استخوانهای گودال «Sima de los Huesos» را تحت بررسی و آزمایشات لازم قرار دهند[۱].
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط عبید حنیفی ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- دانشمندان موفق به کشف قدیمیترین ژن انسان شدند، رادیو صدای روسیه - مسکو: هفتم دسامبر ٢٠۱٣ - شنبه شانزدهم آذر ۱٣۹٢
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ وبسایت رادیو صدای روسیه - مسکو