|
ابو حمزه المصری
فهرست مندرجات
[بنیادگرایی اسلامی] [تروریسم]
شیخ ابوحمزه المصری با نام اصلی مصطفی کامل مصطفی (به انگلیسی: Abu Hamza al-Masri) (زادهٔ ۱۵ آوریل ۱۹۵۸ م)، روحانی مسلمان مصری با تابعیت بریتانیایی است که از مه ۲۰۰۴ تاکنون در زندان بلمارش در بریتانیا به سر میبرد. او در ۷ فوریه ۲۰۰۶ به ۱۱ جرم مختلف که اکثراً شامل کشتن غیرمسلمانان و برانگیختن نفرت قومی بودند به ۵۷ سال و ۱۱ ماه زندان محکوم شد.
و سابقه زندانی شدن در یمن و شرکت در جنگ بوسنی و افغانستان را نیز دارد و مدتی پیشنماز مسجد فینزبری پارک در شمال لندن بود. دولتهای آمریکا و یمن خواهان استرداد او بودند و ابوحمزه المصری پس از طی شدن هشت سال روند قضایی، سرانجام شامگاه ۱۴ مهر ۱۳۹۱ (۵ اکتبر ۲۰۱۲) به همراه چهار متهم دیگر از سوی بریتانیا به ایالات متحده مسترد شد. سرانجام دادگاهی در نیویورک، ابو حمزه المصری را به اتهام حمایت از تروریسم به حبس ابد محکوم کرد.
▲ | زندگینامه |
مصطفی کامل مصطفی، مشهور به ابوحمزه المصری، در ۱۵ آوریل ۱۹۵۸ در اسکندریه مصر به دنیا آمد. در ۱۹۷۹ با روادید تحصیلی به بریتانیا رفت و به تحصیل در رشته مهندسی اجتماعی در دانشکده فنی برایتون پرداخت. او در ۱۶ مه ۱۹۸۰ با والری تاوارسو (در حال حاضر فلمینگ) یک کاتولیک مسلمانشده ازدواج کرد و از او صاحب یک فرزند شد. این در حالی بود که والری تا سال ۱۹۸۲ از همسر سابقش طلاق نگرفته بود و ازدواج آنها باطل بود. به همین دلیل او در ۱۹۸۴ همسرش را طلاق داد. این درحالی بود که او سه سال بعد از ازدواج با توجه به قوانین بریتانیا تابعیت این کشور را کسب کرد. مشخص نیست آیا او از شوهر داشتن همسرش باخبر بوده یا خیر. اگر او از این موضوع اطلاع داشته باشد، تابعیت او قابل بازپسگیری است.
وی در جلسه دادگاه خود که در ماه مه ۲۰۱۴ در ایالات متحده برگزار شد ادعا کرد که پیش از اینکه یک مسلمان تندرو شود، مدیر یک باشگاه رقاصی برهنه در محله سوهو لندن بود که کارش را با «خلافکاری اخلاقی» آغاز کرده بود. او عضو انجمن سلطنتی مهندسان بریتانیا نیز بود و وکلای او، در جلسه دادگاهش گفتند که ابوحمزه المصری بهطور مخفیانه برای سازمان اطلاعات داخلی بریتانیا (ام آی ۵) هم کار میکرد. المصری ادعا کرد که ماموریت وی «امن نگاه داشتن خیابانهای لندن» بود. اما پس از آن به یک واعظ ضد آمریکایی تبدیل شد.
این روحانی مسلمان که در جهاد علیه نیروهای شوروی سابق در افغانستان نیز سهم داشت، هنگامی که به مصر بازگشت و سپس در یمن به جرم شرکت در یک عملیات بمبگذاری به سه سال زندان محکوم شد، در جهان بهعنوان یک تروریست شناخته شد.
ابوحمزه، در دهه ۱۹۹۰ با نام مستعار آدم امان در بوسنی به همراه مجاهدین عرب علیه صربها میجنگید. در سال ۱۹۹۳ در افغانستان هر دو دست و چشم چپ خود را از دست داد. او سانحهای که منجر به معلولیت وی شد را انفجار مین در هنگام خنثیسازی مینهایی که توسط شورویها کاشته شده بودند، بیان میکند. در حالی که در یک برنامه خبری ویژه بیبیسی در ۱۶ نوامبر ۲۰۰۶ یک جاسوس مراکشی-فرانسوی با نام مستعار عمر نصیری روایت دیگری را در این مورد نقل کرده است. نصیری گفت که از یکی از استادانش در افغانستان شنیده است که ابوحمزه بر اثر انفجار نیتروگلیسرین (نوعی ماده منفجره) در یک اردوگاه تمرینی القاعده در افغانستان دستانش را از دست داده و خود او (استاد عمر نصیری) در هنگام انفجار یادشده در آنجا بوده است.
او در سالهای اقامتش در بریتانیا، از مسجدی در شمال لندن که امامت آنرا بهعهده داشت استفاده میکرد تا پیروان خود را به آموزش و مبارزه جهادی تشویق کند.
در سال ۲۰۰۳ هنگامی که پلیس لندن برای بستن مسجد او اقدام کرد ابو حمزه توانست از صحنه بگریزد و برای مدتی جلسات موعظه و سخنرانیهایش را در خیابان برگزار میکرد.
در سال ۲۰۰۳ هنگامی که پلیس لندن برای بستن مسجد ابوحمزه اقدام کرد، او توانست از صحنه بگریزد و برای مدتی سخنرانیهایش را در خیابان برگزار میکرد
در نهایت، ابوحمزه المصری به دلیل تحریک به نفرت قومی در بریتانیا به هفت سال زندان محکوم شد. او پس از گذراندن بخشی از مدت حبس خود به آمریکا مسترد شد.
زیرا، ماه اسفند سال ۱۳۹٠، دادگاه حقوق بشر اروپا واقع در استراسبورگ فرانسه حکم داد انگلیس میتواند ابوحمزه المصری را که متهم به همکاری با القاعده شده است، به منظور محاکمه به آمریکا استرداد کند و این اقدام ناقض قوانین حقوق بشر اتحادیه اروپا نیست.
محاکمه او در پی استردادش به آمریکا، در سال ۲۰۱۲ و در پایان یک مبارزه حقوقی هشت ساله آغاز شد. در جلسه دادگاهی که در ماه مه ۲۰۱۴ در ایالات متحده برگزار شد، با ۱۱ اتهام در آمریکا مجرم شناخته شد. از جمله اتهامات او، دست داشتن در گروگانگیری جهانگردان غربی در یمن در سال ۱۹۹۸ بود. همزمان با عملیات ارتش یمن برای خاتمه آن گروگانگیری، سه بریتانیایی و یک استرالیایی کشته شدند.
هرچند، ابوحمزه هر یازده اتهام تروریستی خود را رد کرد، اما پیش از این، در دادگاه فدرال منهتن (در نیو یورک)، یک شاهد از نیوزیلند که در میان شانزده گردشگر غربی ربوده شده در یمن بود، علیه ابوحمزه شهادت داد. مری کوئین به دادگاه گفت که ابوحمزه در این ربایش دست داشت. چهار نفر از گروگانها در جریان عملیات نجات ارتش یمن کشته شدند.
همچنین، در این محاکمه، ابوحمزه بهعنوان «تروریستی با شبکه گسترده جهانی» معرفی شد و سرانجام، دادگاه نیویورک، وی را به اتهام حمایت از تروریسم به حبس ابد محکوم کرد. کاترین فارست، قاضی دادگاه، اقدامات ابوحمزه را «وحشیانه» و «گمراهکننده» دانست و گفت دلیل صدور حکم حبس ابد این است که او نمیتواند تصمیم بگیرد چه زمانی برای آزادی ابوحمزه امن است.
[▲] يادداشتها
[▲] پيوستها
...
[▲] پینوشتها
...
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□
□
□
□
[▲] پيوند به بیرون
□ [۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]
ردهها: │ زندگینامهها │ بنیادگرایان اسلامی