|
رهبران جهادی افغان
تصمیمهای کلان ملی بدون مشورت با مردم نارواست
روز گذشته که مصادف با ۲٦مین سالروز خروج ارتش سرخ از افغانستان بود، شماری از رهبران گروههای جهادی با برگزاری اجتماعی نسبت به آنچه بیتوجهی به ارزشهای جهاد و کنار زده شدن مجاهدین از دولت میخواندند، ابراز نگرانی کردند.
عبدرب الرسول سیاف از رهبران مجاهدین که از سخنرانهای اصلی گردهمایی دیروز بود، از دولت خواست در مسایل کلان ملی از جمله مسایلی چون گفتوگوهای صلح با مخالفان و تغییر استراتژیک سیاست خارجی در قبال کشورهای همسایه، با رهبران مجاهدین مشورت کند.
سیاف در بخشی از سخنانش بهطور مشخص از کسانی که جهاد را برای احراز پستهای کلیدی، معیار نمیدانند انتقاد کرد.
در هفتههای اخیر، شماری از چهرههای مجاهدین از جمله محمداسماعیل خان وزیر پیشین انرژی و آب نیز از دولت وحدت ملی به شدت انتقاد کرده بود، اما این نخستینباری است که یک مقام ارشد دولتی به این انتقادها، با لحن صریحی پاسخ داده است.
انتقاد رهبران جهادی افغان
سیاف گفت: «تغییر استراتژیک در روابط با همسایهها و کشورها بدون مشورت با ملت، بدون آگاهی ملت، ناروا است، حرام است و تصرف دیکتاتورانه! قضایای ملی باید به فیصله(تصمیم) ملت صورت گیرد. صلح یک قضیه ملی است.»
این اظهارات سیاف در حالی صورت میگیرد که شماری از رسانههای افغانستان خبر دادهاند که دولت افغانستان برنامه خرید سلاح از هند را بهحالت تعلیق درآورده است.
دولت افغانستان اخیراً یک گروه از افسران ارتش ملی افغانستان را برای آموزشهای نظامی به پاکستان اعزام کرده است.
این اقدامات رئیس جمهور غنی از سوی شماری از سیاستمداران، نزدیکی به پاکستان تعبیر شده است و چهرههای مجاهدین در گردهمایی امروز نسبت به آن هشدار دادند.
سیاف، خطاب به صلاحالدین ربانی، وزیر خارجه افغانستان که در این نشست حضور داشت گفت که مجاهدین از حکومت میخواهند که در اینگونه قضایا با ملت مشورت کند یا حداقل چنین مسایلی را به رای پارلمان بگذارد. حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین افغانستان نیز دو روز پیش با انتشار اعلامیهای، با استناد به سخنان اخیر وزیر داخله پاکستان، از عملیات نظامی این کشور در خاک افغانستان خبر داده بود. در این اعلامیه آمده بود که وزیر داخله پاکستان گفته است که این عملیات نظامی در هماهنگی با نیروهای ناتو و حکومت افغانستان آغاز شده است.
«اعلامیههای ملاعمر در وزیر اکبر خان کابل نوشته میشود» |
عبدرب الرسول سیاف در بخش دیگر از سخنانش گفت که جنگ افغانستان یک جنگ استخباراتی است. او گفت: «در جنگ استخباراتی پیروزی در حفظ اسرار است. اما اینجا جاسوسان زیاد است. بیانیههای ملاعمر در همین وزیراکبرخان (از مناطق دیپلماتیک شهر کابل) نوشته میشود. جاسوسان زیر ریش ما نشستهاند.» او از دولت خواست که با جاسوسان بهگونه جدی مبارزه کند.
سیاف همچنین گفت که مجاهدین در تلاش جمعشدن زیر چتر واحدی هستند و پس از این حرفهایشان را هماهنگ و یکجا میزنند.
سهیمشدن مجاهدین در برنامه صلح |
رهبران جهادی شرکتکننده در نشست امروزی از دولت خواستند که از تجربه آنها برای تامین امنیت و صلح در افغانستان استفاده شود.
سیاف بهطور مشخص از کسانی که جهاد را برای احراز پستهای کلیدی، معیار نمیدانند انتقاد کرد و گفت: «مجاهدین مکتب و درس و کار و زندگی را ترک گفتند و به جبهه آمدند تا از عزت و ناموس شما دفاع کنند حالا کسی که گریخت و وطن را ترک کرد، متعهد است و این آدم که دار و ندار خود را داده نامتعهد است.»
او بازسازی که در این ولایات بلخ، هرات و قندهار در سالهای گذشته صورت گرفته اشاره کرد و گفت این تغییرات مثبت بهدلیل چهرههای مجاهدی بوده که در سالهای گذشته در این ولایات والی بودهاند.
اسماعیل خان یکی دیگر از رهبران جهادی افغانستان گفت که هنوز هم افغانستان در آتش جنگ میسوزد و ضرورت به تأمین صلح و امنیت دارد. او خطاب به دولتمردان افغانستان گفت که باید از تجارب مجاهدین برای آودن صلح استفاده اعظمی صورت گیرد.
بسمالله محمدی وزیر پیشین وزارت دفاع افغانستان نیز در مراسم امروزی اعلام کرد که تمام مجاهدین آماده هر نوع قربانی برای تأمین امنیت در کنار نیروهای امنیتی این کشور هستند. او افزود که گروههایی در حکومت تلاش دارند که مجاهدین را به حاشیه برانند اما آنها هرگز موفق نمیشوند زیرا مجاهدین از متن جامعه برخاستهاند.
صلاحالدین ربانی رئیس حزب جمعیت اسلامی افغانستان و وزیر خارجه این کشور نیز در مراسم امروزی گفت که در هیچ معادلهای در افغانستان نباید جهادیان فراموش شوند.
وی گفت: «رهبری دولت وحدت ملی خوب میداند که اگر جهادگران کنار زده شوند انگیزه دشمن برای اخلال امنیت تقویت خواهد شد و جای جهادیان را نمیشود به آسانی پر کرد.» آقای ربانی گفت که گلایه و انتقاد رهبران جهادی در تمام سالهای گذشته از سر دلسوزی و برای ارزشهایی بوده که بهخاطرش جنگیدهاند نه بهخاطر قدرتطلبی و نباید از این انتقادات به خاطر کوبیدن آنها استفاده شود.
او همچنان به نقش جوانان تحصیلکرده و صادق برای پیشرفت کشور تأکید کرد و گفت که در بین مجاهدین افغانستان این ظرفیت وجود دارد که به این جوانان شانس خدمت به افغانستان را بدهند.