جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۴ مهر ۱۵, چهارشنبه

هومو نالدی موجودی همه‌فن حریف بوده است

از: جاناتان آموس (خبرنگار علمی، بی بی سی نیوز)

هومو نالدی

موجودی همه‌فن حریف بوده است



.

هومو نالدی موجودی همه‌فن حریف بوده است

هومو نالدی (Homo Naledi)، از اجداد انسان که بقایای آن به‌تازگی در آفریقای جنوبی کشف شده موجودی همه‌فن حریف بوده، نه فقط در برداشتن گام‌های راحت بر زمین، بلکه در بالا رفتن از درخت ماهر بوده است.

به‌غیر از قوس انگشتان، دست و پای این موجود خیلی شبیه به انسان امروزی بوده است

دانشمندان دومین مجموعه مقالات علمی درباره این موجود (Homo Naledi)، که بقایای آن در رویدادی هیجان‌انگیز در اعماق غاری در آفریقای جنوبی پیدا شد، را منتشر کرده‌اند. این مقالات پژوهشی کاملاً بر دست و پای هومو نالدی متمرکز است.

پاهای این موجود آشکارا مخصوص پیاده روی است، درحالی که دستانش با انگشتانی قوسدار، مناسب گرفتن و آویختن از شاخه‌ها بوده است.

اما حتی دستان این موجود هم نمایانگر میزانی از مدرنیت است که فقط در گونه‌های اخیرتر هومو، مثل انسان امروزی و نئاندرتال‌ها، مشهود است.

معماری استخوان‌ها و عضلات، به انسان امروزی امکان تردستی می‌دهد. مثلاً می‌توانیم انگشت شست و کوچک را به‌هم خوب فشار دهیم - کاری که برای میمون‌هایی که شست نسبتاً کوتاهی دارند بسیار سخت است. برای همین است که ما این‌قدر در ساختن و استفاده از ابزار مهارت داریم.

تریسی کیول از دانشگاه کنت بریتانیا می‌گوید استخوان‌بندی دست هومو نالدی نشان می‌دهد که این موجود هم احتمالاً برخوردار از برخی از همین توانایی‌ها بوده است. او گفت: «مشخصه‌هایی که به‌خصوص در مچ می‌بینیم، قبلاً فقط در نئاندرتال‌ها و انسان امروزی دیده‌ایم، و می‌دانیم که این‌ها برای استفاده از ابزار است.»

«این مشخصه‌ها برای ابزارسازی، ابزارهای پیچیده، و استفاده دایمی از آن‌هاست، به‌طوری که عملاً باعث تغییر شکل آن شده است.»

نمونه‌ای بازسازی‌شده از پنجه هومو نالدی. قد این موجود حدود ۱۵۰ سانتی‌متر بوده است

«شاید نالدی از ابزارهایی استفاده می‌کرده که از مواد متفاوتی ساخته شده بود، یا کارهای دقیق و نیازمند نیروی زیاد دیگری با دستانش می‌کرده، اما سرراست‌ترین توضیح این است که نالدی ابزارساز بوده و از آن‌ها استفاده می‌کرده است.»

در داخل غار رایزینگ استار که محل کشف این بقایاست هیچ ابزاری پیدا نشده، بنابراین نمی‌توان مستقیماً در این مورد نتیجه‌گیری کرد. این غار در مجاورت ژوهانسبورگ در منطقه معروف به گهواره بشریت که یک منطقه میراث جهانی است قرار دارد.

این مساله، باعث پیدایش پرسش‌ها و معماها می‌شود:‌ این موجودی بوده که احتمالاً دو میلیون سال قبل با اندازه مغزی قابل مقایسه با شامپانزه‌های امروزی می‌زیسته. آیا واقعاً توانایی فکری برای استفاده ماهرانه از ابزارها را داشته؟

این معما ممکن است به موقع پاسخ داده شود. فقط بخش کوچکی از غار حفاری شده، و مطالعات آینده می‌تواند به کشف ابزارها منجر شود.

مسلم این‌که، کشف بقایای بیشتر نالدی در انتظار دانشمندان است. استخوان‌هایی از ۱۵ یا شمار بیشتری افراد نالدی تاکنون کشف شده. این‌ها شامل تقریباً ۱۵۰ نمونه استخوان دست، از جمله دست راست تقریباً کامل یک موجود بزرگ‌سال است. هم‌چنین ۱۰۷ استخوان پا در این غار پیدا شده،‌ از جمله استخوان‌های سالم پای راست یک موجود بزرگ‌سال.

پاهای نالدی هم مثل دستانش تا حدود زیادی مثل انسان امروزی دارای شکل و ظاهراً کاربردی مدرن است. به‌عبارت دیگر نالدی در پیاده‌روی مهارت داشته است. اما درست مثل دست‌ها، قوس‌بندهای انگشتان پا متفاوت از انسان است.

ویلیام هارکورت اسمیت از کالج لیمان سی یو ان وای و موزه تاریخ طبیعی آمریکا می‌گوید: «این موجودی دو پا بوده است؛ روی زمین خیلی راحت بوده.»

«می‌توان تصور کرد که در طول روز، وقتی بیرون مشغول فعالیت بوده، عمدتاً وقتش را روی زمین می‌گذرانده. اما برای کارهایی مثل تغذیه یا پنهان شدن از درندگان، روی درخت می‌رفته است، چون می‌بینیم که بعضی از مشخص‌های بدوی‌تر پا را دارد. بنابراین تا حدود زیادی دوپا بوده، اما نه ۱۰۰ درصد.»

یکی از معماهای بزرگ باقی‌مانده در مورد هومو نالدی این است که دقیقاً در چه مقطع زمانی می‌زیسته.

وقتی تیم دانشگاه ویتس ماه گذشته خبر از کشف این بقایا داد، قدمت آن‌ها را مشخص نکرد. کار برای پاسخ گفتن به این سوال هنوز ادامه دارد.

با توجه به بسیاری از مشخصه‌ها، مثل شکل سینه یا شانه، فرض بر این است که این موجود در بن شجره خانواده انسانی می‌نشیند.

با این حال وقتی جستجو برای یافتن پاسخ این سوال کامل شد، احتمال رسیدن به نتیجه‌ای متفاوت وجود دارد. در آن صورت دانشمندان ممکن است دریابند که هومو نالدی نه موجودی دو میلیون ساله، بلکه متعلق به زمانی خیلی نزدیک‌تر به ما است.

دکتر کیول، دکتر هارکورت اسمیت و همکارانشان نتایج مطالعه به‌روی دست و پای نالدی را در نشریه نیچر کامیونیکیشنز چاپ کرده‌اند.

این غار در مجاورت ژوهانسبورگ در منطقه معروف به گهواره بشریت که یک منطقه میراث جهانی است قرار دارد


[] يادداشت‌ها




[] پی‌نوشت‌ها

جاناتان آموس، جد ما هومو نالدی موجودی همه‌فن حریف بوده است، وب‌سایت فارسی بی‌بی‌سی: چهارشنبه ٧ اکتبر ٢٠۱۵ - ۱۵ مهر ۱۳۹۴


[] جُستارهای وابسته




[] سرچشمه‌ها

وب‌سایت فارسی بی‌بی‌سی