جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۶ اسفند ۲۲, سه‌شنبه

آن‌چه درباره‌ی اِچ‌پی‌وی (زگیل تناسلی) باید بدانید

از: (بی‌بی‌سی)

سلامت زنان


فهرست مندرجات

.



آن‌چه درباره‌ی اِچ‌پی‌وی (زگیل تناسلی) باید بدانید

اِچ‌پی‌وی (HPV) یا زگیل تناسلی (Genital wart)، یکی از بیماری‌های مقاربتی است که از طریق آمیزش جنسی از جمله: سکس واژن، سکس مقعد یا سکس دهانی منتقل می‌شود. بیماری‌های مقاربتی، به‌طور کلی، به‌نام «عفونت‌هایی که از طریق مقاربت جنسی منتقل می‌شوند» (Sexually transmitted infections با مخفف STIs یا Sexually transmitted diseases با مخفف STDs یا نام قدیمی Venereal diseases با مخفف VD، که در فارسی «بیماری‌های مقاربتی» خوانده می‌شوند)، شناخته می‌شوند.

زگیل تناسلی (Genital wart)، که با نام «کوندیلوما آکومیناتا» (Condylomata acuminata) نیز شناخته می‌شود، یکی از بیماری‌های مقاربتی است که همراه عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی به‌وجود می‌آید (ویروس اچ‌پی‌وی از ویروس‌های دی‌ان‌ای‌دار).

این بیماری تقریباً شایع بوده معمولاً از راه آمیزش جنسی منتقل می‌شود (تماس پوست با پوست آلوده). تیپ‌های ۶ و ۱۱ این ویروس مسئول ۹۰ درصد موارد کوندیلوما هستند. درمان معمول از بین بردن ضایعات با روش‌هایی مانند لیزر CO2، نیتروژن مایع و فتودینامیک‌تراپی با آمینولولونیک اسید می‌باشد. میزان عود ضایعات بالاست. اینترفرون آلفا نیز در درمان به‌کار می‌رود. درمان انجماد ضایعات با نیتروژن مایع یا کرایوتراپی (فریز) اولین و بهترین گزینه درمانی بوده که بدون درد می‌باشد، ولی درمان با لیزر موثرتر و با احتمال عود کمتر همراه است. از داروهای موضعی برای درمان می‌توان به کرم ایمیکویمود و اسید تری‌کلرو استیک اسید، پدوفیلین و پدوفیلوکس نام برد.

انجام تست پاپ اسمیر تین پرب (PAP SMEAR THIN PREP) در محیط مایع جهت تمامی زنان دارای زگیل تناسلی به‌منظور کشف ضایعات بدخیمی احتمالی ناشی از ویروس اچ‌پی‌وی (HPV)، و نیز تعیین نوع ویروس اچ‌پی‌وی توسط متخصص زنان اکیداً توصیه می‌شود، زیرا ویروس عامل بیماری زگیل تناسلی می‌تواند عامل سرطان دهانه‌ی رحم (سرویکس) و واژن و ولو (فرج) و آلت تناسلی مردان و حنجره (در صورت داشتن سکس دهانی) شود.

واکسن زگیل تناسلی به‌نام «گارداسیل» (Gardasil) سبب پیشگیری از ابتلا به انواعی از ویروس که عامل زگیل تناسلی و سرطان هستند، شده و امروزه تزریق آن به تمامی دختران از سن ۹ تا ۲۶ سال و پسران از سن ۱۲ تا ۲۶ سال توصیه می‌شود.

اچ‌پی‌وی (HPV) به‌قدری شایع است که بیش از نیمی از انسان‌های از نظرِ جنسی فعال، در مقطعی از زندگی دچارش می‌شوند. با این‌حال، اغلب زگیل‌های تناسلی آن‌قدر کوچک هستند که نمی‌شود آن‌ها را با چشم غیرمسلح دید، اما بعضی اوقات این زگیل‌ها تکثیر شده و در دسته‌های کوچک خود را نشان می‌دهند.

در غالب موارد، زگیل‌های تناسلی، مانند ضایعات جلدی پاپول (سفت‌دانه) (Papule) که خوش‌خیم هستند به‌رنگ صورتی مایل به گوشتی بوده و بعد از طی حداکثر ۱۸ تا ۲۴ ماه، بدون اعمال هیچ روش درمانی، به‌خودی خود محو می‌شوند؛ ولی لازم است حتماً برای معاینه و مشاوره و اطلاع از جدیدترین کشفیات در این رابطه و درمان صوری به متخصص مراجعه شود. برای معالجه زگیل تناسلی بهترین راه لیزر و در درجه بعد فریز کردن یا منجمد کردن است که توسط متخصص پوست انجام می‌گیرد. چنان‌که در بالا بیان شد، داروهایی هم مثل پدوفیلین و پدوفیلوکس و ایمیکویمود وجود دارند که به‌صورت موضعی مصرف می‌شوند، ولی اثر بخشی کمتری دارند، میزان عود در آن‌ها بالاتر است و بعضی قبمت‌های بالایی دارند و باید ماه‌ها استفاده شوند.

اظهارات رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی درباره‌ی این‌که تاکنون دست‌کم یک میلیون ایرانی به ویروس پاپیلومای انسانی آلوده شده‌اند و این بیماری در آستانه «اپیدمی» اِچ‌پی‌وی قرار دارد، بحث زیادی را شبکه‌های اجتماعی ایجاد کرده است. اما حقایق درباره‌ی اِچ‌پی‌وی چیست؟

  • ویروس پاپیلومای انسانی (اِچ‌پی‌وی) یکی از شایع‌ترین بیماری‌های آمیزشی در دنیاست. این ویروس بیش از صد نوع دارد که چهل نوع آن در ناحیه تناسلی ایجاد بیماری می‌کند.

  • این ویروس به‌قدری شایع است که می‌توان گفت تقریباً هر مرد یا زنی در طول عمر خود با این ویروس در تماس قرار می‌گیرد.

  • بسیاری انواع این ویروس بی‌خطر هستند و در بسیاری از موارد (۹۰ درصد) بدون ایجاد هیچ آسیبی خودبه‌خود در طی دو سال از بین می‌روند.

  • این ویروس هم مرد و هم زن را مبتلا می‌کند اما مثل بسیاری از بیماری‌های آمیزشی، ختنه احتمال ابتلا را کم می‌کند.

  • بسیاری موارد اچ‌پی‌وی بدون علامت هستند و فرد از آلودگی خود بی‌خبر می‌ماند. تنها بعضی انواع اچ‌پی‌وی ایجاد زگیل تناسلی می‌کنند. زگیل تناسلی ممکن است خودبه‌خود خوب شود، بدون تغییر باقی بماند یا این‌که گسترش پیدا کند و عفونی شود.

  • زگیل تناسلی شایع‌ترین بیماری آمیزشی است که در تشخیص پزشکی شناسایی می‌شود. تقریباً تمام موارد زگیل تناسلی را گونه‌های ۶ و ۱۱ ایجاد می‌کنند که عامل سرطان دهانه‌ی رحم نیستند. گونه‌های ۱۶ و ۱۸ بیش‌ترین نقش را ایجاد سرطان دهانه‌ی رحم دارند.

  • راه انتقال این ویروس پوست و مخاط (پوشش مرطوب اعضای داخلی بدن) است. مهم‌ترین راه تماس جنسی است، به‌ویژه از راه واژن و مقعد. انتقال ویروس از راه دهان هم امکان‌پذیر است.

  • در موارد کمی تماس با پوست اطراف ناحیه‌ی تناسلی (بدون دخول) یا تماس اعضای تناسلی (بدون دخول) می‌تواند باعث انتقال بیماری شود. موارد نادر انتقال مادر به جنین هم دیده شده است.

  • کاندوم مانع از انتقال ویروس می‌شود، مگر آن‌که ویروس از پوست ناحیه‌ای که کاندوم نمی‌پوشاند منتقل شود. بنابراین توصیه می‌شود از ابتدای رابطه‌ی جنسی از کاندوم استفاده شود و این کار تا پیش از دخول به تأخیر انداخته نشود.

  • اچ‌پی‌وی با سرطان دهانه‌ی رحم مرتبط است. تقریباً در تمام مبتلایان به سرطان دهانه‌ی رحم این ویروس پیدا می‌شود. این ویروس در ابتلا به سرطان مقعد، دهان و گلو و سرطان پروستات هم نقش دارد.

  • این ویروس درمان ندارد یعنی نمی‌توان با دارو آن را در بدن از بین برد و ریشه‌کن کرد، اما برای عوارض آن درمان وجود دارد.

  • برای پیشگیری از این آلودگی واکسن وجود دارد، توصیه می‌شود هم خانم‌ها و هم آقایان از واکسن چهارگانه اچ‌پی‌وی (گارداسیل) استفاده کنند (سه نوبت). این واکسن از زگیل تناسلی، سرطان دهانه‌ی رحم، سرطان مقعد، سرطان آلت تناسلی زنان و مردان که به ویروس ربط دارند پیشگیری می‌کند.

  • توصیه می‌شود تمام مردان و زنانی که از نظر جنسی فعال هستند این واکسن را تزریق کنند.

  • در ایران آمار کشوری از شیوع این ویروس به‌خصوص در مورد آقایان وجود ندارد. بیش‌تر تحقیقات انجام شده در باره‌ی رابطه ویروس با سرطان دهانه‌ی رحم بوده است. اما تحقیقات موجود رقمی بین ۵ تا ۱۳ درصد جمعیت زنان را به این ویروس آلوده می‌دانند که با متوسط شیوع جهانی (۹ تا ۱۳ درصد) مطابقت دارد. با این‌حال برخی تحقیقات به این نتیجه رسیده‌اند که شیوع در ایران پایین‌تر از متوسط در خاورمیانه و دنیاست.

  • اگر شیوع این ویروس به اندازه‌ی شیوع جهانی آن باشد، به‌سادگی می‌توان فهمید که افراد آلوده در ایران تعدادشان باید بسیار بیش‌تر از یک میلیون نفر باشد.

  • برای پیشگیری از این بیماری، شستشوی مناسب نواحی تناسلی پیش و بعد از رابطه‌ی جنسی با آب و صابون، استفاده از کاندوم از ابتدای رابطه‌ی جنسی و پرهیز از داشتن شرکای جنسی متعدد بسیار مهم است.

  • در کسانی که به این ویروس آلوده شده‌اند به‌ویژه خانم‌ها آزمایش موسوم به پاپ اسمیر باید بسیار جدی گرفته شود. تست HPV را می‌توان همراه پاپ اسمیر انجام داد.

  • سرطان دهانه‌ی رحم مهم‌ترین خطری است که زنان آلوده به ویروس اِچ‌پی‌وی را تهدید می‌کند. پاپ اسمیر که بدون درد و خون‌ریزی است باعث می‌شود سرطان دهانه‌ی رحم در مراحل اولیه شناسایی شود که در این موارد به‌راحتی قابل درمان است.

  • در ایران معمولاً پاپ اسمیر را بعد از ازدواج از سن ۲۱ سالگی، سالی یک‌بار انجام می‌دهند و اگر سه سال این تست منفی بود بعد هر دو تا سه سال یک‌بار انجام می‌دهند.

  • در راهنمای بالینی سلامت وزارت بهداشت به تمام زنان توصیه شده از سن ۳۰ سال به بعد هر پنج سال یک‌بار تست پاپ اسمیر بدهند و اگر ۱۵ سال متوالی نتیجه تست منفی بود می‌توان تا ۶۰ سالگی هر ۱۰ سال یک‌بار این تست را انجام داد.

  • در خانمی که به اِچ‌پی‌وی آلوده شده بهتر است هر شش ماه یک‌بار پاپ اسمیر انجام داد.

  • در تحقیقی در ایران بر روی والدینی که کودکان مدرسه‌ای دارند، ۷۶ درصد پدران و مادران درباره‌ی اِچ‌پی‌وی هیچ اطلاعی نداشتند.

  • زگیل تناسلی با تبخال تناسلی فرق دارد، تبخال تناسلی را ویروسی که هم‌خانواده تبخال صورت ایجاد می‌کند.

  • آخرین آمار ابتلا به ایدز در ایران نشان می‌دهد الگوی انتقال از اعتیاد تزریقی به رابطه‌ی جنسی تغییر پیدا کرده است. جمعیت جوان و آموزش ناکافی در شیوع بیماری‌های آمیزشی نقش مهمی دارد. بنابراین می‌توان حدس زد در نبود آموزش همگانی کافی، اچ‌پی‌وی هم مثل دیگر بیماری‌های آمیزشی شیوع بیش‌تری پیدا کند.

ممکن است در بعضی موارد ذکرشده در این مقاله اختلاف نظر وجود داشته باشد. این مطلب از منابع معتبر و مختلف پزشکی تهیه شده است، اما معیار اصلی آن مراجع رسمی بهداشت و درمان در بریتانیاست.[۱]

عوامل خطر در سرطان دهانه‌ی رحم

در آمریکا حدود هشتاد میلیون نفر به ویروس اچ‌پی‌وی آلوده هستند.
    □ رابطه‌ی جنسی از سنین پایین

    □ شرکای جنسی متعدد

    □ داشتن شریک جنسی که شرکای جنسی متعدد دارد

    □ عفونت کلامیدیایی

    □ سیگار

    □ حاملگی‌های متعدد

    □ اولین حاملگی در سن پایین

    □ مصرف طولانی قرص ضد بارداری

    □ آلودگی به ویروس پاپیلومای انسانی

    □ شرایط نامناسب اقتصادی-اجتماعی

    □ سابقه‌ی بیماری در خانواده

    □ نقص سیستم ایمنی (ایدز)

گارداسیل علیه چهارگونه از ویروس پاپیلومای انسانی به‌خصوص گونه‌های خطرناک ۱۶ و ۱۸ مصونیت ایجاد می‌کند


[] يادداشت‌ها

يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.


[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- آنچه درباره اِچ‌پی‌وی (زگیل تناسلی) باید بدانید، وب‌سایت فارسی بی‌بی‌سی: پنج‌شنبه ۱۹ دسامبر ۲۰۱۳ - ۲۸ آذر ۱۳۹۲


[] جُستارهای وابسته




[] سرچشمه‌ها

وب‌‌سایت بی‌بی‌سی