|
سلامت زنان
فهرست مندرجات
◉ روابط جنسی و ارتباط آن با سرطان دهانهی رحم
◉ يادداشتها
◉ پینوشتها
◉ جُستارهای وابسته
◉ سرچشمهها
.
روابط جنسی و ارتباط آن با سرطان دهانهی رحم
سرطان دهانهی رحم (Cervical cancer)، گونهای سرطان است که از گردن رحم آغاز میگردد. این بیماری بهخاطر رشد غیرطبیعی سلول ایجاد میشود و این سلولها میتوانند در دیگر اعضای بدن گسترش یابند یا به آنها حمله کنند. در ابتدای ابتلأ به این بیماری، معمولاً نشانهای بروز پیدا نمیکند. نشانههای بعدی این بیماری شامل مواردی همچون: خونریزی واژنی، درد لگن یا دردآمیزش میشود.
در ۹۰ درصد موارد این بیماری، عفونت ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) ایجاد میشود. اما بسیاری از افرادی که مبتلا به عفونتهای ویروس پاپیلوم انسانی میشوند، به سرطان دهانهی رحم مبتلا نمیگردند. دیگر عوامل خطر این بیماری شامل مواردی همچون: سیگار کشیدن، سیستم ایمنی ضعیف بدن، قرص ضد بارداری خوراکی، شروع رابطهی جنسی از سنین پایین و داشتن شریکهای جنسی متعدد میشود، اما این عوامل اهمیت کمتری دارند. سرطان دهانهی رحم معمولاً بهدنبال تغییرات پیشسرطانی در مدتی بیش از ده تا بیست سال پیشرفت میکند. انواع مختلفی از سرطان دهانهی رحم وجود دارد. حدود نود درصد از موارد شامل کارسینوم سلول-سنگفرشی، ده درصد آدنوکارسینوم و تعداد کمی شامل موارد دیگر میشود. تشخیص این بیماری با غربالگری دهانهی رحم و بهدنبال آن با بافتبرداری صورت میگیرد. در ادامهی تصویربرداری پزشکی اجرا میگردد تا پزشکان گسترش یا عدم گسترش آن را تشخیص دهند.
سرطان دهانهی رحم یکی از شایعترین سرطانها در میان زنان در جهان است. نظر به آمار سازمان بهداشت جهانی، سالانه دستکم نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر در اثر ابتلا به سرطان دهانهی رحم جان خود را از دست میدهند که ۸۵ درصد این مرگومیرها در کشورهای در حال توسعه رخ میدهد.
عامل ۹۹ درصد موارد این نوع سرطان، ویروس مقاربتی اچپیوی است. برای پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانهی رحم آزمایش معروف به «پاپ اسمیر» انجام میشود.
از مخاطبان بیبیسی فارسی خواسته بودیم تا سئوالهای خود را درباره موضوعات مرتبط با سلامت جنسی زنان برای ما بفرستند. در این مطلب فرانک عمیدی، خبرنگار حوزهی زنان بیبیسی که این موضوعات را دنبال کرده، بهبرخی از این سئوالها پاسخ داده است.
- آیا کسی که رحمش را در آورده هم نیاز به انجام تست پاپ اسمیر دارد؟ این سرطان مشخصاً به دهانهی رحم مربوط است یا به دهانهی واژن هم مربوط میشود؟
این سئوالی بود که برای خودم هم وقتی داشتم در مورد اسمیر تست تحقیق میکردم پیش آمده بود. وقتی از پزشک پرسیدم، گفت که بستگی به بیمار دارد.
زنانی که رحمشان را درآوردهاند باید با پزشک خود دربارهی اینکه آیا لازم است تست پاپ اسمیر را ادامه بدهند یا نه مشورت کنند. ادامه پاپ اسمیر بستگی به این دارد که آیا رحم بهطور کامل برداشته شده یا دهانهی رحم هنوز باقی مانده و بستگی به این دارد که قبل از عمل یا در حین عمل سلولهای غیرعادی در آن ناحیه دیده شده یا خیر.
حتماً با پزشک خودتان دربارهی این موضوع مشورت کنید. ویروس اچپیوی که عامل اصلی سرطان دهانهی رحم است میتواند باعث سرطان آلت جنسی زنان و مردان و سرطان پروستات هم بشود. این ویروس اگر از طریق سکس دهانی وارد بدن شود، گفته میشود با سرطان دهان، گلو و حلق هم ارتباط دارد.
- بعضی از پزشکان با زنان جوان مجردی که رابطهی جنسی دارند، برخورد درستی نمیکنند و آنها را معذب میکنند. باید چه کار کنیم؟
وقتی مشغول تحقیق و پرسوجو برای نوشتن «شرم، بکارت و سلامت زنان» بودم با این مسئله زیاد برخورد کردم و زنان جوان زیادی دربارهی این موضوع صحبت کردند.
زمانی من هم یکی از همین زنان جوان در ایران بودم. بیست سال پیش وضعیت حتی سختتر هم بود. به نظرم یکی از مهمترین مسائل بین پزشک و بیمار حس اعتماد است که باید بیمار به پزشک داشته باشد.
من خود به چندین پزشک متخصص زنان مراجعه کردم تا در آخر توانستم با یکی از آنها به اندازه کافی راحت و صادق باشم. یکی از مشکلات اصلی من این بود که پزشک بهجای اینکه از من بپرسد از نظر جنسی فعال هستم از من میپرسید آیا ازدواج کردهام یا خیر و این باعث معذبشدن من میشد.
صداقت با پزشک بسیار مهم است. من همیشه صادقانه جواب میدادم و اگر واکنش پزشک اذیتم میکرد دیگر به او مراجعه نمیکردم و دنبال پزشک دیگری میگشتم. مهم این است که نباید سلامتی و بهداشت خود را فدای شرم و خجالت کنیم.
- اگر رابطهی جنسی داشته باشم ولی دخول کامل صورت نگرفته باشد، هنوز هم خطر ابتلا به اچپیوی وجود دارد؟
روی وبسایت سازمان بهداشت جهانی و در وبسایت نظام پزشکی بریتانیا نوشته شده که احتمال انتقال ویروس اچپیوی بدون دخول وجود دارد هر چند احتمالش کم است.
برای همین توصیه میشود که اگر فعالیت جنسی دارید حتی اگر به اصطلاح رابطهی جنسی کامل هم ندارید، بهتر است که تست اچپیوی بدهید.
- آیا تعدد شریکهای جنسی باعث سرطان دهانهی رحم میشود؟
عامل اصلی سرطان دهانهی رحم یا سرویکس ویروس اچپیوی است که یک ویروس مقاربتی است در نتیجه تعدد شرکای جنسی ریسک یا خطر ابتلای به این ویروس را بالا میبرد.
چیزی که مهم است این است که روابط جنسی خود را کم خطر کنید اگر شریک جنسی جدیدی دارید تا از سلامت یکدیگر مطمئن نشدهاید حتماً از کاندوم استفاده کنید. اگر شما فقط یک شریک جنسی دارید اما شریک جنسی شما امکان دارد با چند نفر دیگر هم در رابطهی جنسی باشد اینهم میتواند خطر ابتلا به این ویروس را افزایش دهد.
- آیا عطش جنسی ما زنان کمتر از مردان است؟ من عطش جنسی زیادی دارم اما دائما فکر میکنم چون مجرد هستم باید آن را سرکوب کنم، دلیلش چیست؟
عطش و غریزه جنسی زنان قرنهاست که موضوع بحث و جدل بوده است. در قرون وسطی در اروپا زنان را موجوداتی شهوتی و افسارگسیخته تعریف میکردند. این دیدگاه ریشهاش در داستان آدم و حوا بود و استدلالشان بر این اساس بود که حوا به دلیل ضعف فریبخورد و اولین گناه را مرتکب شد و زن منشا گناه است.
در این دیدگاه باور دیگر این بود که ارگاسم زن یا نقطه اوج لذت جنسی زن برای بسته شدن نطفه ضروری است و برای همین زنان شهوت بیشتری در روابط جنسی دارند. اما با مرور زمان این دیدگاه در اروپا تغییر کرد و تحقیقات علمی بیشتر بهسمتی میرفت که نشان میداد مردها عطش جنسی بیشتری دارند.
در فرهنگ کشورهای مسلمان زنان از نظر جنسی منفعلتر از مردان تعریف شدهاند و مردان موجوداتی تعریف شدهاند که شهوت و عطش جنسی افسارگسیخته دارند. این روزها تحقیقات علمی نشان میدهد که غریزه و عطش جنسی در مردان و زنان با هم چندان تفاوت فاحشی ندارد و بهنظر میآید که این عطش و غریزه فارغ از جنسیت میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد.
اما تعصبات فرهنگی و مذهبی باعث میشود که زنان اجازه نداشته باشند غرایز جنسی خود را بهتر بشناسند. در فرهنگ کشوری مثل ایران به دختران از سنین کم آموزش داده میشود که باید عطش جنسی خود را سرکوب کنند. غریزهی جنسی در زنان بیشتر از مردان ناپسند تلقی میشود. در این فرهنگ پاکی زنان در دستنخوردگی آنها تعریف شده است. همه اینها باعث میشود که زنان جوان اگر ازدواج نکرده باشند بر این باور باشند که باید عطش جنسی را در خود سرکوب کنند و در صورتیکه اینکار را نکنند و رابطه جنسی داشته باشند، این رابطهی معمولاْ همراه با حس عذاب وجدان و ناپاکی خواهد بود.[۱]
[▲] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.
[▲] پینوشتها
[۱]- فرانک عمیدی، روابط جنسی و ارتباط آن با سرطان دهانه رحم، وبسایت فارسی بیبیسی: پنجشنبه ۱۹ فوریه ۲۰۱۸ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۶
[▲] جُستارهای وابسته
□
[▲] سرچشمهها
□ وبسایت بیبیسی