جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۸۷ مهر ۹, سه‌شنبه

ملا محمدعمر آخندزاده

ملا محمد عمر کيست؟

{اين مقاله نياز به ويرايش و گسترش دارد!}

ملا محمدعمر، در سال ۱٩۵٩ م. در قريه سنگسار مربوط شهرستان پنچوايی استان قندهار زاده شد. به گفتۀ مولوی سمیع‌الحق حقانی؛ از روحانیون موثر در شکل‌گیری طالبان، محمدعمر در مدرسه شبکه حقانی در پاکستان دورۀ حدیث را خواند اما نتوانست آن را به پایان برساند. مدتی در کویته درس دینی خواند و سپس وارد جهاد علیه شوروی شد. او عضو حزب اسلامی مولوی خالص بود[*].

زمانی که افغانستان در اشغال ارتش سرخ شوروی قرار داشت، وی بر ضد شوروی در جهاد مردم افغانستان شرکت کرد و گفته می‌شود که در جريان جهاد سه بار زخمی شد. پس از آن، شامل مدارس دينی پاکستان گرديد.

ملا عمر، در دوران آشفته‌بازار حکومت مجاهدين، ياران سابق خود را گردآورد و بر ضد حکومت جهادی گه آن را حگومت "شر و فساد" می‌خواند، قيام کرد و در سال ۱٩٩۶ م. به امارت اسلامی رسيد و لقب "اميرالمومنين" اختيار نمود.[۱]

پس حمله ۱۱ سپتامبر به امریکا که طالبان مقصر حمله شناخته شدند تحت تعقیب قرار گرفته و امریکا بدین منظور به افغانستان حمله نظامی نمود. پس از گذشت سالها قدرت برتر نظامی دنیا نتوانسته است عقب افتاده‌ترین کشور دنیا را شکست داده و اسامه بن لادن و طالبان را قلع و قمع نماید. به نظر می‌رسد این موضوع بیشتر بهانه‌ای برای حضور بیشتر در منطقه باشد. همچنین ملا عمر به فراموشی سپرده شده و سالهاست از او یادی نمی‌شود.[٢]

مردی كه سرنوشت اسامه بن لادن، ناراضی اهل عربستان سعودی، و افغانستان را در دست داشت، يك چهره انزواطلب است كه به خاطر دوستی با بن لادن كشورش را نيز در انزوای كامل قرار داده بود.

دوستی ملا محمدعمر، رهبر روحانی طالبان با بن لادن، به گذشته‌های دور و دوران مقاومت در برابر تهاجم اتحاد جماهير شوروی در فاصله سال‌های ۱٩٧٩ تا ۱٩٨٩ باز می‌گردد و ملا عمر هرگز برای تحويل بن لادن آمادگی نشان نداد.

او ضمن دفاع قاطعانه از دوستش بن لادن در برابر اتهام طراحی حملات مخرب يازدهم سپتامبر عليه مركز تجارت جهانی و پنتاگون، آمريكا را متهم كرد که سعی دارد بر ناكامی‌های اطلاعاتی و امنيتی خود سرپوش بگذارد.

اعتقاد بر اين است كه تسخير افغانستان به وسيله طالبان، كه از ميان آن ملا محمدعمر با عنوان پر اعتبار اسلامی ”اميرالمومنين“ سر برآورد، تا حدودی با كمك‌های مالی بن لادن انجام گرفته باشد.

روابط اين دو مرد از اين حد نيز فراتر می‌رود. گفته می‌شود كه ملا عمر دختر بزرگ بن لادن را به همسری گرفته است، و حتی بن لادن نيز ممكن است دختر ملا عمر را به عنوان زن چهارم خود برگزيده باشد.

تارك دنيا

خبرنگاران غربی تاكنون موفق نشده‌اند ملا محمدعمر را ملاقات كنند و او كليه تماس‌ها با جهان خارج را به وكيل‌احمد متوكل، وزير خارجه طالبان سپرده است.

برای بسياری از افغان‌ها ملاعمر تنها يك اسم است، اما كسانی كه او را ديده‌اند می‌گويند كه وی نسبتا جوان، ٤۰ تا ٤۵ ساله، بلند قامت، با ريش و عمامه سياه است.

چشم راست او در جريان جنگ افغانستان با اتحاد جماهير شوروی در دهه ۱٩٨۰، به وسيله تركش آسيب ديده است.

او به ندرت شهر جنوبی قندهار، محل زندگی خود را كه گفته می‌شود بن لادن در آن خانه بزرگی برای او ساخته است، ترك می‌كند.

همچنين گفته می‌شود كه اين دو نفر هر روز به وسيله تلفن ماهواره‌ای با يكدگير تماس داشته و گاه برای ماهيگيری با هم به سفر می‌روند.

سختگيری مذهبی

ملاعمر با سلطه بر افغانستان كه ٩۰ درصد آن توسط طالبان كنترل می‌شود، تفسير خشك‌تری از قوانين اسلامی براين كشور تحميل كرده است.

به زنان به شدت توصيه می‌شود كه از خانه خارج نشوند، از تحصيل و اشتغال محروم هستند و بايد خود را از سر تا پا بپوشانند.

زنانی كه به زنا محكوم شوند سنگسار می‌شوند، همجنس‌گرايان به قتل می‌رسند، دست سارقين قطع می‌شود و قاتلين در ملا عام به دست اقوام مقتول اعدام می‌شوند.

ملا عمر اخيرا دستور داده است كليه كسانی كه به ساير مذاهب می‌گرايند اعدام شوند. وی همچنين دستور تخريب مجسمه‌های باستانی بودا را صادر كرد و با اين كار جنجالی در جهان برانگيخت.

زمانی كه طالبان برای نخستين بار در اواسط دهه ۱٩٩۰ وارد كابل شدند، بسياری از مردم كوچه و بازار از آن‌ها و ملا عمر به عنوان پيام‌آوران خاتمه هرج و مرج ناشی از درگيری جناح‌ها استقبال كردند.

تنها تصويری که گفته می‌شود از ملا محمدعمر (چپ) وجود دارد

اما اكنون هرج و مرج ديگری در حال شكل‌گيری است.

ملا عمر چند ماه قبل به ”رحيم‌الله يوسف‌زی“ خبرنگار پاكستانی، كه نخستين خبرنگاری بود كه او را می‌ديد، گفت كه از زمان تولد او تاكنون نيمی از افغانستان نابود شده است.

او گفت كه حاضر است شاهد تخريب نيم باقی‌مانده اين كشور باشد اما بن لادن را تسليم نكند.

اكنون زمان آن رسيده که اين ادعا به آزمايش گذاشته شود.
بی بی سی، 20/09/2001

در هفتم اکتبر سال ۲۰۰۱ ميلادی، با پرواز جنگنده‌های آمريکايی بر فراز افغانستان، حمله آمريکا و متحدانش عليه طالبان شروع شد.

اين نبرد که با بمباران شديد همراه بود بعد از دو ماه منجر به سقوط رژيم طالبان شد. اما آمريکا و متحدانش به اهداف ديگرشان از جمله کشتن و يا دستگيری اسامه بن لادن رهبر القاعده و ملا محمدعمر رهبر طالبان نرسيدند.
بی بی سی 07 اکتبر 2006

پسر ملا عمر کشته شد

گزارشهای رسيده از افغانستان تاييد کرده‌اند که پسر ۱۰ ساله ملا محمدعمر، رهبر طالبان، کشته شده است.

يک دکتر در بيمارستانی نزديک شهر قندهار در جنوب افغانستان به بی بی سی گفت که فرزند ملا محمدعمر در اثر جراحات وارده پس از حملات هواپيماهای آمريکايی در روز اول حملات عليه اهدافی در افغانستان کشته شد.
بی بی سی، 21/10/2001

رهبر طالبان زنده است

يکی از مقامات ارشد افغانستان گفته است بر اساس برخی شواهد، ملا محمدعمر، رهبر رژيم سابق طالبان، زنده است و در داخل افغانستان به سر می‌برد.

به گفته احمدولی کرزی، برادر و نماينده حامد کرزی، رييس دولت انتقالی، در جنوب افغانستان، به طور مرتب گزارش‌هايی از مشاهده ملا عمر و گروه کوچکی از همراهان وی دريافت شده است.

آقای کرزی گفته است که به نظر می‌رسد رهبر سابق طالبان و همراهان وی مرتبا در حال حرکت باشند زيرا در مناطق مختلف، از جمله ولايت زابل در جنوب شرق، اروزگان در مرکز و منطقه هلمند در جنوب غرب افغانستان ديده شده‌اند.
بی بی سی، 04/08/2002

خبرگزاری اسلامی افغانستان گزارش داده است که ملا محمدعمر، رهبر طالبان، موافقت کرده که مقر طالبان در شهر قندهار واقع در جنوب افغانستان را ترک کند.

هنوز منبع مستقلی اين خبر را تاييد نکرده است. اين گزارش همچنين حاکی است که ملا محمدعمر با واگذاری قدرت به فرماندهای سابق مجاهدين موافقت کرده است.

وزارت دفاع آمريکا، پنتاگون، می‌گويد که اين گزارشها را باور نمی کند.

پيشتر، گزارش رسيده بود که هواپيماهای آمريکايی شهر قندهار را به شدت بمباران کرده‌اند.

يک سخنگوی ملا محمدعمر به بی بی سی گفت که رهبران طالبان در حال بحث در مورد درخواست عشاير مبنی بر تسليم مسالمت‌آميز شهر هستند.
بی بی سی، 16/11/2001

ملا عمر عفو نخواهد شد

دونالد رامزفلد، وزير امور دفاع آمريکا گفت اگرچه گزارش‌هايی مبنی بر گفتگو در باره توافقی در زمينه سرنوشت افراد طالبان در جريان است، آمريکا همچنان به موضع خود که خواهان محاکمه رهبران بلندپايه جنبش طالبان و ملا عمر، رهبر اين جنبش است، پايبند خواهد ماند.
بی بی سی، 06/12/2001

نیروهای ائتلاف تحت امر آمریکا در افغانستان برای بازداشت و کشتن دوازده تن از فرماندهان طالبان و القاعده در افغانستان تا دوصد هزار دلار جایزه تعیین کرده‌اند.

نخستین فهرست از این افراد در سال ٢۰۰۱ از سوی نظامیان آمریکایی منتشر شد که فرماندهان ارشد طالبان و القاعده، از جمله اسامه بن لادن، ایمن الظواهری و ملا محمدعمر را شامل می‌شد.
بی بی سی 01 اکتبر 2007

ملا عمر شخص ترسويی است

پس از آن بود که يک ايستگاه تلويزيون پاکستانی نوار صدای شخصی را که ادعا می‌شد صدای ملا عمر است پخش کرد، حامد کرزی، رئيس جمهوری افغانستان گفته است که ملا عمر رهبر فراری طالبان شخص جبونی است و خواسته است که او از مخفی گاه خود خارج شود.
بی بی سی، 25 ژوئن 2006

آمادگی کرزی برای مذاکره با ملاعمر و حکمتیار

حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان در بازگشت از سفرش به آمریکا اعلام کرد که حاضر است با ملا عمر، رهبر طالبان و گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی مذاکره کند.

آقای کرزی می‌گوید مشورت و رایزنی در مورد مذاکره با شورشیان مسلح را در داخل آغاز کرده و ایالات متحده آمریکا و سازمان ملل متحد نیز از این اقدام حمایت می‌کنند.
بی بی سی، 29 سپتامبر 2007

ملا محمدعمر، رهبر طالبان می‌گوید، در صورتی که نیروهای آمریکایی تصمیم به خروج از افغانستان بگیرند، طرفدارانش برای آنها خطری ایجاد نمی‌کنند.

او همچنین به آمریکا و ناتو هشدار داد در صورتی که در افغانستان بمانند دچار همان شکستی می‌شوند که نیروهای شوروی دو دهه پیش با آن روبرو شدند.[پیام ملا محمدعمر بر روی سایت‌های اینترنتی متعلق به شبکه طالبان منتشر شده است]

نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا ٧ سال پیش با حمله به افغانستان به حکومت طالبان پایان دادند اما تا به امروز همچنان در نبرد شدید با نیروهای شبه نظامی اسلامگرا به سر می‌برند.
[راديو فردا، 30 سپتامبر 2008]


پی‌نوشت‌ها
__________________________________________
[۱]- ملا محمدعمر
[٢]- ملا محمدعمر، دانشنامهٔ آزاد ویکی‌پدیا

جُستارهای وابسته
__________________________________________


منابع
__________________________________________
□ برگرفته از: سايت فارسی بی بی سی
دانشنامهٔ آزاد ویکی‌پدیا


پيوند به بیرون
__________________________________________