![]() |
|
رودلف اتو
فهرست مندرجات
◉ زندگینامه
◉ آثار
◉ يادداشتها
◉ پيوستها
◉ پینوشتها
◉ جُستارهای وابسته
◉ سرچشمهها
◉ پيوند به بيرون
دینشناسان آلمانی فلسفهی دین
رودلف اتو (به انگلیسی: Rudolf Otto) (زادهی ۱۸۶۹ م - درگذشتهی ۱۹۳۷ م)، فیلسوف و الهیدان ِ برجستهی لوتری آلمان بود که کار عمدهای او در شناخت علمی دین، شامل فلسفه دین، تاریخ دین و روانشناسی دین خلاصه میشود. بهعلاوه، او به دینشناسی تطبیقی (بهصورت سیستماتیک به مقایسه عقاید و آداب دینهای مختلف جهان) پرداخت[۱]، و یکی از تأثیرگذارترین دانشمندان دین در اوایل قرن بیستم بهشمار میرود.[۲] کتابی که او با نام «امر قدسی» نوشت و در آن به تمایزات میان عقل و ایمان پرداخته است. اتو در این کتاب پیدایش دین را بر پایهی مواجهه روان (روح و جان) آدمی با امر قدسی در نظر میگیرد. این کتاب در نوع خودش منحصر بهفرد است.[٣]
▲ | زندگینامه |
![]() |
رودلف اتو، در ۲۵ سپتامبر ۱۸۶۹ میلادی، در شهر پاینه (Peine)، نزدیک هانوفر، در ایالت نیدرزاکسن در کشور آلمان، در یک خانوادهی مسیحی زاده شد.[۴] او در دبیرستان آندرینوم (Gymnasium Andreanum) در شهر هیلدسهایم درس خواند و سپس به تحصیل در در دانشگاههای ارلانگن و گوتینگن پرداخت و در آنجا مقالهی خود را در مورد درک مارتین لوتر از روحالقدس نوشت. سپس، تا سال ۱۹۰۶، وی بهعنوان استاد، در دانشگاه های گوتینگن و برسلاو دینشناسی تدریس میکرد، سپس در ماربورگ استاد الهیات گردید و در سال ۱۹۱۰، دکترای افتخاری را از دانشگاه گیسسن دریافت کرد.
در سفری که اتو، بین سالهای ۱۹۱۱-۱۹۱۲، به شمال آفزیقا، فلسطین، هندبریتانیایی، چین، ژاپن و ایالات متحدهای آمریکا کرد، دلچسبی او به ادیان غیرمسیحی برانگیخته شد. وی، در سال ۱۹۱۳ عضو پارلمان آلمان شد و در جریان جنگ اول جهانی این سمت را حفظ کرد. همچنین در سال ۱۹۱۸، در مجلس مؤسسان پس از جنگ شرکت نمود و در سیاست جمهوری وایمار درگیر شد. او، بهعلت بیماری در سال ۱۹۲۹، بازنشسته شد و سرانجام در ۷ مارس ۱۹۳۷، در ماربورگ از سینهپهلو درگذشت.
او مطالعات گستردهای دربارهی مسیحیت و نیز ادیان آسیایی و دینهای ابتدایی بهعمل آورد و حاصل همه این مطالعات تاسیس «موزه ادیان جهان» در ماربورگ بود که در آن روزگار یکی از مهمترین و معتبرترین دانشگاهها از نظر تدریس رشتهی فلسفه و مطالعات دینی بهشمار میرفت. اتو هیچگاه ازدواج نکرد و همواره مجرد زیست و سالیانی دراز با یک راهبهی بیوه و دخترش زندگی سعادتمندی را سپری کرد. او فعالیتهای گستردهای در جهت نزدیک ساختن دینهای جهان و ایجاد همکاری و همدلی بین آنها داشت.
▲ | آثار |
پروفسور رودلف اتو، در طول عمر خویش علاوه بر تدریس الهیات و تاریخ ادیان و دین مسیح، کتابهای متعددی نگاشت که برخی از آنها شهرت جهانی یافتند و نام اتو را برای همیشه در میان دینپژوهان و علاقهمندان مباحث دینشناسی جاودان ساختند. نام برخی از تالیفات او که بهزبان انگلیسی هم ترجمه شده، بدین قرار است: «جهانبینی طبیعتگرایی و دینی» (Naturalistische und religiöse Weltansicht) (۱۹۰۴)، «فلسفه دین کانت-فریزی» (Die Kant-Friesische Religions-Philosophie) (۱۹۰۱)، «مقدس - دربارهی نظر غیرمنطقی در اندیشهی الهی و ارتباط آن با خردورزی» (Das Heilige - Über das Irrationale in der Idee des Göttlichen und sein Verhältnis zum Rationalen) (۱۹۱۷)، «عرفان غربی-شرقی» (West-östliche Mystik) (۱۹۲۶)، «دین فیض در هند و مسیحیت» (Die Gnadenreligion Indiens und das Christentum) (۱۹۳۰)، و «ملکوت خدا و پسر انسان» (Reich Gottes und Menschensohn) (۱۹۳۴).
در این میان، هیچیک از آثار رودلف أتو، مثل کتاب «مفهوم امر قدسی» شهرت نیافت و در محافل علمی و دانشگاهی با استقبال روبهرو نگشت. علاقهی شگفتآوری که این کتاب، که در ۱۹۱۷ چاپ شد، در جهان برانگیخت، هنوز پا برجاست. توفیق این کتاب مطمئنا بهسبب دیدگاه جدید و اساسی نویسندهی آن بود. اتو بهجای مطالعه و بررسی عقاید دربارهی خدا و دین، به تحلیل کیفیات تجربهی مذهبی پرداخت. به یمن دستاورد باریکبینی عظیم روانشناسانه، و کاملاً مرجح با آموزش دوگانه او بهعنوان الهیاتشناس و تاریخنگار ادیان، وی در تعیین ظرفیت و ویژگیهای مخصوص تجربهی مذهبی کامیاب بود. صرفنظر از جنبهی عقلایی و نظری دین، وی عمدتاً اندیشه خود را بر جنبهی غیرعقلایی دین متمرکز ساخت. از آنرو که اتو آثار لوتر را خوانده و دریافته بود که برای مؤمن و معتقد، «خدای زنده» بهچه معناست. این خدای فیلسوفان – مثلاً خدای اراسموس (ایر ازموس) – نبود؛ این یک عقیده، یک خیال و پندار با یک تمثیل اخلاقی صرف نبود. این قدرت ترسآوری بود که در خشم خدا متجلی شد.
[▲] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی بهرشتهی تحرير درآمده است.
[▲] پيوستها
پيوست ۱:
پيوست ۲: ...
[▲] پینوشتها
[۱]- ...
[▲] جُستارهای وابسته
□
□
□
[▲] سرچشمهها
□
□
□
□
[▲] پيوند به بیرون
□ [۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]
ردهها │ ...