جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۸ شهریور ۲۰, چهارشنبه

یازدهمین سالروز دانشنامه‌ی آریانا

از: دانشنامه‌ی آریانا

یازدهمین سال دانشنامه‌ی آریانا


فهرست مندرجات

.



نهمین سالروز دانشنامه‌ی آریانا

لگوی دانشنامه‌ی آریانا

اعضای شورای علمی دانشنامه‌ی آریانا، یازدهمین سالروز دانشنامه‌ی آریانا (9th Anniversary of the Ariana Encyclopedia) را به همه فارسی‌زبانان جهان و به‌ویژه مردم افغانستان از صمیم قلب تبریک عرض می‌نمایند.

به‌گفته‌ی فردوسی بزرگ: «توانا بود هر که دانا بود - ز دانش دل پیر برنا بود». «آريانا»، یک دانشنامه‌ی جامع با محتویات علمی در سطح شبکه جهانی اینترنت است که با همکاری افراد متخصص نوشته می‌شود و مقالات آن می‌تواند - در موضوعات گوناگون - توسط هر کسی که به اینترنت دسترسی داشته باشد، مطالعه گردد. این دانشنامه، در ٢۰ شهريور ۱۳٨۷ خورشیدی، به‌سرپرستی مهدیزاده کابلی، استاد پیشین دانشگاه کابل، پايه‌گذار شيوه‌ی نوين دانشنامه‌نويسی در افغانستان، آغاز به‌کار کرد تا بتواند افكار عمومی - به‌ويژه نوجوانان و جوانان - را معطوف به دانش‌آموزی و پژوهش نماید. زیرا، ما به این نظر بوده‌ایم که بايستی نسل امروز كه آينده‌سازان فردای كشور هستند، به اين باور برسند كه تنها دانش‌اندوزی و پژوهش مسير توسعه و آبادانی اين مرز و بوم را رقم خواهد زد.

دانشنامه، در این مسیر گام‌های لرزان برداشت و ۱۱ سال طی طریق کرد. اکنون این دانشنامه امیدوار است از طریق نشر مقالات نکته‏‌سنجانه و نقّادانه و علمی پژوهشگران ساحت‏‌های مختلف فرهنگ و تمدّن قدیم و جديد، بتواند زمینه‏‌ی بهتر برای همکاری و مشارکت اهل تحقیق در تدوين اين دانشنامه و دست‏یابی به متون صحیح‏‌تر و تحلیل‏‌های منطقی‏‌تر و علمی‌تر فراهم سازد و از مجموع آموخته‏‌ها و اندوخته‏‌های دانشوران و محقّقان حوزه دانش بشری در این راه استمداد کند.

امروز ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۹، دانشنامه‌ی آریانا یازده ساله شد. این دانشنامه رایگان و آنلاین به‌عنوان یک بنیاد ناسودبر، تاکنون در هیچ کشوری ثبت نشده و برای گسترش پروژه‌های آن‌ هم، هیچ فرد یا نهادی کمک مالی به آن نرسانده است. ما همیشه توجه به‌وجود خورشید نداریم و در عین‌حال از نور و پرتو حیات‌بخش آن بهره می‌بریم. دانشنامه‌ی آریانا نیز مانند خورشید پرتو خود را بی‌دریغ به همه‌جا و بر همه‌گان می‌تابد و همه دانش بشر را در میان می‌گیرد و همه مستغرق در آن نور حیات‌بخش هستیم. ولی از سر غفلت یا قهراً از توجه مستقیم به بزرگی و عظمت وجود آن باز می‌مانیم. ولی اهمیت و عظمت و ارزش پرتو حیات‌بخش این خورشید آن وقتی برای ما محسوس خواهد شد که از شب ظلمانی تیره‌ای بر اثر نور آن به دنیای روشنایی وارد شویم و فروغ این خورشید روزی پرده‌ی ظلمت را می‌درد و عالم ما را روشن می‌کند. در هر حال، در این‌ ویژه‌نامه گزارشی از عملکرد دانشنامه و نظر کاربران آن منتشر می‌شود تا اگر قدر و قیمتش را بایسته و شایسته بتوان شناخت.


اطلاعات آماری دانشنامه

بر اساس آمار بلاگ‌سپات، در این ۱۱ سال، دانشنامه‌ی دو میلیون و هشتادودوهزار و دویست‌ و پنجاه‌وچهار (۲۰۸۲۲۵۴) نفر بازدیدکننده، از کشورهای افغانستان، ایالات متحده آمریکا، آلمان، ایران، بریتانیا، هلند، کانادا، روسیه، فرانسه، سوید و ... داشته است. به‌طور میانگین هر روز بیش از ۱۰۰۰ نفر از آن بازدید کرده‌اند. در حالی‌که اکنون تعداد میانگین بازدیدگنندگان به ۱۱۰۰ نفر افزایش یافته است. این دانشنامه، در حال حاضر ۷۷۶۲ مقاله و گزارش در زمینه‌های مختلف دارد.
2,082,254

آمار گرافیکی تعداد بازدیدکنندگان از سال ٢٠۱٠ تا ٢٠۱۹ میلادی
نام کشور تعداد بازدیدکننده
افغانستان ۵۱۹۸۳۳
ایالات متحده آمریکا ۳۹۹۵۹۹
آلمان ۲۷۶۳۲۹
ایران ۱۱۱۳۳۶
بریتانیا ۸۳۱۳۴
هلند ٣٢۱٠٦
روسیه ٢۵۵۵۱
فرانسه ۶۹۵۴۰
روسیه ۳۱۸۰۶
کانادا ۳۰۰۰۷
فرانسه ۲۳۱۲۱
کشورهای دیگر ۱۳۱۸۷


نظر کاربران

یازده سال پیش در چنین روزی، ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۸ بخش دری دانشنامه‌ی آریانا، آنلاین و رایگان آغاز به‌کار کرد. بخش دری، بزرگ‌ترین و کهن‌ترین بخش این دانشنامه است. تاکنون ۲۰۸۲۲۵۴ کاربر از این دانشنامه بهره برده‌اند. البته دیدگاه‌های این کاربران برای ارتقای سطح کیفیت این دانشنامه بسیار مفید است.


[] يادداشت‌ها

يادداشت ۱: اين گزارش برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی تهیه شده است.


[] پی‌نوشت‌ها

[۱]-
[٢]-
[٣]-


[] جُستارهای وابسته




[] سرچشمه‌ها

از دانشنامه‌ی آریانا