جنگهای داخلی افغانستان
افتخار یا ادبار؟
فهرست مندرجات
[قبل] [بعد]
وزارت معارف (آموزش و پرورش) افغانستان میگوید، بخشی از تاریخ چهل سال اخیر این کشور را که به خشونتها مربوط میشود، از کتابهای درسی تاریخ مکاتب (مدرسهها) حذف کرده است. دلیل این اقدام، «تامین وحدت ملی» در میان نسل جدید افغانها و جلوگیری از گسترش فرهنگ خشونت و کینهتوزی در میان آنها است.
اما منتقدان میگویند، حذف رویدادهای چهل سال اخیر از کتابهای درسی، بهدستور کسانی صورت گرفته است که نمیخواهند کارنامههایشان ثبت تاریخ شود.
[↑] جنگهای داخلی افغانستان از تاریخ حذف میشود!
در این سالها، جنگهای سختی میان اقوام مختلف ساکن در افغانستان جنگ جریان داشت. هنوز آمار دقیقی از تلفات انسانی جنگهای داخلی سه دهه اخیر میان گروههای مجاهدین و همچین جنگهایی که بین گروههای مجاهدین و طالبان، در دست نیست.
سازمانهای مدافع حقوق بشر بارها در گزارشهایی که منتشر کردهاند از وقوع جنایات ضدبشری و نسلکشی در این سالها یاد کردهاند.
افزون بر تلفات انسانی، زیانهای اقتصادی و فرهنگی زیادی نیز در این سالها بهبار آمد، شهر کابل بهشدت آسیب دید و در زمان طالبان، مجسمههای بزرگ بودا در بامیان و همچنین تمامی مجسمههای با ارزشی که در موزههای افغانستان بود، نابود شدند.
شماری از کسانی که فرماندهی این جنگها را در دست داشتند، در حال حاضر کرسیهای مهمی را در دولت افغانستان در اختیار دارند.
بهگفتۀ حبیبالله رفیع، نویسنده و پژوهشگر افغان، وزارت آموزش و پرورش بهلحاظ قانونی، حق ندارد بخشی از تاریخ کشور را حذف کند. او میگوید: «تاریخ، زندگینامه ملتها است. تاریخ را نمیتوان تغییر داد. تاریخ نگاشته میشود و حفظ میشود. تاریخ افغانستان پر افتخار است و تاریخ مبارزه ملت در برابر تجاوز است. اما بعضی گروههایی که در افغانستان جنگ کردند، جنگ آنها بر سر قدرت بود و ملت در آن شامل نشد.»
آقای رفیع میافزاید: «این مسایل همه باید ثبت تاریخ شوند، هم فداکاری ملت افغانستان و هم خیانت یک عدهای که خواستند میان اقوام افغانستان نفاق بیاندازند.»
اما مقامهای وزارت معارف افغانستان نمیپذیرند که کسی یا کسانی برای حذف این برهه از تاریخ افغانستان بر آنها فشار آورده باشد.
امانالله ایمان، سخنگوی وزارت معارف به بی بی سی میگوید که این تصمیم چند سال پیش گرفته شد. او گفت: «هشت سال پیش، زمانی که روی ترتیب نصاب درسی صحبت میشد، تصمیم گرفته شد که از بحث روی شخصیتها (افرادی که در حوادث چهل سال اخیر درگیر بودهاند) صرفنظر کرده و آن را به نسلهای بعدی واگذار کنیم.»
وی افزود: «رویدادهای مهم، مانند تصویب قانون اساسی، برگزاری لویهجرگههای افغانستان حذف نشدهاند، اما از تبصره در مورد شخصیتها خودداری کردهایم.»
کتابهای درسی مکاتب (مدارس) افغانستان در چهل سال اخیر، چندبار، براساس خواست نظامهای حاکم، تغییر کرده است.[۱]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط محمد محمدی با اندک ویرایش ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- حذف دوره جنگهای داخلی افغانستان از کتابهای درسی، بخش فارسی بی بی سی: سه شنبه ٠٧ فوريه ٢٠۱٢ - ۱٨ بهمن ۱٣۹٠
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ بخش فارسی بی بی سی