|
خالد صدیق چرخی
فهرست مندرجات
◉ زندگینامه
◉ کتابشناسی
◉ يادداشتها
◉ پيوستها
◉ پینوشتها
◉ جُستارهای وابسته
◉ سرچشمهها
◉ پيوند به بيرون
... ...
خالد صدیق چرخی (به انگلیسی: Khaled Siddiq Charkhi) (زادهی ۱۳۰۵ خ)، نویسنده و شاعر اهل افغانستان است، که برخی از هنرمندان معروف افغانستان و ایران در آهنگهای خود، از اشعار او بهره بردهاند.
▲ | زندگینامه |
خالد صدیق چرخی فرزند غلامصدیقخان چرخی که وزیر امور خارجه در عهد سلطنت شاه امانالله بود، و نوهی غلامحیدرخان چرخی که سپهسالار امیر عبدالرحمانخان بود، در سال ۱۳۰۵ خورشیدی (۱۹۲۶ میلادی) در ناحیهی اندرابی شهر کابل بهدنیا آمد و در سال ۱۳۱۱، که هنوز بیش از شش سال نداشت با تمامی اعضای خانوادهی خود زندانی شد و تا سن ۲۰ یا ۲۱ در زندان بهسر برد. او، گرچه نتوانست بهطور معمول تحصیلات خود را در مدارس فرا گیرد، اما مبادی علوم متداول و زبانهای خارجی از جمله عربی، انگلیسی، فرانسوی و آلمانی را، ایامی که در زندان بود، نزد بیبی مریم ملقب به کوکوجان، همسر عمویش غلامنبیخان چرخی فراگرفت و پس از رهایی، بهعنوان مترجم در شرکت نساجی افغان آغاز بهکار کرد. او خود مینویسد:
-
در سال ۱۹۶۲، بعد از اینکه من پانزده سال عمر خود را از سن شش سالگی تا بیست، بیستویک سالگی به زندانهای مختلف افغانستان گذشتانده، زندگی منزوی و تحت نظارت داشته و تقربیاً هشت سال ممنوعالخروج از افغانستان بودهام، بالاخره به هزاران رنج و مشقت از دولت دیکتاتور و متخاصم، توانستم پاسپورتی بهدست آورم، و به زیارت پدرم غلامصدیقخان چرخی به کشور آلمان مسافرت کنم. (برگی چند از نهفتههای تاریخ در افغانستان، ص ۱۷۸)
خالد صدیق چرخی، تا کودتای هفتم ثور ۱۳۵۷ و رویکار آمدن رژیم خلقی، بهکارهای مختلف شخصی و تجارت اشتغال داشت، سپس، در اواخر سال ۱۹۷۹ میلادی افغانستان را ترک کرد و به کشور آلمان مهاجر شد. در آنجا نیز به شغل مترجمی و سپس تجارت مصروف شد و سرانجام، در سال ۲۰۰۰ میلادی، به امریکا مهاجرت کرد. اکنون او، روزگار بازنشستگی خود را در شهرستان اورنج کانتی ایالت کالیفرنیا میگذراند.
▲ | کتابشناسی |
برخی از آثار خالد صدیق چرخی که تا کنون منتشر شده است، به قرار زیر است:
-
□ از خاطراتم، که در سال ۱۳۷۸ خورشیدی به چاپ رسیده است.
□ مجموعهی اشعار زیر عنوان «اشکهای چکیده»، چاپ اکتبر ۲۰۱۲ میلادی (پاییز ۱۳۹۱ خورشیدی).
□ برگ چند از نهفتههای تاريخ در افغانستان، در دو جلد، چاپ ۱۳۹۱ خورشیدی.
□ قرآن – محمد و اسلام، چاپ نخست تابستان ۱۳۹۲ خورشیدی.
[▲] يادداشتها
[▲] پيوستها
...
[▲] پینوشتها
...
[▲] جُستارهای وابسته
□
□
□
[▲] سرچشمهها
□
□
□
□
[▲] پيوند به بیرون
□ [۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]
ردهها │ ...