جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۸۷ شهریور ۲۹, جمعه

زندگی‌نامۀ حامد کرزی

برگرفته از: سايت رسمی دفتر رياست جمهوری افغانستان

زندگی‌نامۀ حامد کرزی

به‌روایت رسمی

فهرست مندرجات

[قبل][بعد]



[] زندگی‌نامۀ حامد کرزی

حامد كرزى فرزند عبدالاحد كرزى نواسۀ خيرمحمد خان به تاريخ ۹ قوس ۱۳۳۶ هجرى شمسى مطابق ۲۴ دسامبر ۱۹۵۷ ميلادى در قريۀ كرز در نزديكى شهر قندهار متولد گرديد.

جد بزرگوار حامد كرزى در دوران جنگ استقلال افغانستان و مبارزات بعد از آن سهم فراوان گرفته و مدتى به حيث معين مجلس اعيان افغانستان مصدر خدمت شده است.

عبدالاحد كرزى پدر حامد كرزى، از روساى قوم پوپلزايى و از جملۀ رهبران سياسى كشور بوده كه در دهه شصت ميلادى به‌حيث معين شوراى افغانستان مصروف خدمت بود.

وقتى عبدالاحد كرزى عضو پارلمان گرديد با فاميل به كابل نقل مكان كرد. حامد كرزى در آن وقت در مكتب ابتدايى محمود هوتكى، سيد جمال‌الدين افغانى و بعداً به ليسۀ عالى حبيبيه شامل شد. موصوف بعد از فراغت از ليسۀ حبيبيه در سال ۱۹۷۶ جهت ادامۀ تحصيل به هندوستان رفت و در پوهنتون سمله آن كشور در رشته روابط بين‌المللى و علوم سياسى تحصيل را آغاز كرد.

حامد كرزى در رشتۀ متذكره به اخذ درجۀ ماسترى نايل آمد و در سال ۱۳۶۲ هجرى شمسى مطابق ۱۹۸۳ ميلادى از هند به پاكستان رفت و در صفوف مجاهدين بخاطر نجات وطن از تجاوز شوروى شامل گرديد و به جهاد و به مبارزه آغاز نمود.

حامد كرزى در سال ۱۳۶۴ هجرى شمسى مطابق ۱۹۸۵ ميلادى براى يك دورۀ آموزشى در رشتۀ ژورناليزم عازم فرانسه گرديد و پس از تكميل كورس سه‌ماهه در شهر ليل فرانسه به پشاور عودت نمود و به‌حيث آمر ادارۀ اطلاعات و بعداً به‌صفت معاون دفتر سياسى تنظيم جبهۀ ملى نجات افغانستان به‌رهبرى پروفيسور صبغت‌الله مجددى ايفاى وظيفه نمود.

حامد كرزى با تشكيل حكومت موقت مجاهدين در سال ۱۹۸۹ مسئوليت رياست امور روابط خارجى دفتر رئيس حكومت موقت را در پشاور عهده‌دار شد.

حامد كرزى بعد از تاسيس حكومت مجاهدين در افغانستان در سال ۱۳۷۱ هجرى شمسى مطابق ۱۹۹۲ ميلادى به‌حيث معين سياسى وزارت امور خارجه افغانستان مقرر گرديد.

دو سال بعد، زمانى كه جنگ‌هاى داخلى ميان گروه‌هاى مجاهدين براى كسب قدرت در كابل شدت گرفت حامد كرزى مقام دولتى را ترك نمود و براى تدوير نمودن لويه‌جرگه فعاليت‌هاى خويش را آغاز كرد.

قابل يادآورى است، وقتى كه حل منازعات در افغانستان به بن‌بست می‌رسيد، حامد كرزى يگانه كليد حل منازعات را تدوير لويه‌جرگه می‌دانست و به‌همين خاطر موصوف از سال ۱۹۸۶ الى تشكيل ادارۀ موقت پيوسته بر تدوير يافتن لويه‌جرگه‌هاى عنعنوى افغانستان تأكيد نموده و آن را براى نجات افغانستان حياتى پنداشته است.

در سال ۱۳۷۹ هجرى شمسى مطابق آگست سال ۲۰۰۰ ميلادى پدر حامد كرزى كه در شهر كويته – پاكستان اقامت داشت توسط گروه تروريستى طالبان و حاميان خارجی‌شان ترور گرديد.

محترم كرزى به ادامۀ مبارزات خويش در اوايل اكتوبر سال ۲۰۰۱ ميلادى با سه تن از هم‌فكرانش به ولايت ارزگان رفته و در بسيج مردم كوشيد و تا سرنگونى رژيم طالبان در ولايات مركزى افغانستان به مبارزه ادامه داد.

حامد كرزى به‌تاريخ ۵ دسامبر سال ۲۰۰۱ ميلادى، از طرف اشتراك كننده‌گان جلسۀ بن – آلمان به‌حيث رئيس ادارۀ موقت انتخاب شد و بتاريخ ۲۲ دسامبر همان سال با اعضاى كابينه حلف وفادارى را ياد كرد.

محترم حامد كرزى از طرف اعضاى لويه جرگه اضطرارى در ۱۳ جون ۲۰۰۲ به صفت رئيس دولت انتقالى اسلامى افغانستان انتخاب شد.

محترم كرزى در سال ۲۰۰۲ سند دكتوراى افتخارى از پوهنتون سمله بدست آورد و در سال ۲۰۰۳ جايزۀ آزادى و در اپريل ۲۰۰۴ جايزۀ موفقترين رئيس جمهور دنيا، در جولاى سال ۲۰۰۴ جايزۀ آزادى فلادلفيا و و در ماه نوامبر ۲۰۰۶ مطابق به عقرب ۱۳۸۵ جايزۀ صلح، توسعه و خلع سلاح اندراگاندى را بدست آورد.

محترم كرزى داراى شش برادر و يك خواهر می‌باشد.

محترم كرزى در ماه دلو ۱۳۷۸ خورشیدی با متحرمه دوكتور زينت قريشى ازدواج نموده است.

محترم كرزى به ورزش‌هاى اسپ‌سوارى و پياده‌گردى علاقه فراوان داشته، شخص خداپرست و متدين می‌باشد.

محترم كرزى به لسان‌هاى پشــتو، درى، انگليســى و اردو به خوبى صحبت می‌نمايد، مطالعۀ كتاب و تماشــاى برنامه‌هاى خبرى و علمـى تلويزيون را دوســت دارد.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- زندگی‌نامۀ حامد کرزی، سايت رسمی دفتر رياست جمهوری افغانستان: در سال ١٣٨٧ خورشيدی



[] جُستارهای وابسته

زندگی‌نامۀ حامد کرزی





[] سرچشمه‌ها

سايت رسمی دفتر رياست جمهوری، دولت جمهوری اسلامی افغانستان