جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۳ خرداد ۱۶, جمعه

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

از: دانشنامه‌ی آریانا

دور دوم از سومین دوره انتخابات

ریاست جمهوری افغانستان


(در ۲۴ جوزا سال ۱٣۹٣)

فهرست مندرجات

[انتخابات در افغانستان][دور اول انتخابات]


دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، در ۲۴ جوزا (خرداد) ۱٣۹٣ خورشیدی، بین دو نامزد بهتر دور اول این انتخابات: دکتر عبدالله عبدالله[۱] و دکتر اشرف غنی احمدزی[٢] برگزار شد[٣].

در دور اول انتخابات افغانستان که نتایج نهایی آن از سوی یوسف نورستانی رئیس کمیسیون مستقل انتخابات این کشور اعلام شد، نشان داد که هیج نامزدی در این دور نتواسته بیش از ۵۰ در صد آرأ را به‌دست آورد و انتخابات افغانستان به دور دوم رفت.

عبدالله عبدالله، ۴۵ درصد و اشرف غنی احمدزی ۳۱،۶ درصد آرا را که در دور اول از آن خود نموده بودند، در دور بعدی باهم رقابت می‌کردند.[*]

دور دوم انتخابات، در بیشتر از شش هزار مرکز رای‌گیری که شامل بیشتر از بیست و سه هزار محل رای‌گیری است، انجام شد.[*]


[] یارگیری‌های سیاسی

دو نامزد ریاست جمهوری افغانستان به یارگیری از میان اقوام و نخبه‌های سیاسی کشور پرداختند. محمود کرزی، برادر ثروتمند حامد کرزی، به تیم عبدالله عبدالله پیوست. در مقابل، سران قوم ناصر از اقوام پرجمعیت پشتون، از اشرف غنی احمدزی پشتیبانی کردند.

یک روز پیش از آغاز مبارزات دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، داوود سلطان‌زوی نامزد دور اول انتخابات که از میان ۸ نامزد، به جایگاه هفتم رسید، از اشرف غنی احمدزی اعلام حمایت کرده‌ است.

در سوی دیگر امرالله صالح، رئیس پیشین اداره امنیت ملی افغانستان که رهبری سازمان موسوم به «روند سبز» را به‌عهده دارد، و جمیل کرزی پسر عموی حامدکرزی و رئیس حزب همبستگی جوانان افغانستان حمایت خود را از عبدالله عبدالله اعلام کرد.[*]

هم‌چنین، زلمی رسول که در دور اول انتخابات با کسپ یازده درصد آرأ سوم شد، و نیز گل‌آقا شیرزی از دیگر نامزدان دور اول انتخابات ریاست جمهوری، از عبدالله عبدالله اعلام حمایت کردند.[*]


[] مبارزات انتخاباتی (رقابت‌های دور دوم)

بر اساس جدول زمان‌بندی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان مبارزات انتخاباتی برای برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، روز پنجشنبه، ١ جوزا (خرداد) ۱٣۹٣ آغاز شد[*] و تا ۲۱ جوزا دوام داشت. این پیکارهای انتخاباتی، با حملات لفظی نامزدها علیه یک دیگر و انگشت گذاشتن بر نقطه‌های ضعف یک‌دگر شروع شد.[*]


[] جریان انتخابات

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، در کابل و ۳۴ ولایت افغانستان، رسماً ساعت هفت صبح به وقت محلی در ۲۴ جوزا (خرداد) ۱٣۹٣ خورشیدی، آغاز شد و ساعت چهار عصر به پایان رسید. در این دور انتخابات، عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی، برای جانشینی حامد کرزی، با هم رقابت می‌کردند.

یوسف نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات با انداختن نخستین رای از مردم خواست که رویداد شانزده حمل را تکرار کنند و حضور گسترده داشته باشند. او گفت: از ساعت هفت صبح به‌وقت محلی، ۶۳۶۵ مرکز رای‌گیری که در برگیرنده ۲۳۱۳۶ محل‌ رای‌گیری است باز شده است. وی هم‌چنین از نیروهای امنیتی برای تأمین امنیت انتخابات ستایش کرد و از سربازان افغان خواست که در روند رای گیری مداخله نکنند و فقط امنیت رای‌دهندگان را در بیرون محلات رای‌گیری تأمین کنند.

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان گفته بود که برای واجدان شرایط رای‌دهی پانزده میلیون ورقه‌ی رای‌گیری چاپ کرده است. تعداد افرادی که می‌توانند در افغانستان رای بدهند چهارده میلیون نفر تخمین زده شده اما در دور اول انتخابات حدود هفت میلیون نفر شرکت کردند.

همزمان با آن‌که صدها هزار ناظر داخلی و خارجی از این انتخابات نظارت می‌کردند.[*]،رسانه‌های تصویری و صوتی افغانستان نیز لحظه به لحظه جریان انتخابات افغانستان را پوشش دادند، گزارش‌های خبرنگاران این رسانه‌ها از مناطق مختلف افغانستان حاکی از آن بود که میزان مشارکت بالا است و صفوف طولانی رای‌دهی در مناطق مختلف تشکیل شده است.[*] در حالی که برخی گزارش‌های دیگر، حاکی از میزان پایین مشارکت رای‌دهندگان در این انتخابات بوده است.

یوسف نورستانی، پس از پایان رای‌گیری اعلام کرد که مشارکت در انتخابات امروز بیشتر از هفت میلیون برآورد می‌شود، که زنان ۳۸ درصد و مردان ۶۲ درصد رای‌دهندگان را تشکیل می‌دهند.

هم عبدالله عبدالله و هم اشرف غنی احمد زی در کنفرانس مطبوعاتی خود پس از پایان رای‌گیری ضمن ابراز خوشحالی از حضور چشمگیر مردم افغانستان در انتخابات، از بروز تخلفاتی در جریان انتخابات شکایت کردند.

با این حال، مسئولان کمیسیون مستقل انتخابات گفتند که انتخابات به‌طور کلی، در وضعیت نسبتاً خوبی برگزار شده و از مشکل خاصی که بتواند مشروعیت و سراسری بودن آن را زیر سوال ببرد، گزارش نشده است.

در این روز، برای تامین امنیت انتخابات، نزدیک به چهار صد هزار نیروی امنیتی و دفاعی بسیج شده بودند. با این وجود، به گفته‌ی منابع کمیسیون مستقل انتخابات، حدود ۱۲۰ مرکز رای‌گیری به‌دلیل مشکلات امنیتی باز نشد و رأی‌دهندگان نتوانستند رآی بدهند.

در این میان، برخی از ناظران و خبرنگاران نزدیک ظهر از کمبود برگه‌های رای در بلخ، هرات و کنر خبر دادند، اما به‌زودی برگه‌های رای به مراکز رای‌گیری منتقل شد و رای‌دهندگان رأی دادند.

همزمان با پایان رای‌گیری در ساعت چهار عصر، شمارش آرا در محلات رای‌گیری آغاز شد. سپس، برگه‌های نتایج انتخابات از مراکز رای‌گیری به دفاتر ولایتی کمیسیون انتخابات و از آن‌جا تا هفتم سرطان (تیرماه) به دفتر مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات در کابل ارسال می‌شود.[*]


پیام حامد کرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان
به مناسبت پایان موفقانه‌ی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری


بسم‌الله الرحمن الرحیم

هموطنان عزیز!

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کشور به پایان رسید، اشتراک هموطنان عزیز ما در انتخابات، کشور عزیز ما را یک قدم بسیار محکمی دیگر به‌طرف ثبات و سعادت پیش برد.

این قدم بزرگ را در حالی گذاشتیم که بدخواهان افغانستان کوشش به تخریب انتخابات کردند. این قدم بزرگ را در حالی گذاشتیم که پولیس، اردوی ملی و امنیت ملی ما با جان‌فشانی از مردم و خاک خود دفاع کردند. این قدم بزرگ را در حالی گذاشتیم که باز هم امروز متاسفانه تلفات ملکی داشتیم، ساحات انتخاباتی در بعضی جاها زیر حمله آمد، ولی مردم افغانستان با اراده‌‌ی راسخ و قوت دل همیشگی خود به‌پای صندوق‌های رای رفتند و افغانستان عزیز را سرفراز و کامیاب گردانیدند.

زنده باد افغانستان
۲۴ جوزای ۱۳۹۳[٢٠]


[] شمارش آرا

از ۲۵ تا ۳۱ جوزا، اوراق آرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان جمع‌آوری شد و به کابل انتقال یافت. از ۲۷ جوزا تا ۷ سرطان، شمارش آرای این دور به‌طول می‌انجامد.


[] شکایات و کار رسیدگی به شکایات

دفاتر کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی، چهل و هشت ساعت پس از پایان رای‌گیری تا دهم سرطان (تیر)، در مرکز و ولایت‌ها به شکایت‌های مطرح شده رسیدگی می‌کنند. قرار است نتایج ابتدایی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری بلافاصله پس از پایان بررسی شکایت‌ها اعلام شود که برنده احتمالی را مشخص می‌کند.

پس از شمارش آرا و اعلام نتایح ابتدایی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، ۱۲ و ۱۳ سرطان، روزهای ثبت شکایت‌های انتخاباتی است. از ۱۴ تا ۲۴ سرطان، رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی انجام می‌شود و سپس، در ۳۱ سرطان، نتایج نهایی دور دوم این انتخابات اعلام می‌گردد.

زمانی که کمیسیون مستقل رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی افغانستان، رسیدگی به ۲۵۵۸ مورد شکایت مطرح شده در مورد دور دوم انتخابات ریاست جمهوری را آغاز کرد، مسئولان این کمیسیون گفتند که بیشترین میزان شکایت‌ها علیه کارکنان کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان، نهاد اصلی برگزار کننده انتخابات ثبت شده است. این شکایت‌ها در مدت چهل و هشت ساعت پس از پایان رای‌گیری به ثبت رسیده است.

نادر محسنی، سخنگوی کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی گفت که میزان نارضایتی از عملکرد کمیسیون مستقل انتخابات و کارکنان آن بالا بوده و ۹۹۱ شکایت علیه این کمیسیون ثبت شده است.

۵۰۷ مورد شکایت دیگر نیز علیه برخی از مقام‌های دولتی از جمله فرماندهان پلیس ولایت‌ها، ولسوالی‌ها و قریه‌ها و مقام‌های بلندپایه محلی از جمله والی‌های ولایات مطرح شده است.

شکایت‌هایی هم علیه ستادهای انتخاباتی عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی، دو نامزدی که در دور دوم با هم رقابت کردند، مطرح شده است. به گفتۀ محسنی، ۶۶۴ مورد شکایت علیه تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله و ۵۷۳ مورد شکایت علیه تیم انتخاباتی اشرف غنی احمدزی به کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی رسیده است. او افزود: کمیسیون مستقل انتخابات نیز ۲۴ مورد شکایت را در دفتر کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی به ثبت رسانده است.

بر اساس آمار کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی، ولایت‌های قندهار در جنوب با ۵۱۴ مورد شکایت، قندوز در شمال با ۱۱۳ مورد شکایت و ولایت غربی هرات با ۱۰۴ مورد شکایت، به ترتیب بیشترین آمار شکایت‌های مطرح شده در رابطه با روز رای‌دهی را دارند.

دفتر ولایتی کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی در پنجشیر در شمال کابل، هیچ شکایتی دریافت نکرده و دفاتر این کمیسیون در کنر با ۶ مورد شکایت، هلمند ۷ مورد و پکتیکا و لوگر با ۸ و ۹ مورد شکایت، کمترین میزان شکایت‌ها را گرفته‌اند.

قرار است به ۱۰۰۸ مورد از ۲۵۵۸ شکایت در کابل و به ۱۵۵۰ شکایت دیگر در ولایت‌های افغانستان رسیدگی شود.

پس از اعلام تصمیم دفاتر ولایتی و دفتر مرکزی این کمیسیون در مورد شکایت‌های ثبت شده، ۷۲ ساعت به معترضان فرصت تقاضای تجدید نظر داده خواهد شد و پس از این زمان نتیجه بررسی‌های کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی به کمیسیون مستقل انتخابات فرستاده می‌شود.

پس از اعلام نتایج ابتدایی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی برای ده روز - از ۱۴ تا ۲۴ ماه سرطان - مشغول بررسی شکایت‌هایی خواهد بود که در مورد تمام روند برگزاری این دور ثبت می‌شود.


[] نتایج انتخابات

نتایج اولیه انتخابات در ۱۱ سرطان (تیر) اعلام می‌شود و نامزدها دو روز برای طرح شکایت نسبت به نتایج اعلام شده فرصت خواهند داشت و نتایج نهایی روز ۳۱ سرطان اعلام خواهد شد. اگر در روند شمارش آرا و بررسی شکایت‌ها مشکلی پیش نیاید، رئیس جمهوری منتخب کشور یک ماه پس از اعلام نتایج نهایی انتخابات به کار آغاز خواهد کرد.

با وجود این پیش بینی‌ها، انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از آن به جنجال کشیده شد که عبدالله عبدالله نامزد پیشتاز دور اول، نتایج ابتدایی دور دوم انتخابات این کشور را که بر اساس آن اشرف غنی احمد زی، پیشتاز اعلام شد، نپذیرفت و مدعی شد تقلب گسترده در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان روی داده است.

پس از این ادعا، دو نامزد ریاست جمهوری با میانجی‌گری سازمان ملل و معاونان رییس جمهوری افغانستان و وزیر امور خارجه آمریکا موافقت کردند، صددرصد آرا با نظارت سازمان ملل، نمایندگان دو نامزد، ناظران بین‌المللی و رسانه‌ها بازشماری و بازرسی شود و هر دو نامزد حکومت وحدت ملی تشکیل دهند.

بر اساس این توافق پس از بازشماری و بازرسی آرا، نفر اول رییس جمهور و نفر دوم رییس اجرایی دولت افغانستان خواهد شد، تا پس از ٢ سال با فراخوانی لویه‌جرگه (مجلس بزرگان و ریش‌سفیدان) و اصلاح قانون اساسی، سمت رییس اجرایی دولت افغانستان به نخست‌وزیری تغییر یابد.

عبدالله عبدالله و اشرف‌غنی احمدزی دو نامزد اصلی انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان

با این حال، گفتگوهای دو جانبه عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی دو نامزد انتخابات جنجالی ریاست جمهوری افغانستان، برای تشکیل دولت وحدت ملی، بیش از دو ماه به‌طول انجامید و چندین بار متوقف و بار دیگر از سر گرفته شد. اما سرانجام نتایج انتخابات افغانستان پس از توافق سیاسی دو نامزد - برای حل بحران انتخابات و تشکیل دولت وحدت ملی - روز یکشنبه ۳۰ سنبله (شهریور) ۱٣۹٣ اعلام شد. بر اساس این توافق، اشرف غنی احمدزی رئیس جمهوری و عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت جدید افغانستان شد و نتایج انتخابات بدون آمار و ارقام - از سوی کمیسیون مستقل انتخابات - اعلام شد[*]. همچنان نظر به این موافقتنامه هر دو جانب بر سر تقسیم ۵۰-۵۰ قدرت در قوه مجریه و قوه قضاییه توافق کرده‌اند.[*]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی برشتۀ تحرير درآمده است.



[] پيوست‌ها

پيوست ۱: گزارش لحظه به لحظه‌ی دور دوم انتخابات افغانستان، از بی بی سی
پيوست ٢: نتایج دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ۱۳۹۳، از دانشنامۀ آریانا
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- عبدالله عبدالله دست‌کم در دو دهه گذشته همواره در صحنه سیاست حضور فعال داشته است و در یک دهه گذشته رهبری اپوزیسیون سیاسی دولت کنونی افغانستان را به‌عهده داشته‌ است.
[٢]- اشرف غنی احمدزی از چهره‌های آکادمیک است که در این رقابت شرکت دارد. او ۶۰ سال دارد. در لبنان و آمریکا تحصیل کرده و دکترای مردم‌شناسی دارد. وی بعد از سی سال تبعید، با سرنگونی گروه طالبان، به افغانستان بازگشت.
[٣]-
[۴]-
[۵]-
[٦]-
[٧]-
[٨]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱٢]-
[۱٣]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱٦]-
[۱٧]-
[۱٨]-
[۱۹]-
[٢٠]- پیام حامد کرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان به مناسبت پایان موفقانه‌ی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، وب‌سایت رسمی دفتر ریاست جمهوری - جمهوری اسلامی افغانستان



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها








[] پيوند به بیرون

[۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]
[۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]