[زیستشناسی] [تکامل انسان]
[↑] دويدن از عوامل مهم تکامل انسان
دانشمندان میگويند دويدن در مسافتهای طولانی احتمالا از عوامل شتابدهنده به روند تکامل اندام انسان امروزی بوده است.
محققان آمريکايی میگويند که انسان دوی مقاومت را در حدود دو ميليون سال قبل در جستجوی شکار آغاز کرد که بر نحوه شکل گرفتن اندام او اثر گذاشته است.
مطالعه تازه که در نشريه "نيچر" منتشر شده است میگويد که شکل گرفتن باسنهای بزرگ، توازن سر و پاهای بلند در جريان روند تکامل، به انسان در جمعآوری آذوقه کمک کرده است.
پروفسور دنيس برامبل، از دانشگاه يوتا و پروفسور دانيل ليبرمن از دانشگاه هاروارد در مقاله خود نوشتند که انسانهای اوليه احتمالا مجبور به دويدن در فواصل طولانی برای تعقيب شکار يا جمعآوری لاشه حيوانات در دشتهای آفريقا بودهاند.
اين دانشمندان میگويند انسان بدون دويدن و تکامل ناشی از آن، همچنان دارای پاهای کوتاه، سر کوچکتر و حالت خميده میبود.
در حالی که انسانها در مقايسه با بسياری از حيوانات دوندههای سريعی نيستند، اما در مسافتهای طولانی دوندههای خوبی بهحساب میآيند.
اين دو دانشمند پس از مطالعه ٢٦ مشخصه بدن انسان که برای دوی مقاومت ضروری است، نتيجهگيری کردند که انسانها احتمالا به اين دليل از اجداد خود (که مانند ميمون بودند) تکامل يافتند که میتوانستند در فواصل طولانی بدوند.
ساختمان جمجمه برای جلوگيری از داغ شدن سر، ليگمانها برای جهش، پاهای بلند برای افزايش طول قدمها و حرکت آزاد سر و شانهها برای کمک به ايجاد توازن از جمله مشخصههای مهم برای دوی مقاومت است.
دانشــمندان گفتنـد کـه آن دســته از اجـداد انســان موســوم به اسـترالـوفيتکوس (Australophithecus)، که دوندههای خوبی بودند در فرآيند "انتخاب طبيعی" به حيات خود ادامه دادند در حالی که انواع پا کوتاهتر آنها منقرض شدند.
پرفسور برامبل گفت: "امروز دوی مقاومت عمدتا يک نوع ورزش و تفنن بهحساب میآيد، اما ريشههای آن احتمالا بهقدمت پيدايش نوع انسان است و شکل اندام انسان تا حدود زيادی زير فشار نيازهای دويدن شکل گرفت."[۱]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدی خراسانی ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- دويدن از عوامل مهم تکامل انسان، بخش فارسی بی بی سی: دوشنبه ٢۹ نوامبر ٢٠٠۴
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ بخش فارسی بی بی سی
[برگشت به بالا]