نژاد آریایی
فهرست مندرجات
[قبل] [بعد]
آریایی یعنی چه؟ آیا میتوان رد پای نژادی بهنام آریایی را در تاریخ ایران زمین گرفت و به امروز رسید؟ ایرانیها تا چه حد میتوانند خود را آریایی بنامند؟
زمانی محمدرضا شاه پهلوی به یک دپیلمات غربی گفت ما ایرانیها، آریایی هستیم و اینکه در جوار ملتهای آریایی دیگر در اروپا قرار نداریم تنها یک تصادف جغرافیایی است. اعتقاد به اصل و نسب آریاییما ایرانیها، مختص به شاهان و شاهنشاهان سرزمین ایران نبوده است. این اعتقاد چنان ریشهدار است که تردید در آن، نزد بسیاری از ایرانیها مایهی ننگ است. همین تعصب مایه سوءاستفادههایی از مفهوم آریایی در قرن بیستم شد. اما رد بیچون و چرای اصل و نسب آریایی مردمان ایران زمین بهصرف اینکه از این مفهوم سوءاستفاده شده، نشانهی نخوت روشنفکرانه است. حقیقت پنداشتهشدن اعتقاد بهریشهی آریایی ایرانیها نزد بسیاری از مردم، در عین آنکه ما را مظنون میکند، نباید ضرورتاً مایهی انکار این اعتقاد شود. بلکه باید انگیزهای باشد برای آنکه بهجستجوی تبار این مفهوم برویم. واژهی آریایی از کجا پیدا شد؟ اولین اشارات به آریایی را در کدام متون و شواهد تاریخی میتوان دید؟ در این شواهد، منظور از آریایی چه بوده و این مفهوم چه تحولی از سر گذارنده است؟
اینها، سوالهایی است که با مهمانهای این هفتهی پرگار، شاهرخ وفاداری پژوهشگر ایران باستان، رضا ضیا ابراهیمی استاد دانشگاه در رشتهی تاریخ ایران و مازیار اشرفیان بناب استاد علم ژنتیک در دانشگاه پورتموث، در میان میگذاریم[۱].
[↑] متن گفتگوها
[٢]
[٣]
[۴]
[۵]
[٦]
[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]
[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- نژاد آریایی، بخش فارسی بی بی سی (برنامۀ پرگار): سه شنبه ٠۵ ژوئن ٢٠۱٢ - ۱٦ خرداد ۱٣۹۱
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□