فهرست مندرجاتسخنرانی حامد کرزی
موافقتنامه امنیتی با آمریکا
بعد از انتخابات امضا خواهد شد
- نفع و ضرر موافقتنامه
- قرائت نامه اوباما در لویهجرگه
- وطن فروشی؟
- تلاش برای برهم زدن لویهجرگه
- عذرخواهی
- يادداشتها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
[موافقتنامه امنیتی] [لویهجرگه مشورتی]
لویهجرگه مشورتی که ۲۵۰۰ تن عضو دارد، پنجشنبه ۳۰ عقرب (آبان)، با سخنرانی حامد کرزی، آغاز بهکار کرد.
این لویهجرگه قرار است در پایان روز چهارم، موافقت یا مخالفت خود را با امضای موافقتنامه امنیتی میان آمریکا و افغانستان اعلام کند. مصوبات این لویهجرگه قانوناً ضمانت اجرایی ندارد، اما حامد کرزی اعلام کرده است که او بهنظر لویهجرگه در مورد این تصمیمگیری مهم، احترام میگذارد.
حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان در مراسم گشایش لویهجرگه گفت حتی اگر مفاد این موافقتنامه از سوی لویهجرگه تائید شود و پارلمان افغانستان نیز آن را تصویب کند، امضای آن از سوی رئیس جمهوری به بعد از انتخابات موکول خواهد شد.
آقای کرزی در مراسم گشایش لویهجرگه گفت، بسیاری از کشورهای منطقه، از جمله چین و روسیه با امضای چنین پیمانی بین آمریکا و افغانستان موافق هستند. عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان نیز آنگونه که آقای کرزی میگوید موافقت خود را با امضای چنین پیمانی اعلام کردهاند. به گفته آقای کرزی تنها مقامهای ایرانی صریحاً گفتهاند که با امضای چنین پیمانی مخالفند، اما به تصمیم و اراده مردم افغانستان، احترام میگذارند.
[↑] نفع و ضرر موافقتنامه
آقای کرزی سعی کرد در این سخنرانی، نکات مختلف این موافقتنامه و نفع و ضرر آن را برای اعضای لویهجرگه توضیح دهد: «اما در مورد سود این قرارداد باید بگویم افغانستان هنوز در مرحله انتقالی قرار دارد و ادامه حضور و حمایت جامعه بینالمللی از افغانستان بسیار مهم است در صورتیکه برای افغانستان صلح و آرامش بیاورد. من میدانم که آوردن صلح بهدست آمریکاییها است و تجربه که در ده سال گذشته بهدست آوردهام به من نشان میدهد که صلح بهدست آمریکا است. اول اگر آمریکا و دوم اگر پاکستان در کنار افغانستان ایستاد شوند، هم در افغانستان و هم در پاکستان صلح تامین خواهد شد.»
آقای کرزی افزود: در این روند آمریکا عجله داشت اما ما که طرف ضعیف بودیم، دقت را معیار قرار دادیم ماده به ماده، فقره به فقره و جز به جز آن را خواندیم و تغییرات لازم را در آن وارد کردیم.
آقای کرزی افزود که در چانهزنیهای سیاسی که در یک سال و نیم گذشته داشته است، سعی کرده از ضررهای این موافقتنامه به نفع افغانستان بکاهد. او تاکید کرد که در مورد مصونیت قضایی و نیز موارد دیگر این موافقتنامه، تصمیم نهایی با اعضای لویهجرگه خواهد بود.
رئیس جمهوری افغانستان هچنین تاکید کرد که عدم همکاری بینالمللی سبب انزوای افغانستان خواهد شد و افغانستان در شرایط کنونی که به گفته او در حال گذار به دوره ثبات است، به حمایتهای صادقانه بینالمللی نیاز دارد.
[↑] قرائت نامه اوباما در لویهجرگه
مصونیت قضایی سربازان آمریکایی در افغانستان، و مجوز ورود آنها بهخانههای افغان برای بازرسی، از موارد جنجالبرانگیزی بوده که در یک سال و نیم گذشته و نیز در روزهای منتهی به برگزاری لویهجرگه خبرساز شد.
آقای کرزی همچنین نامهای از باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا را در این جرگه قرائت کرد که در آن آقای اوباما گفته است، سربازان آمریکایی تنها زمانی وارد خانههای افغانها خواهند شد که تهدید امنیتی جان یک شهروند آمریکایی را بهخطر انداخته باشد.
در بخشی از نامه آقای اوباما آمده است: «ﻣﺴﺮت دارم ﮐﻪ ﻣﺎ روﯼ ﻣﺘﻦ ﻗﺮارداد دوﺟﺎﻧﺒﻪ اﻣﻨﻴﺘﯽ ﮐﻪ زﻣﻴﻨﻪ ﺗﺤﻘﻖ همکاریهای اﺳﺘﺮاﺗﮋﻳﮏ ﻣﻴﺎن اﻳﺎﻻت ﻣﺘﺤﺪه آﻣﺮﻳﮑﺎ و اﻓﻐﺎﻧﺴﺘﺎن را ﻓﺮاهم میکند. ﺑﻪ ﻣﻮاﻓﻘﺖ رﺳﻴﺪﻳﻢ. اﻳﻦ ﻗﺮارداد ﻣﺒﻴﻦ ﻳﮏ ﺗﻮاﻓﻖ ﻧﻴﺮوﻣﻨﺪ ﻣﻴﺎن ﮐﺸﻮرهای ﻣﺎ ﺑﻮده و ﺑﻨﻴﺎد اداﻣﻪ همکاریهای ﻣﺎ ﺑﺮاﯼ اﻳﺠﺎد ﻳﮏ ﺁﻳﻨﺪه ﺑﻬﺘﺮ ﺑﺮاﯼ اﻓﻐﺎﻧﺴﺘﺎن را میگذارد.»
[↑] وطن فروشی؟
در جریان سخنرانی حامد کرزی در مراسم لویهجرگه یکی از نمایندگان به او اعتراض کرد و لحظاتی سخنرانی او را قطع کرد. خانم بلقیس روشن یکی از سناتوران زن افغان امضای این موافقتنامه را وطن فروشی خواند.
آقای کرزی در پاسخ به اعتراض این خانم گفت، برگزاری لویهجرگه بههمین منظور است که مفاد و مضار این موافقتنامه با دقت تمام بررسی شود.
افزون بر این، در روزهای گذشته، بیلبوردهایی نیز در سطح شهر نصب شده بود که امضای موافقتنامه امنیتی را، بهضرر افغانستان و «تسلط کفار بر مومنان» خوانده و مردم را برای تظاهرات علیه آن دعوت کرده بود.
هفته گذشته جبهه تازه تشکیل سیاسی موسوم به جبهه وحدت ملی، با راه اندازی تظاهراتی، مخالفت خود را با این موافقتنامه اعلام کرد.
[↑] تلاش برای برهم زدن لویهجرگه
در همین حال صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله در پایان روز اول جرگه در کنفرانس مطبوعاتی گفت که نیروهای امنیتی افغان کشف کردهاند که گروههایی در صدد برهم زدن جرگه هستند و علاوه بر آن این افراد تلاش دارند تا رایزنیهایی را انجام دهند که سمت و سوی جرگه را به سمتی هدایت کنند که دلخواه آنان است.
او گفت: «بعد از پایان جرگه، تمامی اطلاعاتی را که نیروهای امنیتی در اختیار دارند، با شما (رسانهها) در میان میگذاریم و اکنون به این دلیل نمیخواهیم گزارش بدهیم که در دوران لویهجرگه باعث نگرانی مهمانهای شرکتکننده نشود.»
سخنگوی وزارت داخله گفت علاوه برکنترل سطح شهر توسط هلیکوپترها، چهار بالن بزرگ در چهار گوشه شهر نصب شده که دوربینهای امنیتی در این بالنها کارگذاری شدهاند و میتوانند تمام حرکتهای مشکوک در سطح شهر را تحت نظارت بگیرند.
[↑] عذرخواهی
تدابیر امنیتی جدی برای تامین امنیت لویهجرگه، سبب شد که شورای وزیران از سهشنبه گذشته تا یکشنبه آینده را در کابل پایتخت تعطیل عمومی اعلام کند. حامد کرزی در آغاز سخنرانی خود، از دانشجویان پلیتکنیک که درسهایشان تعطیل شده و خوابگاههایشان در اختیار اعضای لویهجرگه قرار گرفته، و نیز بهدلیل تعطیل عمومی و مشکلات ترافیک در کابل، از شهروندان کابل، و دانشجویان پلیتکنیک، عذر خواهی کرد.[۱]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- کرزی: موافقتنامه امنیتی با آمریکا بعد از انتخابات امضا خواهد شد،وبسایت فارسی بی بی سی (بخش افغانستان): پنجشنبه ٢۱ نوامبر ٢٠۱٣ - ٣٠ آبان ۱٣۹٢
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ وبسایت فارسی بی بی سی (بخش افغانستان)