در کشتن هدفمند شورشیان افغانستان
اسناد محرمانهای که به تازگی از سوی روزنامهی آلمانی «بیلد» افشا شده، نشان میدهند که ظاهراً ارتش و سازمان اطلاعات آلمان در عملیات از بینبردن هدفمند شورشیان افغان، بیش از آنچه که تا کنون تصور میشده، نقش داشتهاند.
ژنرال مارکوس کنایپ
ماهها است که در آلمان بر سر میزان و نوع مشارکت نیروهای آلمانی در عملیات هواپیماهای بیسرنشین در افغانستان بحث در جریان است. مخالفان «گشتهای تجسسی» اینگونه پهپادها، در این رابطه موضوع «کشتن هدفمند شورشیان افغان» را که در سطح بینالمللی نیز مناقشهبرانگیز است، مطرح میکنند. این مخالفان بهکارگیری پهپاد در جنگ را بهطور کلی رد میکنند و معتقدند که «اعمال خشونت و کشتن انسانها بدون شرکت در جنگ و با استفاده از رایانه از قبح این اقدام میکاهد.»
روزنامهی آلمانی «بیلد»، اکنون با انتشار گزارشی در بارهی نقش ارتش و سازمان امنیت این کشور در اینگونه عملیات در شمارهی سهشنبه (۳۰ دسامبر) خود، دامنهی این بحث را گستردهتر کرده است.
این روزنامه با استناد به اسناد محرمانهی ارتش آلمان مینویسد که ژنرال مارکوس کنایپ، در مقام فرماندهی نیروهای آلمانی در مزار شریف در سال ۲۰۱۱ در افغانستان، شخصاً در انتخاب «اهداف انسانی» شرکت کرده است. بر پایهی این اسناد، طبق ساختار سازمانی این فرماندهی، یک «واحد پشتیبانی از هدف» وجود داشته که وظیفهی آن «گردآوری اطلاعات در جهت تعیین اهداف احتمالی انسانی» بوده است.
مارکوس کنایپ و وزیر پیشین دفاع آلمان (چپ) توماس دمزیر
بر پایهی گزارش «بیلد»، سربازان این واحد میبایست یک «دوسیهی اهداف» تهیه کنند و آن را به اطلاع و تایید کنایپ برسانند. این روزنامه به نقل از صورت جلسهی ماه مه سال ۲۰۱۱ مینویسد که ژنرال کنایپ در این نشست از سربازان خواسته بود، بازداشت یا «خنثیکردن» یک شورشی بهنام «قاری حفیظ» را در «اولویت» قرار دهند. همین گزارش حاکی از آن است که شرکتکنندگان در جلسه، در رابطه با «از بینبردن» سایر شورشیان ابراز نگرانی کرده بودند. بهنظر آنان این کار، «از آنجا که شورشیان، از قدرت، اسلحه، پول و مواد مخدر برخوردارند، به ایجاد خلاء قدرت» میانجامد.
▲ | موافقت سازمان اطلاعات و امنیت آلمان |
در این گزارش همچنین آمده است که سازمان اطلاعات آلمان (BND) موافقت کرده، در صورت وجود خطری فوری در رابطه با کشتن «هدفمند»، بتوان از اطلاعات گردآوریشده از سوی این سازمان استفاده کرد. روزنامهی «بیلد» به نقل از گزارشی از BND در بارهی یک فرماندهی طالبان بهنام قاری یوسف در اوت ۲۰۱۱ مینویسد: «استفاده (از اطلاعات گردآوریشده) در عملیات خشونتباری که به مرگ ختم میشود، تنها در صورت و در زمانی مجاز است که یک حملهی متقابل یا خطری بلافاصله وجود داشته باشد.» افزون بر این، شماره تلفنهایی که در ردیابی محل اقامت قاری یوسف میتوانستند مفید واقع شوند، نیز در گزارش سازمان امنیت آلمان ثبت شده بودند.
در ۱۳ سال گذشته که نیروهای بینالمللی به رهبری ناتو، مبارزه علیه طالبان را در افغانستان پیش بردند، پیش از همه نیروهای ایالات متحدهی امریکا بر فراز افغانستان و پاکستان پرواز کردند و فرماندهان طالبان و دیگر شورشیان را مورد حمله قرار دادند.
ماموریت نیروهای بینالمللی، در آخرین روز سال جاری (۳۱ دسامبر) بهطور رسمی پایان میگیرد. در این ماموریت، ۵ هزار سرباز آلمانی شرکت داشتند. بر اساس تصمیم پارلمان آلمان، در سال ۲۰۱۵، ۸۵۰ نظامی دوباره به افغانستان اعزام میشوند تا نیروهای نظامی و انتظامی این کشور را آموزش دهند.
[
▲]
يادداشتها
[
▲]
پینوشتها
نقش نیروهای آلمانی در کشتن هدفمند شورشیان افغانستان، دویچهوله فارسی: سهشنبه ٣٠ دسامبر ٢٠۱۴ - ۹ دی ۱٣۹٣
[
▲]
جُستارهای وابسته
□
□
□
[
▲]
سرچشمهها
□ وبسایت دویچهوله فارسی
در کشتن هدفمند شورشیان افغانستان
نمایندگان مخالف دولت آلمان خواهان تحقیق در مورد گزارشی شدهاند که نشان میدهد ارتش و سازمان اطلاعات خارجی این کشور در «قتل هدفمند» شماری از افراد وابسته به گروه طالبان با ناتو همکاری کردهاند.
مجله آلمانی اشپیگل در شماره روز یکشنبه ۲۸ دسامبر خود گزارش داده بود که بر مبنای مدارک سری ناتو، آلمان از جمله کشورهایی بوده که نام شماری از شبه نظامیان طالب را به فهرست افرادی اضافه کردهاند که باید هدف قرار میگرفتند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس، یان ون آکن، نماینده چپگرای مجلس آلمان، خواهان «تحقیقی جامع» در این مورد شده که آیا اطلاعاتی که ارتش و سازمان اطلاعات خارجی این کشور در اختیار داشتهاند، در کشتن افرادی خاص آن هم بدون محاکمه، استفاده شده یا نه؟
اگنیسکا بروگر، دیگر نماینده مجلس و از اعضای حزب سبزهای آلمان هم گفته که «این مساله که آیا ارتش و سازمان اطلاعات خارجی آلمان در کشتار هدفمند افراد، بهعنوان بخشی از عملیات آیساف شرکت داشتهاند یا نه، باید بسیار زود مشخص شود.»
سرهنگ مارکوس بک، سخنگوی ارتش آلمان استفاده از اطلاعات نیروهای این کشور در تهیه فهرست مذکور را تأیید کرده اما گفته است که آلمان تنها خواهان بازداشت شدن افرادی بوده که نام آنها را به این فهرست اضافه کرده است.
آقای بک به آسوشیتد پرس گفته است: «در هر عملیات نظامی که مسئولیت آن با نیروهای آلمانی بوده، هدف تنها بازداشت افراد مورد نظر بوده است.»
پیشتر روزنامه آلمانی بیلد نیز از قول یکی از فرماندهان نیروهای آلمانی مستقر در افغانستان نوشته بود که این فرمانده خواهان بازداشت و یا «خنثی شدن» یکی از شبه نظامیانی شده که نامش در این فهرست آمده است.
آقای بک در واکنش به این نقل قول گفته است که تعریف رایج ناتو از اصطلاح خنثی شدن، کشتن هدف نیست بلکه این اصطلاح بهمعنای «غیر فعال شدن یا غیر قابل استفاده شدن هدف برای یک دوره موقت» است.
آسوشیتد پرس نوشته است که یک مقام امنیتی آلمان نیز تایید کرده که سازمان اطلاعات خارجی این کشور اطلاعاتی را در ارتباط با افغانستان، در اختیار «سازمانهای اطلاعاتی دوست» گذاشته اما با این شرط که از این اطلاعات برای شکنجه افراد، توجیه صدور حکم اعدام و روند معمول بررسیهای قضایی استفاده نشود.
مجله اشپیگل در گزارشی با نام «فهرست اوباما: تاریخچه مشکوک قتلهای هدفمند در افغانستان» ادعا کرده است که به اسناد محرمانه سازمان ناتو دست یافته که نشان میدهد نیروهای آمریکایی، بریتانیایی و متحدان آنها در گزینش اهدافی برای کشتن، دستودلبازی زیادی داشتهاند.
نیروهای ناتو روز یکشنبه رسماً به سیزده سال عملیات رزمی خود در افغانستان پایان دادند
این مجله میگوید بر بنیاد این اسناد که برخی از آنها در میان مدارکی است که ادوارد سنودن، پیمانکار سابق اداره امنیت ملی آمریکا افشا کرده است، ناتو در افغانستان تنها اعضای طالبان را هدف قرار نمیداده بلکه نام افراد دیگری از جمله قاچاقچیان مواد مخدر نیز در این فهرست دیده میشود.
به نوشته این مجله، مدارک جدید نشان میدهد که ناتو حتی در برخی موارد سربازانی را که متهم بهدست داشتن در حملات علیه نیروهای ناتو بوده و یا قصد پیوستن به طالبان را داشتهاند نیز وارد این فهرست کرده است تا کشته شوند.
اشپیگل نوشته است که شماری از افراد نیز تنها برای جمعآوری اطلاعات لازم در موردشان به این فهرست افزوده میشدند، از جمله عطامحمد نور، والی قدرتمند ولایت بلخ در شمال افغانستان که در سال ۲۰۱۰ اسمش وارد این فهرست شده است.
این مجله نوشته است مدارک بهدست آمده نشان میدهد که نام افرادی در پاکستان نیز در فهرست قتلهای هدفمند ناتو دیده میشود.
گزارش مجله اشپیگل در همان روزی منتشر شده است که نیروهای ناتو، پس از سیزده سال حضور در افغانستان، به عملیات رزمی خود در این کشور رسماً پایان دادند.
[
▲]
يادداشتها
[
▲]
پینوشتها
احزاب مخالف دولت در آلمان خواهان تحقیق در مورد قتلهای هدفمند ناتو در افغانستان شدند، وبسایت فارسی بیبیسی: سهشنبه ٣٠ دسامبر ٢٠۱۴ - ۹ دی ۱٣۹٣
[
▲]
جُستارهای وابسته
□
□
□
[
▲]
سرچشمهها
□ وبسایت فارسی بی بی سی