جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۳ شهریور ۱۰, دوشنبه

انسان‌ها و نئاندرتال‌ها

از: بخش دانش و فناوری رادیو فردا

انسان‌ها و نئاندرتال‌ها

«قرن‌ها» همزیستی در کنار یکدیگر

فهرست مندرجات

[قبل][بعد]


انسان نئاندِرتال (Homo neanderthalensis) گونه‌ای از سردهٔ انسان بود که در اروپا و قسمت‌هایی از غرب آسیا، آسیای مرکزی و شمال چین (آلتای) سکونت داشتند. برخی ژن‌ها میان نئاندرتال‌ها و انسان امروزی مشترک است. این به آن دلیل است که نئاندرتال‌ها و اجداد انسان مدرن زمانی که ابتدا شروع به مهاجرت از آفریقا به نقاط دیگر جهان کردند، با یکدیگر آمیزش داشتند. بدن نئاندرتال‌ها برای زندگی در آب و هوای سرد سازگاری یافته بود، به‌طور مثال آن‌ها کاسۀ سر بزرگ داشتند، کوتاه قامت اما بسیار قوی بودند و دارای بینی بزرگی بودند، ویژگی‌هایی که مطلوب آب و هوای سرد هستند.[۱]



[] انسان‌ها و نئاندرتال‌ها «قرن‌ها» همزیستی داشته‌اند

تا کنون تصور می‌شد که انسان‌های امروزی و پسرعمو‌های ديرين‌ آن‌ها هرگز با يکديگر ملاقات نکردند، اما دانشمندان می‌گويند اين دو گونه «حدود ۲۰۰۰۰ سال» در کنار يکديگر زندگی کرده‌اند.

به نوشته روزنامه «ايندپندنت»، بررسی‌های پژوهشگران نشان داده که آخرين نشان برجای مانده از نئاندرتال‌ها مربوط به ۴۰۰۰۰ سال پيش است و اين گونه احتمالاً در نقطه‌ای در اروپای غربی برای هميشه از صفحه روزگار محو شده است.

يافته‌ی اخير اثباتی است بر اين نظريه که نئاندرتال‌ها تا ۲۰۰۰۰ سال در کنار هوموساپين‌ها زندگی کرده‌اند. هوموساپين‌ها به گونه‌ جانوری گفته می‌شود که از لحاظ کالبدشناسی (آناتومی) در دسته «انسان امروزی» طبقه‌بندی می‌شود.

اما اين‌که «چگونه» و «چه زمانی» نئاندرتال‌ها از بين رفتند دو راز بزرگ نظريه فرگشت (تکامل) بوده است. در تلاش برای يافتن پاسخ پرسش دوم پژوهشگران موفق شده‌اند از طريق انجام آزمايش‌های راديو‪کربن بر روی استخوان‌ها‬ و ابزار برجای‌مانده از نئاندرتال‌ها راز زمان انقراض نئاندرتال‌ها را حل کنند.

دانشمندان ۱۹۶ نمونه استخوان، ذغال‌سنگ و صدف برجای مانده از ۴۰ محل شناخته شده زندگی نئاندرتال‌ها از اسپانيا تا روسيه را بررسی کرده و به اين نتيجه رسيدند که اين گونه حدود ۳۹۰۰۰ سال پيش از ميان رفت.

اين تاريخ بدان معنا است که همزيستی نئاندرتال‌ها و هوموساپين‌ها در اروپا دست‌کم ۴۰۰۰ سال به‌طول انجاميد. ممکن است اين زمان در آسيا تا ۲۰۰۰۰ سال به درازا کشيده باشد.

پژوهش‌های قديمی‌تر نشان می‌دهند که نئاندرتال‌ها حدود ۲۵۰۰۰۰ سال پيش نخستين‌بار در اوراسيا ظاهر شدند و اندکی پس از پيداشدن هوموساپين‌ها از بين رفتند. دانشمندان باور دارند که رقابت احتمالی بر سر منابع و حتی مناقشات خشونت‌آميز ميان دو گونه در نهايت نئاندرتال‌ها را به جنوب اسپانيا عقب راند.

به‌رغم اين رقابت‌ها، بررسی‌های جديد نشان می‌دهد که درجه‌ای از اختلاط ژنتيکی و زاد و ولد ميان دو سرشاخه ديرين بشر نوين وجود داشته است. اين ترکيب ژنتيک بيشتر در آسيا به‌چشم می‌خورد.

روزنامه «گاردين» نيز در مطلبی درباره کشف جديد درباره سرنوشت نئاندرتال‌ها به نقل از «توماس هايم»، استاد باستان‌شناسی دانشگاه آکسفورد، نوشت که شواهدی يافته شده که حاکی است واپسين نسل‌های نئاندرتال‌ها تحت تأثير فرهنگ انسان‌های امروزی قرار گرفته بودند. نمونه‌های ابزار برجای مانده از مکان زندگی نئاندرتال‌ها شبيه ابزاری است که به ظاهر توسط انسا‌ن‌هايی به اروپا وارد شد که از آفريقا به آن‌جا کوچ کردند.

بعيد نيست که يافته‌های جديد به‌معنای آن باشد که هم‌چنان که نئاندرتال‌ها توسط انسان‌های تازه‌وارد از سرزمين‌های خود بيرون رانده می‌شدند برخی از فن‌آوری‌های مورد استفاده آن‌ها را نيز کسب کرده باشند.

به گفته توماس هايم، «در نهايت اين آن‌ها بودند که در رقابت شکست خوردند.»[٢]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط عایشه شکوری ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- انسان‌ها و نئاندرتال‌ها «قرن‌ها» همزيستی داشته‌اند، وب‌سایت علمی بیگ بنگ
[٢]- انسان‌ها و نئاندرتال‌ها «قرن‌ها» همزيستی داشته‌اند، وب‌سایت رادیو فردا (بخش دانش و فناوری): دوشنبه ۱۰ شهریور ۱۳۹۳



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

وب‌سایت رادیو فردا (بخش دانش و فناوری)؛ برگرفته از: روزنامۀ «ايندپندنت»، رجوع شود به:
وب‌سایت علمی بیگ بنگ