گزارش از: کاوون خموش |
بانوی اول بهدنبال کمک به زنان افغان
فهرست مندرجات
- قصر دو طبقهِ شماره ۲
- زن لبنان و افغانستان
- خانواده افغان-لبنانیِ آمریکایی
- نگارخانه
- يادداشتها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
[قبل] [بعد]
در اولین مصاحبه تلویزیونیاش با لباسی ساده جلوی دوربین بیبیسی ظاهر شد، با ظاهری آرام، خندهروی، با موهای کوتاه و گوشی همراهی بهدست.
رولا غنی چهل سال پیش، با اشرف غنی احمدزی ازدواج کرد. شوهر و بستگانش او را «بیبیگل» صدا میزنند و شصت سال دارد.
رولا غنی با نام محلی «بیبیگل» نخستین افغان خارجیالاصلی است که بانوی اول افغانستان شده و نخستین بانوی اول افغانستان که در ریاست جمهوری برای خود دفتر باز میکند. او در اولین مصاحبه تلویزیونی خود جلو دوربینهای بیبیسی قرار گرفت.
بیبی گل میگوید خوشحال است شوهرش را در جایگاه ریاست جمهوری افغانستان میبیند چون برای چنین روزی انتظاری طولانی کشیدند. او میگوید: «آقای احمدزی برای این که رهبر این کشور شود زحمت زیادی کشیده و برای آوردن رفاه و آزادی در کشور برنامههای زیادی دارد.»
اشرف غنی احمدزی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۹ افغانستان هم نامزد بود ولی پیروز نشد و در این انتخابات هم در دور دوم پس از روندی جنجالی،طولانی و پر ماجرا بر اساس توافقی که طراحی آن بهدست آمریکا بود، بهعنوان رئیس جمهوری افغانستان معرفی شد.
بانوی اول افغانستان اشرف غنی احمدزی را «فردی مناسب برای موقعی مناسب» میداند و میگوید که «آقای کرزی تلاش کرد و صلح آورد» و حالا زمینه آوردن اصلاحات برای شوهرش مهیا شده است.
قصر دو طبقهِ شماره ۲ | ▲ |
قصر شماره ۲ ساختمانی دو طبقه است در محوطه پشت کاخ اصلی ریاست جمهوری. باغچهای سبز دارد و برای رسیدن به آن باید پنج ایست بازرسی را طی کرد. این ساختمان که روبهروی ساختمان شورای امنیت ملی قرار دارد، قبلاً از مهمانخانههای ویژه ریاست جمهوری بود که حالا برای دفتر کار بانوی اول در نظر گرفته شده است.
رولا غنی قرار است حداقل پنج سال آینده را در همین فضای نسبتاً بسته، تحت تدابیر شدید امنیتی و دیوارهای ضخیم ارگ که با درختهای انبوه احاطه شده کار کند. میگوید کار اصلیاش روی فعالیتهای اجتماعی و کمک به مردمان بیبضاعت متمرکز خواهد بود.
خانم رولا میگوید فکر نمیکند برای کمک به زنان در خیابانها راه بیافتد و به هر دری بکوبد چرا که تصمیمی برای تغییر ساختار اجتماعی ندارد بلکه میخواهد نقش تسهیل کنندهای برای تشویق زنان بهمنظور پیاده کردن طرحها و آرزوهایشان داشته باشد.
رولا غنی کارهایش را با یک دستیار و چند مشاور و یک هماهنگکننده آغاز کرده و همچنان مشغول آماده سازی دفتر است و میگوید میخواهد در سه ماه آینده کار خاصی انجام ندهد و فقط از مردم بشنود.
زن لبنان و افغانستان | ▲ |
از نظر بانوی اول افغانستان زن بودن در زادگاه او (لبنان) و افغانستان تفاوتهای زیادی دارد. او میگوید: «در لبنان زنان به حقوق خود دست یافتهاند و برایشان امکانات زیادی فراهم شده. آنها میتوانند آزادانه در خانه و بیرون کار کنند. در لبنان به زنان ارج گذاشته میشود اما در افغانستان زنان هنوز در بسیاری از موارد حتی احترام هم نمیشوند.»
رولا غنی در سال ۱۹۶۹ زمانی که تازه از فرانسه برگشته بود
اشرف غنی در نخستین سخنرانی خود بهعنوان رئیس جمهوری افغانستان پس از مراسم تحلیف از همسرش بهنام بیبیگل یاد کرد و از او تشکر کرد. رولا غنی در میان شرکت کنندگان مراسم تحلیف بود.
او میگوید که وقتی احمدزی بهطور علنی از او نام گرفت «بسیار خوشحال» شد. به نظر او آقای غنی با این کار به همه گفت که برای همسرش احترام قائل است و به نظر او این نشانهای از احترام شوهرش به زنان بود.
از خانم رولا پرسیدیم که چرا رئیس جمهوری او را بیبیگل خطاب کرد؟ با لبخندی جواب داد که سه سال پس از سفرشان به افغانستان شوهرش پیشنهاد کرد که لقبش بیبیگل باشد. خود رولا غنی هم مدتها مادرشوهرش را «ضیاگل» صدا میکرده ولی بعدها متوجه شده که نام اصلی مادر احمدزی «کوکبه» است.
خانواده افغان-لبنانیِ آمریکایی | ▲ |
اشرف غنی احمدزی و رولا در دانشگاه با هم آشنا شدند و تصمیم گرفتند ازدواج کنند.
خانواده رولا ترجیح میدادند که دخترشان با یکی از نزدیکان یا پسران همسایه ازدواج کند چون نمیخواستند دخترشان از آنها دور شود. اما وقتی والدین خانم رولا با احمدزی آشنا شدند و بعدتر به افغانستان سفر کردند، به این وصلت رضایت دادند.
رولا و اشرف غنی احمدزی با خانوادهشان. آنان دختری بهنام مریم و پسری بهنام طارق دارند.
در آنسال پدر خانم رولا با دخترش به افغانستان سفر کرد و احمدزی و رولا غنی پس از سه ماه نامزدی ازدواج کردند. حاصل این ازدواج دختری بهنام مریم و پسری بهنام طارق است که در آمریکا بهدنیا آمده و بزرگ شدهاند و در همانجا مشغول کار و تحصیلاند.
خانم غنی میگوید سفر از یک کشور به کشوری دیگر با تنوع فرهنگی، اجتماعی و سنتی برای خانم رولا غنی که چهار سال در فرانسه درس خوانده و سالهای زیادی را در آمریکا سپری کرده چندان دشوار نبوده و همین سبب شده تا او خود را در میان اعضای خانواده احمدزی راحت احساس کند.
پوشش، خوراک و رفتارها و بافت خانوادگی او با افغانها نزدیکی دارد و برای همین میگوید با هیچ مشکلی روبهرو نشده است.
بیبیگل هرچند متوجه چالشهایی برای رسیدن به اهدافش است اما میگوید در حرفها و نظراتش آزادی کامل دارد و میخواهد وقتی ریاست جمهوری را ترک میکند، میراثش این باشد که زنان افغانستان مثل هر جای دیگر دنیا احترام شوند و آزادی داشته باشند.[۱]
نگارخانه | ▲ |
رولا غنی در روزنامهنگاری لیسانس دارد و در روابط بینالملل تا فوقلیسانس تحصیل کرده است
دفتر خانم رولا غنی در محوطه پشتی قصر شماره اول ریاست جمهوری است که با درختها و دیوارهای تنومند احاطه شده است. در این تصویر او در دفتر کارش است.
خانم رولا میگوید انتظار دارد زنان افغان احترام شوند
برادر خانم رولا میگوید که رولا غنی در کودکی به پیانو و از ورزشها به شنا و کوهنوردی علاقه داشت
رولا غنی میگوید که در هیچ یک از شبکههای اجتماعی حساب کاربری ندارد و همه حسابهایی که بهنام او ساخته شده، جعلیاند
او زنی خوشبرخورد و خندهرو است که بهفارسی و شش زبان دیگر صحبت میکند
رولا غنی میگوید چالشهای زیادی فراراه زنان وجود دارد و برای همین زنان باید خودشان برای خود تصمیم بگیرند.
بانوی اول افغانستان با تیم خبری بیبیسی
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- بانوی اول به دنبال کمک به زنان افغان، وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: چهارشنبه، ۱۵ اکتبر ٢٠۱۴ - ٢٣ مهر ۱٣۹٣
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان