|
وارتان گریگوریان
فهرست مندرجات
زندگینامهها ظهور افغانستان نوین
وارتان گریگوریان (به انگلیسی: Vartan Gregorian؛ به ارمنی: Վարդան Գրիգորեան) (زادهی ۱۳۱۳ خ -)، تاریخنگار ارمنی-آمریکاییزادهی ایرانی و یکی از شخصیتهای برجستهی فرهنگی در آمریکاست که از سال ۱۹۹۷ عنوان ریاست بنیاد کارنگی را بر عهده دارد. وی نویسندهی کتاب «ظهور افغانستان نوین» است.
▲ | زندگینامه |
وارتان گریگوریان، در ۱۹ فروردین ۱۳۱۳ خورشیدی (۸ آوریل ۱۹۳۴ میلادی)، در تبریز ایران، از پدر و مادری ارمنی بهدنیا آمد. هنگامی که وارتان شش سال داشت مادر ۲٦ ساله او از ذاتالریه درگذشت. پدر وی در شرکت نفت ایران و انگلیس در شهر آبادان کار میکرد و بیشتر اوقات دور از خانه بود. از اینرو، بزرگ کردن و پرورش وارتان بر عهدهی مادر بزرگ مادریاش افتاد.
او تحصیلات مقدماتی را در مدرسه مموریال تبریز به اتمام رسانید و با سفارش کنسول وقت فرانسه در تبریز و با حمایت یکی از کسبهی محلی (عینکساز) برای دریافت گذرنامه توانست برای تحصیلات متوسطه به لبنان برود. پس از اتمام تحصیلات در لبنان با توصیه رئیس وقت جامعهی امداد برای ارمنیان در لبنان تصمیم به ادامه تحصیل در ایالات متحده گرفت. او درخواست پذیرش برای تحصیلات تکمیلی را به دو دانشگاه استنفورد و برکلی فرستاد و موفق به اخذ پذیرش از هر دو دانشگاه شد. به دلیل آنکه نامهی پذیرش استنفورد را زودتر دریافت نموده بود این درخواست را پذیرفت. وارتان در سال ۱۹۵٦ وارد دانشگاه استنفورد شد و دکتری خود را در رشتههای تاریخ و علوم انسانی در این دانشگاه به اتمام رسانید.
از سال ۱۹٦۲ تا سال ۱۹٦۸، وارتان سابقهی تدریس در کالج سانفرانسیسکو را دارد. وی برای مدتی کوتاه دانشیار دانشگاه کالیفرنیا، در شهر لسآنجلس و سپس، در دانشگاه تگزاس در آستین بود، که در سال ۱۹۷۲ لقب استادی خود را از همانجا دریافت کرد. پس از آن بهعنوان استاد در دانشگاه پنسیلوانیا تدریس نمود.
از سال ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۷ وارتان ریاست دانشگاه براون در ایالت رود آیلند را بر عهده داشت و از سال ۱۹۹۷، او دوازدهمین رئیس بنیاد کارنگی نیویورک است، که توسط آندرو کارنگی در سال ۱۹۱۱، بهمنظور پیشبرد و ترویج دانش و آگاهی در آمریکا تأسیس شد. او که از سابقه درخشانی در محافل آکادمیک آمریکا برخوردار است ، موفق به دریافت چندین تقدیرنامه و عالیترین نشانهای افتخار شده است.
▲ | آثار |
وارتان گوریگوریان، افزون بر صدها مقاله، کتابهای زیادی، از جمله: «راهی خانه»، «اسلام، قطعه قطعه، نه یک پارچه» و «ظهور افغانستان نوین» را نوشته است.
ظهور افغانستان نوين، كه یك اثر تحقیقی است و در سال ۱۹٦۹ میلادی (۱۳۴٨ خورشیدی) به زبان انگلیسی منتشر گردید که بعدها برای اولینبار توسط «علی عالمی كرمانی»، مترجم افغان بهفارسی ترجمه شده و در سال ۱۳٨٨ در تهران بهچاپ رسیده است. در این کتاب، نویسنده تلاش كرده است تا تكامل تدریجی افغانستان نوین را كه از عصر «امیر شیرعلیخان» در این كشور آغاز شده است ترسیم كند. آنگونه كه در مقدمه كتاب به آن اشاره شده است، نویسنده برای تكمیل تحقیقات در مورد تاریخ مدرن افغانستان، بیش از هشت سال وقت صرف كرده و برای این منظور سفرهایی به انگلستان، فرانسه، افغانستان، هند، پاكستان، ایران و لبنان داشته است. منابع نویسنده در این اثر، كتابهای موزه انگلیس و اداره ثبت احوال لندن، كتابخانه ملی پاریس، كتابخانه دانشگاه آمریكایی بیروت، كتابخانه مجلس تهران و بسیاری از كتابخانههای مشهور منطقهای و بینالمللی بوده است، كه نام تمام آثاری كه در این كتاب مورد استفاده قرار گرفته، در پایان كتاب ذكر شده است.
[▲] يادداشتها
[▲] پيوستها
...
[▲] پینوشتها
...
[▲] جُستارهای وابسته
□
□
□
[▲] سرچشمهها
□
□
□
□
[▲] پيوند به بیرون
□ [۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]
ردهها: │ زندگینامهها │ تاریخنگاران ایرانی