جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۶ دی ۴, دوشنبه

جمعیت اسلامی با کناره‌گیری عطامحمد نور موافق بود

از: بخش فارسی بی‌بی‌سی

استعفای عطامحمد نور


فهرست مندرجات

.



جمعیت با کناره‌گیری عطامحمد نور موافق بود

دکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی در دولت جمهوری اسلامی افغانستان می‌گوید «حزب جمعیت با منظوری استعفای آقای نور موافق بوده است».

عطامحمد نور، در جشن نوروز ۱٣۹٦ گفته بود که به‌زودی درباره‌ی استعفایش از ولایت بلخ تصمیم می‌گیرد، ولی در واقع، او نه‌تنها تصمیمی در این مورد اتخاذ نکرد، بلکه ائتلاف سه‌جانبه‌ای با معاون اول اشرف غنی، ژنرال عبدالرشید دوستم و معاون دوم عبدالله عبدالله، محمد محقق در ترکیه ایجاد کرد و انتقادات شدیدالحنی علیه رهبران دولت وحدت ملی مطرح و باری در هرات از اصطلاح «سقوط» دولت وحدت ملی استفاده کرد.

عطامحمد نور پیش از این گفته بود که برای کنار رفتن از ولایت بلخ شرایطی دارد و برکناری‌اش بدون در نظرداشت خواسته‌های او موجب تنش در ولایت‌های شمالی به‌ویژه ولایت کلیدی بلخ خواهد شد. ولی پس از امضای توافق‌نامه آشتی بین دولت و حزب اسلامی ـ رقیب جمعیت اسلامی ـ و تنش لفظی بین رهبران جمعیت اسلامی و گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی، روابط عطامحمد نور با دفتر ریاست جمهوری تیره شد. اکنون او مدعی است که «والی بلخ می‌ماند تا پروژه طالبان و داعش ناکام شود و رهبران حکومت وحدت ملی به این دلیل نمی‌توانند او را برکنار کنند که یکی از آن‌ها (رئیس‌جمهوری) طرف توافق حزب جمعیت اسلامی در تشکیل حکومت وحدت ملی است و دیگری (رئیس اجرائی) منصوب جمعیت اسلامی است.».

با این حال، حامیان دولت به‌شمول نزدیکان رئیس‌جمهوری و رئیس اجرائی افغانستان می‌گویند که عطامحمد نور نمی‌تواند هم والی دولت باشد و هم از امکانات دولتی بهره‌مند باشد و هم در اردوگاه مخالفان سیاسی دولت علیه دولت فعالیت کند و از آن انتقاد کند.

عطامحمد نور حدود چهارده سال می‌شود که به‌عنوان والی بلخ کار کرده است. ولایت بلخ در شمال افغانستان به دلایل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اهمیت دارد و پایگاه اجتماعی نور است. او رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی نیز است. این حزب در ساختار قدرت دولتی سهم برجسته‌ای دارد. دکتر عبدالله هم از اعضای این حزب است. غیر از وزیر خارجه، شماری دیگر از مقام‌های ارشد دولتی هم از اعضای جمعیت اسلامی هستند.

عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان، می‌گوید امیدوار است جنجال کناره‌گیری عطامحمد نور از ولایت بلخ «مسالمت‌آمیز» حل شود.

او در نخستین واکنشش پس از اعلام منظوری «استعفای عطامحمد نور»، روز دوشنبه چهارم جدی (دی) ۱٣۹٦، در نشست شورای وزیران گفت: «پانزده روز قبل برای اولین‌بار موافقه کردم که این کار صورت بگیرد. قرار شد قبولی استعفا یک هفته بعدش اعلام شود. رهبری جمعیت با ما یک‌جای بودند... خودش (عطامحمد نور) استعفا را مطرح کرده، شرایط بوده یا نبوده، کار من نیست... من رئیس اجرایی هستم و خدمتکار همه. چه صحبت‌ها و وعده‌هایی شده به‌خودشان ارتباط دارد که مسایل گذشته است.»

به گفته وی، قرار بود رهبران حزب جمعیت اسلامی در سفری که به بلخ داشتند این مسایل را در خلال یک هفته حل کنند اما وقتی از بلخ بازگشتند، نظرشان تغییر کرده بود.

کاخ ریاست جمهوری افغانستان روز ۲۷ قوس (آذر) ۱٣۹٦، اعلام کرد که محمداشرف‌ غنی، رئیس‌جمهوری، «استعفای عطامحمد نور» از ولایت بلخ را تأیید و به‌جای او محمدداوود را تعیین کرده است.

حزب جمعیت اسلامی افغانستان «تصمیم ریاست‌جمهوری در مورد عطامحمد نور، والی بلخ» را اقدامی «عجولانه، غیرمسئولانه، مخالف ثبات و امنیت افغانستان و اصول موافقت‌نامه حکومت وحدت ملی» خواند.

عطامحمد نور نیز اعلام کرد که استعفای او شرایط خاص داشت و به‌دلیل قبول‌نشدن شرایط منتفی است. او هم‌چنین دو روز پیش در جمعی از هوادارانش، استدلال کرد که در مسائل کشور به همراه متحدانش «یک طرف قضیه» است و رهبران حکومت وحدت ملی به این دلیل نمی‌توانند او را برکنار کنند که یکی از آن‌ها (رئیس‌جمهوری) طرف توافق حزب جمعیت اسلامی در تشکیل حکومت وحدت ملی است و دیگری (رئیس اجرائی) منصوب جمعیت اسلامی است.

اما دکتر عبدالله عبدالله امروز به تأکید گفت که در ارتباط با تشکیل حکومت وحدت ملی، معرفی کابینه و شورای وزیران تنها او با رئیس‌جمهوری در رابطه بوده و او در مواردی مشورت‌هایی گرفته است.

عطامحمد نور در نشست دو روز پیش، بخش زیادی از سخناش را به حملات شدید لفظی به عبدالله عبدالله، اختصاص داد و او را «مار آستین» خواند. او حمایت از دکتر عبدالله در دو انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۸۸ و ۱۳۹۳ را «اشتباه» خواند و گفت که او به حزب جمعیت اسلامی، رهبران آن و خانواده احمدشاه مسعود «خیانت» کرده است.

او از گفتن سخنان طعنه‌آمیز هم ابایی نکرد. نور، در جنجال‌های اخیر رئیس اجرایی را بیش‌تر از رئیس‌جمهوری مقصر دانست و گفت: «(عبدالله عبدالله) دندان‌هایش را به جان من تیز کرده». او هشدار داد که «دندان‌هایش را می‌شکنم».

اما دکتر عبدالله در سخنرانی امروز در نشست شورای وزیران با خنده در پاسخ به این سخنان گفت: «جایی گفتند هشتاد درصد من مسئول (منظوری استعفا) بودم اما فکر می‌کنم صددرصد استعفأ (استعفانامه) مسئول بوده... در کنار تمام مصروفیت‌هایی که من دارم یک تکلیف دیگر هم متوجه من شد که باید متوجه دندان‌های خود باشم.»

او هم‌چنین تفرقه‌های سمتی، قومی، زبانی را برای مردم افغانستان زهر خواند و از اقشار سیاسی این کشور خواست متوجه مسئولیت خود باشند و «مساله این نباشد که اگر به ما نشد به‌هیچ کسی نشود. بگذارید به مردم افغانستان شود.»

او هم‌چنین در بخشی از سخنانش گفت: «کوشش‌های صورت گرفت که ریاست اجرایی دور زده شود. کسانی خود را معرفی کردند که گویا آن‌ها بهتر می‌توانند از مردم نمایندگی کنند با صبر و حوصله آن را شاهد بودیم که نتایج‌اش کاملاً معلوم بود که ناکام بود.» وی در پاسخ به‌شماری از منتقدانش گفت انعطاف‌پذیری ضعف نیست و در جایی‌که ضرر آن به مردم می‌رسد باید با صبر و حوصله برخورد کرد.

دکتر عبدالله تأکید کرد که امیدوار است این مسایل به‌شکل مسالمت‌آمیز بدون صدمه به اعتبار افغانستان و اعتبار قشر سیاسی و نظام حل شود.[۱]


[] يادداشت‌ها

يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.


[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- عبدالله: جمعیت با کناره‌گیری عطامحمد نور موافق بود، وب‌سایت فارسی بی‌بی‌سی: دوشنبه ۲۵ دسامبر ٢٠۱٧ - ۴ دی ۱٣۹٦


[] جُستارهای وابسته




[] سرچشمه‌ها

وب‌‌سایت بی‌بی‌سی