جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۸۸ مرداد ۸, پنجشنبه

گیلانی، سید احمد

از: دانشنامه‌ی آریانا

سيد احمد گيلانی


فهرست مندرجات
چهره‌های سیاسی افغانستانرهبران جهادی

پير سيد احمد گيلانی (به انگلیسی: Pir Sayyid Ahmed Gailani) (زاده‌ی ١٣١١ خ - درگذشته‌ی ١٣۹۵ خ)، يکی از پيشوايان اسلام‌گرای ميانه‌رو مجاهدين، رهبر محاذ ملی اسلامی افغانستان و دومین رئیس شورای عالی صلح افغانستان بود، که رهبری طریقت صوفیه قادریه را نیز بر عهده داشت.


زندگی‌نامه
پير سيد احمد گيلانی

سيد احمد فرزند سید حسن گیلانی در سال ١٣١١ خورشيدی (١٩٣٢ ميلادی) در يک خانواده‌ی مشهور مذهبی در شهرستان سرخ‌رود ننگرهار به‌دنيا آمد. تحصیلات‌ خود را در مکتب ابوحنیفه به پايان رساند؛ سپس وارد دانشکده‌ی شرعیات دانشگاه کابل شد و مدرک ليسانس خود را از آن‌جا، در سال ۱۳۴۳ خورشیدی به‌دست آورد.

برخی از نويسندگان به اشتباه نوشته‌اند که گيلانی، از قوم پشتون است. اما در واقع، اجداد سيد احمد گيلانی به سيد عبدالقادر گيلانی موسس سلسله‌ی صوفيان قادريه می‌رسد كه در قرن ‪ ۱٦‬ميلادی از بغداد به‌ هند (پاکستان کنونی) مهاجرت كرده و ساكن مولتان شدند. برخی از افغان‌ها هم بر این باور هستند که گيلانی‌های در افغانستان مهاجرانی از پاکستان هستند. در افغانستان، خانواده‌ی گيلانی‌ها از سده‌ی نوزدهم وارد صحنه‌ی سياسی و مذهبی اين کشور شدند. خانواده‌ی گیلانی‌ها مشهور به پیر افندی، یکی از خانواده‌های مشهور مذهبی است که در سده‌ی نوزدهم تعدادشان بیشتر از چند نفر نبود ولی حالا این خانواده، در افغانستان بزرگ و گسترده و پُر نفوذ شده است. گسترش خانواده‌ی گيلانی در افغانستان براساس سياست استعمار انگليس است که به‌خاطر نفوذ در جامعه سربسته‌ی قبایلی، با استفاده از مذهب به‌نام سيد، پیر و روحانی در میان مردم خصوصاً پشتون‌ها بسیار بهره برده‌اند.[گيلانی‌ها در افغانستان و پاکستان، سايت گيل نيوز، کد مقاله: ٣٨١۵، سه شنبه ١٢ آذر ١٣٨٧]. اما به‌نوشته‌ی ویکی‌پدیا، دانشنامه‌ی آزاد، پدرش سید حسن گیلانی که در بغداد به دنیا آمده بود، در سال ۱۹۰۵ میلادی از عراق به افغانستان آمد تا طریقت قادریه را در این کشور بنیان‌گذاری کند. حبیب‌الله خان پادشاه وقت افغانستان به او زمین‌های زیادی در شهر کابل و ولایت ننگرهار در شرق افغانستان بخشید.[*]

امروزه، سيد احمد گيلانی يکی از شخصيت‌های برجسته‌ی اين خاندان در افغانستان است که در سال ۱۹۵۲ با عادله نوه حبیب‌الله خان ازدواج کرد و از این طریق رابطه‌اش را با خاندان شاهی افغانستان مستحکم‌تر کرد. او در دهه‌ی هشتاد، از طرفداران سرسخت محمدظاهر شاه بود.

پیر گیلانی، پس از به قدرت رسیدن حزب دمکراتیک خلق در سال ۱۳۵۷ به پاکستان پناهنده شد و در آن‌جا حزب محاذ ملی اسلامی افغانستان را تأسیس کرد، در سال ۱۹۸۸ میلادی رییس شواری قیادی اتحاد حزب‌های جهادی شد و در جریان ایجاد حکومت عبوری سمت قاضی‌القضات را به دوش گرفت.

او پس از سقوط حکومت طالبان، در اجلاس بُن حضور داشت و با ایجاد حکومت جدید در افغانستان، به‌عنوان یکی از رهبران جهادی در لویه جرگه قانون اساسی شرکت کرد. این جرگه در سال ۱۳۸۲ در کابل، قانون اساسی افغانستان را تدوین نمود.

گیلانی در دوران حکومت حامد کرزی از حامیان وی محسوب می‌شد و در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۹۳ افغانستان از اشرف غنی احمدزی حمایت کرد و پس از کشته شدن برهان‌الدین ربانی رئیس شورای عالی صلح افغانستان را برعهده داشت. او، در ماه اسفند سال ۱۳۹۴ خورشیدی، از سوی رهبران حکومت وحدت ملی، به ریاست این شورا منصوب شد و تا پایان زندگی، در این سمت باقی ماند. بدین ترتیب، ۱۱ ماه بر شورای عالی صلح افغانستان ریاست کرد و تلاش‌هایی برای به ثمر رسیدن گفتگوهای صلح انجام داد. اما به نتایج ملموسی در این زمینه دست نیافت.

سرانجام، پیر سید احمد گیلانی، ساعت ۷:۴۵ شام شنبه ۲ بهمن (دلو) ۱۳۹۵، در بیمارستان امنیت ملی (غازی امان‌الله خان) کابل به‌علت سکته‌ی قلبی از دنیا رفت و پیکرش به شهرستان سرخ‌رود استان ننگرهار منتقل شد و در آرامگاه خانوادگی‌اش به‌خاک سپرده شد.


[] يادداشت‌ها




[] پيوست‌ها


...


[] پی‌نوشت‌ها

حزب محاذ ملی اسلامی افغانستان، يکی از احزاب هفتگانه مجاهدين بود که در سال‌های جهاد مردم اين کشور در پاکستان تاسیس شد.




شخصيت‌های افغانستان، سید احمد گیلانی، سايت شبکه‌ی افغانستان قلب آسيا


[] جُستارهای وابسته






[] سرچشمه‌ها







[] پيوند به بیرون

[۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]

رده‌ها:...