[↑] ايران بهجای پرس و پرشيا
٢٧ دسامبر ۱۹٣۴ - بر اساس مصوبه حكومت، از اين پس كاربرد نام «پارس»، «پرس» و «پرشيا» بهجاى «ايران»، در داخل كشور ممنوع است و در خارج يك خطاى فاحش و برخلاف اصول ديپلماتيك و نزاكت بينالمللى محسوب مىشود و وزارت خارجه ايران حق اعتراض به آن را براى خود محفوظ خواهد داشت.
در اروپا و آمريكا و بسيارى از كشورهاى جهان، ايران را در قرون اخير بهنام پرس يا پرشيا مىشناسند و علت اين امر در پنداشت نادرست مورخان يونان باستان است كه در دوره امپراتورى هخامنشى، چون پادشاهان اين سلسله از قوم پارس برخاسته بودند، آنان را پارسى و كشور پهناور شان را پارس مىناميدند، در حالى كه خود آن مورخان، از جمله هرودت، كتزياس و كزنفون نيز بهوجود اقوام آريايى ديگر نظير مادها، پارتها، سغدىها، باخترىها و خوزىها اشاره كرده و نوشتهاند كه همه اين اقوام خود را آريايى و كشورشان را آيريان يا اران مىنامند. در دوره ساسانى نيز بر اساس سنگ نوشتهها و روايات مورخان ايرانى و ارمنى و رومى، نام كشور «اران» يا «ايران» و نواحى متصرفى پادشاهان ساسانى در خارج كشور «انيران» ذكر شده است كه مفهوم خارج از ايران را مىرساند.
بدينگونه نام اين كشور كهن از ديرباز ايران بوده و مردم آن بهنام ايرانى شناخته شدهاند. در دورههاى بعد از اسلام نيز همواره در تواريخ و متون جغرافيايى و آثار منظوم و منثور ادبى بهنام ايران بر مىخوريم، زيرا پارس يا فارس تنها يك استان در جنوب كشور بوده و به سراسر اين سرزمين اطلاق نشده است.[۱]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين نوشتار برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی بازنویسی شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- ايران بهجای پرس و پرشيا، روزنامه همشهرى، شماره ۱۳۳۸، دوشنبه ۳ شهريور ۱۳٧٦.
[↑] جُستارهای وابسته
□ نقدی بر ایران بهجای پارس
[↑] سرچشمهها
□ روزنامه همشهرى، شماره ۱۳۳۸، دوشنبه ۳ شهريور ۱۳٧٦
[برگشت به بالا]