- تاریخچه
- ساختار سازمانی
- نواحی (مناطق) شهر کابل
- پروژههای شهرداری کابل
- شهرداران کابل
- ساحات تفریحی و تاریخی کابل
- يادداشتها
- پيوستها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
- پيوند به بيرون
[شهرداری] [شهر کابل]
شهرداری کابل (به پشتو: د کابل ښاروالی) که به آن، در افغانستان شاروالی کابل گفته میشود، نهاد دولتی است که در سال ۱٢۹٨ خورشیدی با نام بلدیه کابل تأسیس شد و اداره شهر کابل را بهعهده دارد.
[↑] تاریخچه
شهرداری کابل، در ابتدا با نام «مدیریت بلدیه شهر کابل»، در زمان شاه امانالله بنیان گذاشته شد. نخستین مدیر بلدیه (شهردار) شهر کابل امیرالدین بود که از سال ۱٢۹٨ تا سال ۱٣٠٢، در این سمت خدمت کرد. بعدها، این نهاد از «مدیریت بلدیه» به «ریاست بلدیه شهر کابل» ارتقا یافت و اولین ريیس بلدیه کابل محمدیونس بود که از سال ۱٣٠٢ تا ۱٣٠٦ سمت ریاست شهرداری را بر عهده داشت. در دوران وی، کارهای عمرانی بسیاری در شهر کابل صورت گرفت که از آن جمله میتوان به احداث باغهای کابل، نصب چراغ برای روشنایی خیابانهای کابل که برق آن از بند برق جبلالسراج تأمین میشد، احداث شبکه آبرسانی کابل، احداث قصر تاریخی دارالامان که توسط مهندس آلمانی بهنام «آرتل» طراحی و محاسبه شده بود.
دورۀ پادشاهی محمدنادرشاه، در تاریخ شهرداری کابل، سالهای رشد این نهاد بود. در این دوره، «ریاست بلدیه کابل» در ساختمان جدیدی که برای خود در محل باغ عمومی احداث کرد، منتقل شد و همچنین، شهر نو اساس گذاشته شد. بهدنبال آن، شرکت ساختمانی عمران در کنار ریاست بلدیه تأسیس گردید، شهر جدید، بهنام «کابل نو» (د نوی کابل) طراحی شد، اصولنامهی ساختمانی جدید به تصویب رسید، خیابانهای «اندرابی» و «باغبان کوچه» در دو طرف دریای کابل احداث گردید و ساختمانهای زیادی ساخته شدند.
سپس، در دوران سلطنت محمدظاهر شاه، به شهرداریها توجه بیشتر صورت گرفت. در این زمان، نظامنامهی شهرداری کابل تدوین شد و بر اساس آن، یک مدیریت مرکب از وکلای انتخابی بهمیان آمد و اموری از قبیل احداث باغها، تنویر شهر و شبکه آبرسانی و غیره کارهای توسعهی را انجام داد و شهر رو به گسترش گذاشت.
گذشته از این، در همین هنگام بود که برای نخستینبار این نهاد، در سال ۱٣٢٠، بهطور رسمی بهنام «شاروالی کابل» یاد شد و محمداسماعیل مایار بهعنوان شهردار (شاروال) کابل، بین سالهای ۱٣٢٠ تا ۱٣٢٢ به خدمت پرداخت.
همچنین، قانوننامه بلدیه تعدیل گردید و در سال ۱٣٢٧، نخستین انتخابات شهرداری کابل برگزار شد که در نتیجه، از سوی وکلای شهر کابل، مهندس غلاممحمد فرهاد، بهعنوان اولین شهردار انتخابی کابل برگزیده شد. وی از سال ۱٣٢٧ تا ۱٣٣٢ در این سمت کار کرد. وی، قانون رانندگی شهر کابل را از دست راست که در انگلستان معمول است، بهدست چپ تغییر داد و همچنان، با وجود مشکلات زیاد که با ساکنان شهر کهنه کابل داشت، جاده مشهور میوند را احداث کرد.
[↑] ساختار سازمانی
[↑] نواحی (مناطق) شهر کابل
شهرداری کابل دارای بیست و دو ناحیه (منطقه) شهری است. تقسیمات بیست و دوگانه نواحی شهرداری کابل، در ٢٣ جدی ۱٣٨٣، در نشست میان وزیر امور کشور (داخله)، شهردار کابل و استاندار استان کابل به تصویب رسید. تقسیمات جدید شهری، شهر کابل را در سال ۱٣٨۴، از ۱٨ ناحیه به ٢٢ ناحیه افزایش داد. در این میان، پرسونال فنی و مهندسی قوای آیساف، شهرداری کابل را در قسمت تهیه و ترتیب نقشهها شهر کابل همکاری کرده است.[تشکیل جدید نواحی ۲۲ شاروالی کابل، سرویس خبررسانی آریانانت، به نقل از خبرگزاری باختر]
[↑] پروژههای شهرداری کابل
[↑] شهرداران کابل
از زمان ایجاد شهرداری کابل تاکنون افراد زیر در مقام شهردار به شهریان کابل خدمت کردهاند:
- از سال ۱٢۹٨ تا سال ۱٣٠٢، امیرالدین
- از سال ۱٣٠٢ تا ۱٣٠٦، محمدیونس
- ...
- از ۱٣٢٠ تا ۱٣٢٢، محمداسماعیل مایار
- ...
- از سال ۱٣٢٧ تا ۱٣٣٢، مهندس غلاممحمد فرهاد
- ...
- از سال ۱٣۵٧ تا ...، دکتر شیر آقا
- ...
- از سال .... تا ...، محمدانور جگدلک
- ...
- از سال .... تا ...، دکتر عبیدالله عبید
- ...
- از سال .... تا ۱۳۸۸، عبدالاحد صاحبی. وی به اتهام دست داشتن در اختلاس از شهرداری کابل برکنار و به چهار سال زندان محکوم شد.
- از سال ۱۳۸۸ تا کنون، مهندس محمدیونس نواندیش، شهردار کابل است. یکی از کارهای که این شهردار، شخصاً به آن رسیدگی میکند، بازسازی بناهای تاریخی کابل و زنده کردن رسوم گذشته این شهر است.
[↑] ساحات تفریحی و تاریخی کابل
[۱]
[٢]
[٣]
[۴]
[۵]
[٦]
[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]
[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی برشتۀ تحرير درآمده است.
[↑] پيوستها
پيوست ۱:
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:
[↑] پینوشتها
[۱]-
[٢]-
[٣]-
[۴]-
[۵]-
[٦]-
[٧]-
[٨]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱٢]-
[۱٣]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱٦]-
[۱٧]-
[۱٨]-
[۱۹]-
[٢٠]-
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□
□
□
□
[↑] پيوند به بیرون
□ [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]