فهرست مندرجاتآنچه گذشت
سومین روز لویهجرگه مشورتی
- حمایت کمیتهها از امضای فوری موافقتنامه
- نظر لویهجرگه، نظر ملت است
- يادداشتها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
[قبل] [بعد]
در سومین روز لویهجرگه مشورتی، صبغتالله مجددی، رئیس این جرگه دربارهی اظهارات حامد کرزی که گفته بعد از تصویب این موافقتنامه امنیتی افغانستان و آمریکا توسط لویهجرگه مشورتی او این سند را امضأ نکرده و به بعد از انتخابات موکول میکند، امروز به خبرنگاران گفت: «کرزی حق ندارد که این گپ (سخن) را بزند و تمام خواهشات که گفته بود (آمریکا) قبول کرده و این بهضرر افغانستان است و ما این را قبول نداریم.»
او گفت که امروز بررسی این سند نهایی شده و اختلافات نیز بسیار جزئی است.
دفتر ریاست جمهوری افغانستان نیز اعلام کرده است که جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در تماس تلفنی به حامد کرزی گفته که این موافقتنامه باید قبل از پایان سال جاری میلادی امضأ شود.
در خبرنامه این دفتر آمده که رئیس جمهور به موضع قبلی خود اصرار کرده که این موافقتنامه را زمانی امضأ میکند که حمله نیروهای خارجی بهخانهی افغانها متوقف، آمریکا در روند صلح این کشور صادقانه همکاری کند و به برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه در این کشور کمک کند.
رئیس جمهوری افغانستان گفته که افغانها قرارداد امنیتی را در صورتی میخواهند که صلح، ثبات و امنیت در این کشور دایمی شود.
علاوه بر آن، نمایندگان لویهجرگه مشورتی اعلام کردهاند که اغلب کمیتهها بررسی این سند را به اتمام رسانده و تغییرات زیادی در پیش نویسی که از سوی حکومت افغانستان به جرگه داده شده بود نیامده است.
[↑] حمایت کمیتهها از امضای فوری موافقتنامه
این نمایندگان با اشاره به اینکه در حدود دو الی سه کمیته سند را نهایی نکرده که تا پایان امروز آنان نیز کار خود را به اتمام میرسانند، گفتند که همهی کمیتهها و اغلب نمایندگان خواستار این هستند که حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان این سند را تا یک ماه دیگر امضأ کند.
انار کلی هنریار، عضو مجلس سنا و عضو لویهجرگه مشورتی دربارۀ اینکه در این روزها در لویهجرگه چه میگذرد، گفت که در دو روز گذشته نمایندگان دربارۀ ۲۶ ماده این سند بحث کردند و با توجه به ضرورتهای افغانستان همهای کمیتهها با کلیت این سند موافق بودند.
او افزود که تغییرات زیادی در این سند نیامده زیرا در طول یکسال گذشته بر سر آن کار شده و تمام خواست مردم افغانستان در آن در نظر گرفته شده بود.
خانم هنریار توضیح داد که یکی از مادههای این قرارداد که ایجاب بحث بیشتر را میکرد، ماده ۱۳ بود که صلاحیت قضایی سربازان آمریکا در آن مطرح بود نه مصونیت قضایی نیروهای آمریکایی در افغانستان.
او افزود که کمیته ۲۴ که او عضویت آنرا داشت تصویب کردند که افغانستان بر روند محاکمه این افراد باید نظارت داشته باشد.
این نماینده جرگه افغانستان گفت که در یکی از مادهها موضوع جبران خسارت آمده که نمایندگان کمیته ما تأکید داشتند، تا این خسارت مطابق قانون آمریکا باید پرداخت شود.
نادر نادری عضو جرگه مشورتی و رئیس بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان (فیفا) نیز درباره روند کار کمیتههای لویهجرگه گفت: «دو روز پر بحث و مصروفی برای نمایندگان بود. آنان هر ماده را با جزئیات و معنی کلمات و اینکه تأثیرات آن روی آینده افغانستان چه خواهد بود و نتایج حقوقی آنرا به بحث گرفتند.»
او با اشاره به اینکه توافق عمومی روی کلیات این قرارداد وجود داشت، افزود که در بعضی مندرجات، پیشنهادهای نیز برای بهبود آن مطرح شده است.
آقای نادری تأکید کرد که بیشتر بحثها روی مواد ۳ و ۱۳ بود که اصل متن مورد قبول واقع شد و توحید تمام نظریات نشان میدهد که نمایندگان از امضأ و تصویب این قرار داد حمایت میکردند و آنان علاوه بر آن خواستار این بودند که رئیس جمهور کرزی در کمتر از یک ماه این سند را امضأ کند و روند حقوقی آن طی شود.
او افزود که نمایندگان این دید را داشتند که نهاد ریاست جمهوری، وزارت خارجه و شورای امنیت تلاش لازم را برای غنامندی این سند انجام داده است.
آقای نادری در ادامه بیان داشت که در مورد ماده ۳ بند سوم نیز بحثها زیادی صورت گرفت که در اخیر براساس ماده ۳۸ قانون اساسی راه حل برای آن پیدا شد.
ذاکر حسین ارشاد، رئیس کمیته ۳۸ نیز گفت: «ماده ۱۳ یکی از از جنجالیترین مادهها بود، ولی در کمیته ما بهصورت عمومی کلیت این ماده را تصویب کردند با یک شرط و قید که آقای کرزی بعد از ختم جرگه پیمان را امضأ و اجرایی بسازد و پیمان را وسیله مبارزات انتخاباتی خود قرار ندهد.»
او افزود که در این موافقتنامه و بخصوص در ماده ۱۳ مصونیت قضایی مطرح نیست بلکه صلاحیت قضایی مطرح است. به گفته او این موافقتنامه بعد از تصحیح اغلاط املایی هرچه زودتر توسط حامد کرزی باید امضا شود.
آقای ارشاد تاکید کرد که ما در ابتدا تلاش کردیم که محاکمه سربازان آمریکایی که مرتکب جرم میشوند از صلاحیت یک نهاد بینالمللی باشد، ولی در آخر فیصله شد که صلاحیت نهایی به تیم مذاکره کننده و شخص رئیس جمهور افغانستان داده شود.
او افزود که با توجه به صحبتهای که با دیگر کمیتهها داشتیم در کلیت این سند مشکل وجود نداشت و فقط پرشسها و ابهامات اندکی وجود داشت که خواستار شفافیت آن هستند.
در آخر امروز تمام روسای کمیتههای کاری نظرات خود را در یک جلسه مشترک با هم در میان میگذارند و بعد از توحید نظرات مشخص میشود که کدام کمیتهها در چه موارد اهم نظرند.
کمیتههای که نظرات مشترک دارند یک نماینده را انتخاب میکنند تا فردا یکشنبه با حضور رئیس جمهور نظر خود را برای نمایندگان قرائت کنند. در پایان تمام نظرات توحید شده و به دبیرخانه لویهجرگه سپرده میشود.
[↑] نظر لویهجرگه در مورد توافقنامه امنیتی، نظر ملت است
رئیس جمهور کرزی ۴ روز پیش از آغاز لویهجرگه گفت هر دیدگاهی را که لویهجرگه مشورتی در مورد قرارداد امنیتی با آمریکا ارائه کند، دیدگاه ملت افغانستان است.
آقای کرزی گفت: «اگر [امضای قرارداد را] رد کنند، این فیصله جرگه است. من نباید در این که جرگه چه فیصله میکند و آیا فیصلههای جرگه را ما قبول میکنیم یا رد میکنیم، ابداً نمیتوانیم همچو جراتی کنیم که یک دفعه جرگه را دعوت کنیم از تمام ملت افغانستان و باز در مورد آن ما دید خود را داشته باشیم، نخیر.»
اما او در پایان سخنرانی افتتاحیه خود در روز اول لویهجرگه مشورتی موضوعی را مطرح کرد که شماری آنرا «شرط جدیدی» آقای کرزی برای امضای این موافقتنامه تعبیر کردند.
آقای کرزی گفت حتی اگر مفاد این موافقتنامه از سوی لویهجرگه تائید شود و پارلمان افغانستان نیز آن را تصویب کند، امضای آن از سوی رئیس جمهوری به بعد از انتخابات موکول خواهد شد.
او گفت: «این موافقتنامه تنها زمانی امضأ خواهد شد که انتخابات ما بهخوبی و با عزت به پایان برسد. ما اشتباهات انتخابات گذشته را تکرار نخواهیم کرد.»
این اظهارات آقای کرزی واکنش آمریکا را در پی داشت و جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، گفت: «بهنظر ما هرچه زودتر باید این موافقتنامه امضأ شود تا به افغانستان تا پیش از انتخابات پیش رو، اطمینان خاطر دهد و به آمریکا و دیگر همپیمانان هم فرصت دهد درباره حضور نیروها پس از سال ۲-۱۴ برنامهریزی کنند.»
قرار است رئیس جمهوری افغانستان فردا دوباره در مراسم اختتامیه لویهجرگه شرکت کند و نتیجه بحثهای لویهجرگه استماع کند.[۱]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- رئیس لویهجرگه: کرزی حق ندارد که موافقتنامه امنیتی را امضا نکند، وبسایت فارسی بی بی سی (بخش افغانستان): شنبه ٢٣ نوامبر ٢٠۱٣ - ٠٢ آذر ۱٣۹٢
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ وبسایت فارسی بی بی سی (بخش افغانستان)