جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۲ آذر ۶, چهارشنبه

خشونت علیه زنان در افغانستان

از: محمدهاشم حبیب‌زاده[۱]

حقوق زنان

خشونت علیه زنان در افغانستان

فهرست مندرجات

[قبل][بعد]


پدر و برادری در ولسوالی کشم ولایت بدخشان دختر جوانی را زنده به گور کردند. یک دختر ۱۴ ساله پس از رد ازدواج با نامزدش در ولایت پروان کشته شد. در یک قضیۀ دیگر یک برادر خواهر متاهلش را کشت و یک شوهر همسرش را در ولایت جوزجان گردن زد.

این در حالی است که فعالان حقوق زنان می‌گویند پیمانۀ خشونت از این هم زیادتر است، اما سران قومی و افراد پُر نفوذ از بیرون شدن خبر مواد خشونت از محلات‌شان جلوگیری می‌کنند.


[] افزایش آگاهی از موارد خشونت

مقامات دولتی و نهادهای مدافع حقوق زنان می‌گویند که خشونت علیه زنان در افغانستان افزایش یافته و نوع خشونت‌ها نیز فجیع شده است. تنها در ماه اول سال جاری فجیع‌ترین خشونت علیه زنان در افغانستان صورت گرفته است.

گزارش زنده به گور شدن یک دختر جوان در ولایت بدخشان چهرۀ خشن‌تر خشونت را به نمایش گذاشته است. پدر و برادر این دختر که گمان می‌رود مرتکب این جنایت شده باشند به ایران فرار کرده‌اند.

به‌همین گونه تعداد زیادی از قضایای خشونت وجود دارد که عاملان آن مورد پیگرد قانونی قرار نگرفته است. اما خشونت‌ها تنها در بخش قتل‌ها محدود نمی‌شود. خشونت‌های خانوادگی، لت‌وکوب، آتش‌زدن‌ها و حتی تعویض زنان و دختران با حیوانات مثال‌های زندۀ این پدیده است.

در تازه‌ترین رویداد، پدری در یکی از کمپ‌های مهاجرین کابل دخترش را در مقابل ۲۵۰۰ دالر به فروش می‌رساند. پدر این دختر شش ساله می‌گوید که برای تداوی همسرش پول وام گرفته بود و اگر در یک‌سال دیگر این پول را تادیه نکند، باید دخترش را به نکاح پسر ۱٦ سالۀ جانب مقابل در بیاورد.

این مورد خشونت زمانی چهرۀ زننده‌تری را به‌خود اختیار کرد که موسفیدان و بزرگان که برای حل این قضیه اشتراک دارند از این تصمیم پشتیبانی کردند.


[] خشونت، پدیدۀ در حال افزایش

نهادهای مدافع حقوق بشر موارد خشونت علیه زنان را در سال ۱٣۹۲ بیش از ۴۰۰۰ خوانده است. بنابر موارد خشونت که در ماه اول سال ۱٣۹۲ از طریق رسانه‌ها به نشر رسیده است، نگرانی‌های وجود دارد که موارد خشونت علیه زنان در طول سال جاری بیشتر از سال گذشته باشد.

عزیزه جلیس، عضو شورای ملی افغانستان می‌گوید که خشونت‌ها علیه زنان در گذشته نیز موجود بوده و تعدد رسانه‌ها باعث شده که این قضایا به اذهان مردم برسد. او می‌گوید که هنوز هم خشونت علیه زنان بیشتر از آن است که بیان می‌گردد.

خانم جلیس افزود «اکثراً قضایا در اطراف به‌خاطر بدنام نشدن قریه، قریه‌دار و بزرگان قریه کوشش می‌کنند این قضیه از قریه‌شان بیرون نشود. به این دلیل قضایایی زیادی وجود دارد که پنهان باقی می‌ماند».

از جانب دیگر، ادارۀ مساوات جنسیت و قدرتمندسازی زنان ملل متحد با نشر اعلامیۀ خشونت‌های اخیر علیه زنان در افغانستان را تقبیح کرده و از حکومت خواسته است تا در کنار سایر خشونت‌ها علیه زنان در رابطه قضایای کشتارهای ناموسی تحقیقات را انجام دهد و مرتکبین همچو جرایم را به عدالت بکشاند.

مژگان مصطفوی، معین وزارت زنان افغانستان به رادیو آشنا گفت که حکومت افغانستان برای رسیدگی به موارد خشونت‌ها علیه زنان تلاش‌های همه‌جانبه به خرج می‌دهد. او می‌گوید «سعی می‌کنیم که برنامه‌های آگاهی عامۀ بیشتر داشته باشیم. برنامه‌های آگاهی از قانون منع خشونت برای ارگان‌های ذیربط خواهد داشتیم».

گزارش خشونت علیه زنان در حالی به نشر می‌رسد که بن کی مون، سر منشی سازمان ملل متحد نگرانی خویش را در شورای امنیت آن سازمان در پیوند با ۲۰ در صد افزایش تلفات زنان و دختران در پایان سال ۲۰۱۲ اظهار داشت.[٢]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- محمدهاشم حبیب‌زاده از سال ۲۰۰۰ میلادی به این سو با رسانه‌های مختلف به‌عنوان گوینده، گزارشگر، نویسنده، ویراستار و عکاس ایفای وظیفه نموده و اکنون در بخش دری صدای امریکا مصروف کار است.
[٢]- حبیب‌زاده، محمدهاشم، خشونت علیه زنان در افغانستان فاجعه‌بار شده است، واشنگتن: رادیو آشنا (بخش دری صدای آمریکا): ۱٢ حمل ۱٣۹۲



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

وب‌سایت رادیو آشنا (بخش دری صدای آمریکا)