جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۳ خرداد ۳۰, جمعه

شمار آوارگان در جهان

گزارشی از: مجید خیام‌دار

شمار آوارگان در جهان

در سال ٢٠۱٣

فهرست مندرجات

[قبل][بعد]


شمار آوارگان در جهان به بیش از ۵۰ میلیون نفر رسید. بیشترین تعداد از زمان جنگ جهانی دوم. فقط پارسال ٦ میلیون نفر به این تعداد اضافه شد. در گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل یکی از دلایل این افزایش ناتوانی شورای امنیت از پیشگیری یا حل و فصل کشمکش‌ها عنوان شده است.


[] بیش از ۵۰ میلیون نفر در جهان آواره‌اند

قصه‌ی جنگ، قصه‌ی آوارگی‌ست. جنگ‌ها و اذیت و آزارهای اخیر سیل تازه‌ی از آوارگان به‌راه انداخته که از زمان جنگ جهانی دوم، بی‌سابقه است.

کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان گزارش داده که پارسال، ۵۱ میلیون و ٢٠٠ هزار نفر آواره بوده‌اند. شامل پناهجو و پناهنده که شش میلیون نفر از سال پیش از آن بیشتر است. عمدتاً به‌دلیل درگیری‌های سوریه، آفریقایی مرکزی و سودان جنوبی.

آنتونیو گوترس، رئیس کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان، می‌گوید: «پارسال هر روز ٣٢٢٠٠ نفر از جنگ فرار می‌کردند. سال قبل از آن، هر روز حدود بیست هزار نفر آواره می‌شدند، و دو سال پیش، هر روز ۱۴ هزار نفر. این افزایش تدریجی نیست، یک جهش ناگهانی است.»

در سال گذشته‌ی میلادی، ٣٣ میلیون نفر در داخل کشورهای خود آواره بودند، و ۱٧ میلیون نفر در کشورهای دیگر. از این ۱٧ میلیون، ۵ میلیون‌شان فلسطینی‌اند. همچنین دو و نیم میلیون افغان مدت‌هاست که در خارج زندگی می‌کنند. عمدتاً در پاکستان و ایران.

شمار آوارگان خارجی جنگ سوریه هم سال گذشته همین حدود گزارش شد. شش‌ونیم میلیون سوری هم داخل کشور بی‌خانمان شدند. سوری‌های که از کشور خود گریخته‌اند، عمدتاً به لبنان، اردُن و ترکیه پناه برده‌اند.

سازمان ملل نگران است که هزینه‌ی میزبانی آوارگان و پناهجویان بیش از پیش به گردن کشورهای که امکانات کمتری دارند می‌افتد.

آنتونیو گوترس، می‌گوید: «٨٦ درصد پناهندگان جهان در کشورهای در حال توسعه هستند. بعضی این مسأله را در ک نمی‌کنند. ده سال پیش، این رقم هفتاد درصد بود. در کشورهای در حال توسعه، عملاً همه‌ی کشورهای همسایه‌ی کشورهای بحران‌زده، مرزهای‌شان را باز گذاشته‌اند. مثلاً همسایگان سودان جنوبی و آفزیقای مرکزی. یکی دو گذرگاهی مرزی بسته است یا مدیریت می‌شود، اما عموماً مرزها به‌روی پناهجویان باز است. امیدوارم کشورهای توسعه‌یافته هم به‌همین شیوه عمل کنند.»

آنچه سازمان‌های امدادرسان را بیش از همه نگران کرده این است که از آن‌ها خواسته می‌شود که به عده‌ای بیشتری پناهجو کمک کنند؛ در حالی که بازوی سیاسی سازمان ملل یعنی شورای امنیت، ظاهراً از حل و فصل جنگ و بحران یا جلوگیری از آن‌ها ناتوان است.

آنتونیو گوترس، می‌افزاید: «این افزایش آوارگی نشان‌دهنده‌ی این است که جنگ و درگیری بیشتر و بیشتر می‌شود و در عین حال، مناقشه‌های قدیمی حل و فصل نمی‌شود. در دنیای زندگی می‌کنیم توانایی‌های بسیار محدودی برای جلوگیری از جنگ و مناقشه یا حل بحران وجود دارد.»

و سیل آوره و پناهجو همچنان ادامه دارد، از جمله آن‌هایی که در درگیری‌های اخیر داخلی عراق بی‌خانمان‌شان کرده است.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی بازنویسی شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- مجید خیام‌دار، شمار آوارگان در جهان به بیش از ۵۰ میلیون نفر رسید، وب‌سایت فارسی بی بی سی (بخش ویدیو): جمعه ٢٠ ژوئن ٢٠۱۴ - ٣٠ خرداد ۱٣۹٣



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

وب‌سایت فارسی بی بی سی (بخش ویدیو)